REVONTULIA JA ULKOPOREAMME - ISLANTI

Meidän ensimmäisen illan hotelli oli keskellä ei mitään sijaitseva Stracta Hotel, sen erikoisuus on syrjäisen sijaintinsa takia revontulet. Meillä oli pitkä päivä takana ja pienen tauon jälkeen mentiin hotellin ravintolaan syömään illallista. Oltiin jonkin verran katsottu ennusteita jotka huusivat punaisina revontulista. Syötiin kuitenkin kaikessa rauhassa illallinen loppuun kunnes ihmiset alkoivat juosta ulos. Oltiin juuri lopeteltu syöminen ja rynnättiin tietenkin itsekin pihalle, siellä ne loimusivat ihan hulluina taivaalla, vihreät lieskat. Pällisteltiin siinä aikamme taivaalle kunnes lähdettiin kasaamaan kamerakamoja kuntoon, siinä vaiheessa kun kamera oli valmiina olivat revontuletkin jo hiipuneet reippaasti.

Kiipesimme läheiselle kukkulalle odottelemaan hetkeksi uutta showta, mutta lopulta myönnettiin, että meidän kohdalta ne upeimmat revontulet olivat ja menivät heti alkuillasta. Onneksi hotellilla oli kuitenkin ulkoilma poreammeet, joihin pulahdettiin ihailemaan tähtiä ja vihreitä haituvia, eikä muuten harmittanut enää yhtään. Päivä oli ollut intensiivinen ja kuuma vesi teki hyvää ratsastuksesta ja päivän kävelystä jumiutuneille lihaksille. Ihana romanttinen päätös hienolle ensimmäiselle päivälle. Saimme olla ihan kahden pimeässä poreammeessa pelkät tähdet päällämme, raikas ulkoilma tuoksui mereltä ja kirpeän syksyiseltä, eikä mikään olisi voinut olla paremmin.

Hauska fakta muuten Islannista on se, että melkein jokaisella on oma poreamme, siinä missä Suomalaisilla on saunoja ja luonnosta löytyy lukemattomia kuumia lähteitä missä käydä uimassa vaikka kesken vaelluksen. Täällä lämpö myös poreammeissiin saadaan maan sisältä ja Islannin taloista yli 90% lämmitetään geotermisella energialla, joka on 100% uusiutuvaa energiaa.

ICELAND NORTHERN LIGHTS ICELAND NORTHERN LIGHTS ICELAND NORTHERN LIGHTS ICELAND NORTHERN LIGHTS ICELAND NORTHERN LIGHTS ICELAND NORTHERN LIGHTS

Olimme matkalla ZO-ON Icelandin kutsumina, emmekä vastanneet matkakustannuksista itse. 

10 VINKKIÄ KOIRAN KANSSA RETKEILYYN

1. Tunne koirasi ja kunnioita muita retkeilijöitä

Kaikki ihmiset eivät pidä koirista ja jokaisella tulee olla luonnossa oikeus olla rauhassa niin halutessaan, pidetään se mielessä kun koirien kanssa luonnossa liikutaan. Yksi tärkeimpiä asioita koiran kanssa retkeillessä on se, että tunnet kuinka se käyttäytyy luonnossa. On esimerkiksi epäkohteliasta viedä kovin haukkuherkkä koira paikkaan jossa sen haukkuminen häiritsee jatkuvasti muita retkeilijöitä. Todella usein näkee myös vapaita koiria, jotka ilmestyvät jostain puskasta yhtäkkiä. Jos siis koirasi ei pysy vierelläsi vaan harhailee ympäriinsä on suotavaa pitää se hihnassa. Puhumattakaan koirista joilla on riistavietti, jos et ole varma siitä ettei koirasi lähde mihinkään pidä se kiinni AINA. Jos koirasi on agressiivinen ei sen paikka ole myöskään luonnossa suositummissa retkeilykohteissa missä on muita. Jos retkeilee johonkin muualle kuin kansallispuistoihin niin metsästyskautena on hyvä laittaa koiralle joku heijastava liivi tai panta.

Untitled

2. Aloita rauhassa

Ei kannata lähteä ensimmäistä kertaa luontoon heti viikoksi vaeltamaan. Aloittakaa päiväretkillä lähimaastoon ja siitä hiljalleen sitten yhden yön reissuista useamman yön retkiin. AIvan kuten ihmisenkin on myös koiran totuteltava luonnossa kulkemiseen jos sen normaali asuinympäristö on kerrostalo kaupungissa. Luonnossa liikkuminen voi myös olla tietyille roduille haastavampaa, esimerkiksi pienemmät koirat joutuvat väistelemään puita ja oksia enemmän kuin isot. Toni rakastaa kulkea luonnossa ja se tuntuu saavan erityisen paljon energiaa kun pääsee metsään. 

Untitled

3. Vamista saako kohteeseen viedä koiran

Suomessa saa suhteellisen vapaasti liikkua koiran kanssa kunhan ne pidetään kytkettynä. On kuitenkin kausia jolloin koiria ei ole suotavaa viedä esimerkiksi tiettyihin saariin ja ihan pääkaupunkiseudullakin on useita luonnonsuojelualueita joihin ei ole mitään asiaa koiran kanssa. Monet majoitukset myös kieltävät koirien tuomisen ja se jos jokin on ikävä yllätys jos asiaan ei ole varautunut. Kannattaa siis etukäteen selvittää onko karvainen ystävä tervetullut vai ei ja valita retkikohde sen mukaan.

Untitled Untitled

4. Passi, rokotukset jne ulkomaille mentäessä

Jos päädyt retkeilemään Suomen rajojen ulkopuolelle, on lemmikillä oltava passi ja sen vaatimat rokotukset ja lääkitykset kunnossa. Tästä aiheesta löytyy lisää täältä. Tuskin kukaan tulee koiran passia kysymään jos olet erämaassa Suomen ja Norjan rajalla vaeltamassa, mutta on kuitenkin hyvä ottaa nämäkin asiat huomioon. 

Untitled

5. Koiran varusteet

Ota mukaan hihna, valjaat ja katso, että kaulapannasta löytyy koiran tiedot jos on mahdollista että se lähtee karkumatkalle. Jos nukutaan teltassa yön yli on hyvä miettiä ottaako koiralle oman viltin, makuupussin vai nukkuuko se telttailijoiden välissä. Useimmat koirat eivät tarvitse mitään lisälämpöä, mutta joillain lyhytkarvaisilla ylimääräinen peite voi olla ihan hyvä. Jotkut koirat tarvitsevat rankempaa maastoa varten tossut ja joillekin takki tai muu suojaava vaate voi olla hyvä. 

Untitled

6. Vesi ja ruoka

Muista varata myös koirakaverillesi tarpeeksi vettä sillä se tulee tarvitsemaan sitä myös ja paljon, Suomessa liikkuessa koira voi toki juoda puroista ja lähteistä kuten ihminenkin. Ruokaa täytyy myös varata koiralle jos lähtee yön yli reissuun, jos kyseessä on pelkkä lyhyt retki niin makupalat ajavat saman asian. Mukaan siis vähintäänkin jotain herkkuja koiralle ja kippo josta se voi juoda taukopaikalla. 

Untitled

7. Koiralle oma varusteliivi

Isommille roduille on saatavana omia reppuja ja varustevaljaita, joissa koirat voivat kantaa oman ruokansa tai vetensä itse. Kantamistakin on hyvä harjoitella, eikä missään nimessä kannata lastata täyttä kantokuormaa heti ensimmäisenä koiralle. Kuorma saattaa myös hieman rauhoittaa menoa jos on todella innokas tapaus kyseessä. 

Untitled Untitled

8. Ensiapu ja terveys

Hyttyset pistävät koiriakin, ampiaisen pistoja saattaa tulla ja pahimmassa tapauksessa voi tulla kyykin vastaan. Sen lisäksi koirille voi yhtälailla tulla pieniä haavereita. Itse pidän mukana aina retkeillessä mukana ensiapupakkausta, josta tarvittaessa löytyy sidetarpeet myös koiralle. Sen lisäksi kun Toni on mukana metsässä pakkaan eläinlääkäristä saamani eläimille tarkoitetun kortisoonin ihan vain varmuuden vuoksi. On myös hyvä selvittää mistä löytyy lähin eläinlääkäri jos jotain pahempaa sattuu ja koira esimerkiksi joutuu kyyn puremaksi sekä käydä lukemassa vaikka täältä miten sellaisessa tilanteessa kannattaa toimia.

Untitled

9. Siivoa koiran jäljet

Koirille ei leirintäpaikoilla ole omaa vessaa joten on kohteliasta siivota sen jätökset paikoista joissa liikkuu muitakin ihmisiä. Vaikka luonnossa liikutaankin niin koirankakka nuotiopaikalla ei ole hirveän mukava yllätys seuraavalle retkeilijälle. 

Untitled

10. Nauttikaa 

Koiran kanssa on mahtavaa retkeillä, kunhan ottaa huomioon sen erikoistarpeet ja tiedostaa minkälaisen koiran kanssa on liikkumassa. Kaikille koirille retkeily ei välttämättä sovi ja se voi olla hyvinkin stressaavaa koiralle sekä omistajalle. Uskon että kun pennusta lähtien vie koiraakin luontoon ja retkille se tottuu hyvin nopeasti siihen ja oppii miten ollaan. Parasta tietenkin on, että pääsette molemmat nauttimaan luonnosta yhdessä. 

Untitled Untitled

ON THE ROAD - ISLANTI

Islannissa asuu vain vähän reilu 330 000 ihmistä, joista Reykjavikissa ja sen välittömässä läheisyydessä asuu noin 210 000, eli suurin osa koko Islannin asukkaista. Paikalliset kertoivat, että heillä on vähäisen asukaslukunsa takia deittisovellus Tinderin lisäksi sovellus jolla voit selvittää onko treffikumppanisi sinulle sukua. Näin kuulemma saattaa olla jos tapaat baarissa jonkun jota et entuudestaan tunne. Toisaalta jos koko maassa asuu melkein puolet siitä mitä Helsingissä ihmisiä ja täälläkin tuntuu välillä siltä, että kaikilla on joku yhteinen tuttu niin mitä voidaan olettaa. Islantilaiset vaikuttivat jotenkin hyvin samanlaisilta kuin suomalaiset ja varsinkin huumorin puolesta jutut osuivat hyvin yhteen. Myös tietynlainen maanläheisyys ja asenne elämään oli samanlainen.

Ajellessa pitkin Islantia luontoa, peltoja ja tyhjää tilaa näkyykin paljon. Me jatkoimme matkaa Geysirien ja vesiputouksen jälkeen kohti sisämaata seuraavan päivän nelivetoajelua ajatellen, eikä matkalla juuri muutamaa taloa enempää näkynyt asutusta. Maasto on myös hyvin puutonta, joten maisemia pystyi ihailemaan pitkälle. Lampaita ja hevosia lukuunottamatta taidettiin olla usein pitkän pätkän ajan ainoat kymmenien kilometrien säteellä eikä liikenteessäkään ollut juuri muita. Tämä on hyvä ottaa huomioon Islantiin road trippiä suunnitellessa, sillä kauppoja tai huoltoasemia ei tosiaankaan löydy joka paikasta, kun ei syrjäisemmillä seuduilla asu juuri ihmisiä. Meille paikallisten ehdoton ykkössuositus niin road tripeille kuin vaelluksillekin oli ilmakuivattu kala joka käytetään voirasian kautta ennen syömistä. Sitkeää kuin mikä eikä pussia missään nimessä kannata avata sisätiloissa ellei halua kestävää kalatuoksua, mutta jollain tavalla todella koukuttavaa. 

ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI

Olimme matkalla ZO-ON Icelandin kutsumina, emmekä vastanneet matkakustannuksista itse.