ZAKOPANE JA ENSIKOSKETUS TATROIHIN

EUROOPAN ROAD TRIP - PÄIVÄ 4

Seuraavana päivänä oltiin molemmat hieman heikoissa olotiloissa edellisen illan tervetuliaisista johtuen, eikä uskallettu lähteä vielä pidemmälle reissulle vaan käytiin tutkailemassa lähimaastoja. Majatalon isäntä naureskeli meille ja käski lähteä vuorille vaan, raikas ilma kuulemma parantaa olon kuin olon. Saatiin lainaan majatalon isännän kartta vuodelta 68 joka palveli hyvin sillä miksikäs ne vuoret olisivat siinä ajassa muuttuneet? Ihan meidän majapaikan läheltä lähtikin kiva pieni traili, jossa oli näköaloja ja luontoa ihan helposti saavutettavissa. Käveltiin reitti läpi ja kylän reunaa pitkin takaisin, saatiin hyvin koko päivä kulumaan ulkona ja pakko myöntää, että takaisin tullessa ei huonosta olosta ollut tietoakaan Käytiin jäätelöllä ja kaupassa ostamassa illaksi ruokaa. Ihmeteltiin sitä miten täysi kassillinen ruokaa viinipuolloineen maksoi vain kuusi euroa. Illalla kokkailtiin ja pakattiin varusteita muutaman päivän vuoriseikkailua varten, suunniteltiin meidän reittiä ja koitettiin ottaa rauhassa ennen isompaa koetusta.

IMG_7616.jpg IMG_7646.jpg IMG_7503.jpg IMG_7526.jpg IMG_7547.jpg IMG_7557.jpg IMG_7539.jpg IMG_7569.jpg IMG_7532.jpg IMG_7583.jpg IMG_7589.jpg IMG_7621.jpg IMG_7642.jpg IMG_7645.jpg IMG_7650-2.jpg IMG_7663.jpg IMG_7688.jpg IMG_7726.jpg IMG_7739.jpg IMG_7744.jpg IMG_7530.jpg IMG_7575.jpg IMG_7746.jpg IMG_7770.jpg IMG_7779.jpg

AJOMATKA PUOLAN LÄPI

EUROOPAN ROAD TRIP - PÄIVÄ 3

Tehtiin aamulla aamiaista ja syötiin sekä pakkailtiin kamat rauhassa kasaan. Lähdettiin aamiaisen jälkeen ajamaan ja matka jonka piti kestää 8 tuntia venyi 12,5 tuntiin. Ajettiin pohjoisesta kohti Tatravuoria ja matkalle osui sekä Varsova, että Krakova. Puolan läpi ajaminen oli mennessä sekä tullessa todella uuvuttavaa. Pohjoisessa oli paljon tietöitä Via Baltican kunnostuksen vuoksi ja muutenkin Puola maana on ehkä hieman tylsähkö läpiajoon. Etäisyydet ovat pitkiä, ympärillä on paljon rekkoja ja maasto on tylsää sekä tasaista. Aurinko porotti täydeltä taivaalta koko päivän, eikä Varsovan ruuhkissa seisominen ollut kovin mielekästä, autossa oli niin kuuma, että Antin iphonekin sammui ylikuumentumisen takia. Varsovasta päästyämme ajateltiin matkan alkavan sujua kunnes jumiuduttiin satojen muiden autojen kanssa kilometrien päässä olevan kolarin vuoksi. Minä päivystin liikennettä ja Antti otti torkkua takana. 

Tatroille saavuttiin illalla hieman ennen puolta yötä, olin saanut työkaverilta suosituksen yhdestä majatalosta, josta he olivat lähteneet kotiinpäin samaisena aamuna. Liikenneruuhkassa jumittaessa todettiin, että olisipa ihana yöpyä jossain mukavassa mökissä, käydä suihkussa ja kysellä paikallisten vinkkejä alueesta, joten pistettiin varaus menemään. Saimme aivan mielettömän lämpimän vastaanoton myöhäisestä tulosta huolimatta, kun majatalon isäntä tarjosi heti yöhömpsyä ja kutsui meidät istumaan iltaa. Siinähän se ilta sitten menikin oikein mukavasti Puolalaisissa merkeissä Vodkan, itse tehtyjen lihahyydykkeiden ja Puolalaisen kansanmusiikin tahdissa. Saatiin isännän kartta alueesta vuodelta 1969 ja päädyttiin ottamaan toinenkin yö samasta paikasta. Saatiin myös hyviä vinkkejä tulevia vaelluksia silmällä pitäen ja lupa jättää pakettiauto hänen pihaansa siinä vaiheessa kun suuntaamme vuorille. 

Zakopaneen jos tosiaan suuntaatte niin täydet suositukset Willa U Adamalle, aivan ihana paikka.

IMG_7391.jpg IMG_7394.jpg IMG_7397.jpg IMG_7446.jpg IMG_7469.jpg IMG_7450.jpg IMG_7452.jpg IMG_7462.jpg IMG_7465.jpg IMG_7482.jpg IMG_7472.jpg IMG_8655.jpg IMG_8662.jpg

VIA BALTICAA PITKIN PUOLAAN

EUROOPAN ROAD TRIP - PÄIVÄ 2

Herättiin aamulla järjettömään kaatosateeseen. Hylättiin saman tien ajatus Rummun louhoksen tutkailusta ja päätettiin lähteä ajamaan. Meidän oli tarkoitus menomatkalla tutkailla Baltiaa enemmänkin, mutta hirveä myrskyrintama teki juuri tuloaan etelästä Suomea kohti. Ajettiin siis myrskyä vastaan toiveena päästä pahimpien sateiden alta pois ja saada matka vauhdikkaasti käyntiin. Ajettiinkin aika vauhdikkaasti Viron, Latvian ja Liettuan läpi yhdessä päivässä. Liettuassa saatiin hieman aurinkoakin päivää piristämään, mutta iltaa myöten sekin muuttui kaatosateeksi. Otettiin muutamat stopit kaupoissa matkalla ja hankittiin autoon viimeisiä tarpeellisia varusteita, kuten lisäakku ja helmipenkit. Paras hetki oli kuitenkin se kun syötiin eväitä autossa, yritin siirtää penkkiä taaemmaksi ja tajusin että se kääntyikin täydet 360 astetta ympäri. Tässä vaiheessa molempia hieman nauratti, sillä miten joku voi ostaa auton tajuamatta, että molemmat etupenkit ovat kääntyvät? Parempi tosin niin sillä salaa oltiin haaveiltu kääntyvistä penkeistä. 

Tiet olivat paremmassa kunnossa kuin muistin ja muutamina viime vuosina onkin Baltiassa panostettu paljon teiden kunnostamiseen. Liettuan ja Puolan rajan lähimailla tietyöt olivat vielä kesken ja hieman hidastivat meidänkin matkaa, mutta yllättävän vaivattomasti ajomatka sujui aina Puolan pohjoisempiin osiin asti. Puolaan päästyämme aloimme etsiä paikkaa missä yöpyä. Muutaman sattuman kautta päädyttiin syrjäistä hiekkatietä Puolalaisen papan takapihalle, jonne hän oli varannut tilaa karavaanareille. Yhteistä kieltä ei löydetty, mutta selvittiin silti maksamisesta ja kaikista käytännön asioista. Paikka oli oikein mukava ja rauhallinen, eikä muitakaan matkailijoita ollut eksynyt paikalle. Saatiin siis ihan rauhassa puuhastella omiamme ja käyttää notskialuetta omiin kokkailuihin.

IMG_7261.jpg IMG_7286.jpg IMG_7314.jpg IMG_7306.jpg IMG_7338.jpg IMG_7347-2.jpg IMG_7358.jpg IMG_7366.jpg IMG_7369.jpg