VENETSIA OSA2

Venetsiasta tehty ensimmäinen postaus löytyypi TÄSTÄ! Eihän tähän kakkososaan mennytkään kuin parisen kuukautta, tosiasia on se että yksinkertaisesti olin unohtanut nämä! Jatketaan taas samalla linjalla eli nippelitietoa sieltä sun täältä kuvien kera.

xIMG_5153

Canal Grandea pitkin kannattaa tosiaan napata vaporetto jos Venetsiassa on vain vähän aikaa vierailla. Sen varrelta löytyvät nimittäin kaikki upeimmat palatsit. Monesti rakennuksien eri kerrokset edustavat useita eri aikakausia. Niissä on paljon itämaisia vaikutteita, koska niiden rakennusaikaan käytiin paljon kauppaa itämaiden kanssa, esimerkiksi mausteista ja kankaista. Palatsien sisäänkäynti on aina kanavan puolella ja siksi se puoli onkin kaikista koristeellisin.

xIMG_6586

Venetsiassa monet sillat ja kadut on nimetty niillä asuneiden henkilöiden tai tapahtumien mukaan. Jos esimerkiksi kadulla asui lihamestari niin kadun nimeksi tuli lihamestarinkatu. Siltoja taas löytyy nyrkkien siltaa joka oli aikoinaan viranomaisten hyväksymä tappelupaikka, sillassa ei ollut kaiteita ja nykyään siihen on valettu jalanjäljet, jotka kertovat tappelun aloituspaikoista. Rintojen sillalla taas prostituoidut esittelivät sulojaan ympäröivistä taloista. Kuvan silta ei liity tapaukseen.

xIMG_6755

Venetsiassa korjataan koko ajan jotain, uusia rakennuksia kun ei enää mahdu niin on pakko keskittyä rakentamaan jo olemassaolevaa rakennuskantaa, joka rappeutuu nopeasti jatkuvien Aqua Altojen sekä turismin vuoksi.

xIMG_6558

Tässä seisoskelen Piazza San Marcolla sijaitsevassa Pyhän Markuksen kampaniilissa eli kellotornissa. Sieltä näki koko kaupungin, jos vain suostui maksamaan 7euron sisäänpääsyn. Alun perin kellotorneista tähysteltiin tulipaloja ja ne toimivat majakkoina. Torni on 98,6 metriä ja aatelisten parasta huvia oli ratsastaa kellotornin portaat huipulle asti.

xIMG_6542

Täällä myös Galileo Galilei tarkkaili tähtiä muinoin ja opetti myös Dogen käyttämään kaukoputkea.

xIMG_6747

Santa Maria della Salute on miljoonan tammipaalun kannattelema kirkko. Se rakennettiin ruttoepidemian päättymisen kiitokseksi. Se myös näyttää aivan upealta kun viilettää vaporetolla ohi.

xIMG_6455

Ja tottakai Euroopan ensimmäiset kahvit juotiin juuri Venetsiassa. Ensimmäiset kahvipavut tuotiin osmanien valtakunnasta. Kahvia pidettiin aluksi lääkkeenä, joka auttoi pysymään hereillä. Ensimmäinen kahvila avattiin 1638, mutta vanhin Venetsian jäljellä oleva kahvila Caffe Florian perustettiin 1720. Eikä varmaan tarvitse erikseen edes sanoa, että tässä San Marcon torilla sijaitsevassa kahvilassa yhdet sumpit maksavat helposti enemmän kuin koko päivän ruuat sivukaduilla. 

xIMG_6546

Kellotornissa on 5 kelloa joista kaikki soittivat tasatunnein, mutta jokaisella oli erikseen omat tehtävänsä, yksi ilmoitti työpäivän alkamisen ja päättymisen, toinen mestauksesta jne.

xIMG_6520

Tornista tosiaan näkee koko Venetsian ja siksi sinne ei ennen saanutkaan mennä ulkomaalaiset ollenkaan, jotta he eivät voi tarkkailla sotilaallisesti strategisia mittoja tai sijainteja. Ylhäältä Venetsia on kovin erilainen kuin maasta ja kanavien kautta nähtynä.

xIMG_6661

Tässä tätä kovin tavanomaista maisemaa kanavista.

xIMG_6965

Tässä sitten juntit peililasiensa kanssa viimeisellä ajelulla vaporetolla matkalla kohti bussiasemaa matkalaukkujen kanssa.

xIMG_6237

Perinteistä Venetsialaista ikkunatyyliä ja vasemmalla alhaalla näkyy nenäliinaksi kutsuttu tienviitta.

xIMG_5543

Näköalamme kattoterassilta ei todellakaan ollut huono. Majoituimme tosiaan Lidon saarella ihan vesibussiaseman vieressä, josta pääsikin noin 10 minuutissa suoraa Venetsian keskustaan.

xIMG_6393

Etanaportaat, joihin emme harmikseni päässeet käymään, koska niitä(kin) remontoidaan parhaillaan.

xIMG_6836

Tässä sitten näkyy koko komea kolmikko vasemmalta oikealle Pyhän Markuksen kampaniili (kellotorni), Dogen palatsi ja kuuluisa huokausten silta. Doge oli siis tasavallan (eli Venetsian) hallitsija, Doge valittiin aina aatelisperheestä ja koska virka oli elinikäinen niin pyrittiin valitsemaan aina mahdollisimman vanha henkilö suorittamaan virkaa jottei kukaan saisi hallita liian pitkään.

xIMG_6883

Tässä matkustamme juuri upean puusillan alta se oli toinen Canal Granden ylittävä silta Rialton jälkeen. Se rakennettiin puisena, koska sen oli tarkoitus olla väliaikainen, mutta Italiaa yhtään tuntevat osaavatkin jo arvata, se on edelleen väliaikainen.

xIMG_6711

Tämä taas Rialton sillan alta, josta kerroinkin teille jo

osassa 1.

xIMG_5450

Piazza San Marco oli aikoinaan nunnaluostarin hedelmäpuutarha, jonka halki kulki kanava. Doge pyysi kuitenkin nunnia luovuttamaan tonttia ja hiljalleen pala palalta se luovutettiin kokonaan, jolloin siihen tehtiin geometrisesti kuvioitu tiilipäällyste. Piazza on myös koko Venetsian matalin kohta ja vähintään sata kertaa vuodessa se peittyykin vedellä, se onkin vain 85 senttiä merenpinnan yläpuolella.

xIMG_5132

Aqua Altaksi kutsutaan kaduille asti nousevaa vettä, eli tulvia. Ne ovat vuosi vuodelta yleistyneet enemmän alati vajoavan kaupungin vuoksi. Eniten niitä tapahtuu syksy-kevät välillä ja niistä ilmoittavat sireenit. Paikalliset kertoivat, että se on suuri haitta bisnekselle, koska pahimmassa tapauksessa vesi tuhoaa kaikki ensimmäisen kerroksen putiikeissa olevat tuotteet. Kannattaa kiinnittää huomiota kaupoissa käydessä, sillä tavaroiden sijoittelu on tosiaan tehty niin etteivät ne vaurioidu mahdollisen veden noustessa, mallinukeilla oli saappaita ja muovipusseja jaloissa näyteikkunoissa.

xIMG_5341

Jos vain jalat ja pää kestää niin heittäkää kartta mäkeen ja eksykää kaduille, umpikujia tulee jatkuvasti vastaan, mutta sivukujat ovat myös lähestulkoon autioita. Siellä saa kulkea rauhassa, ottaa valokuvia ja nauttia hiljaisuudesta.

xIMG_5179

Piazza San Marcoa öiseen aikaan. Kaikkialla suositellaankin vierailemaan aukiolla sekä yöllä, että päivällä. Loppuun vielä ihan yleisiä fiilistelykuvia, joista viimeinen on oma henkilökohtainen lempparini.

xIMG_5085
xIMG_5327
xIMG_5066

Jatkoa seuraa osassa 3!