TEEMAVIIKKO: VINKKEJÄ MUSTAN KOIRAN KUVAAMISEEN

Tänään piti tulla postaus Tonin keppileikeistä, mutta sain lukijalta niin hyvän postausidean, että päätinkin toteuttaa sen ensin. Saan usein kommentteja siitä miten olen onnistunut ottamaan Tonista niin hyviä kuvia ja kyselyjä miten onnistun. En ole koskaan jakanut blogissa mitään vinkkejä valokuvaukseen liittyen, koska en pidä itseäni niin hyvänä kuvaajana, että voisin jaella jotain neuvoja muille ihmisille. Tämä oli kuitenkin niin mahtava postausidea ja päätinkin jakaa omat hyväksi havaitut keinot mustan koiran kuvaamisesta ja näitä keinoja voi myös varmasti soveltaa muunkin värisiin koiriin.

Kuvaan itse järkkärillä manuaalina, mutta tarkennuksen pidän automaattisena. Automaattitarkennus on lähes poikkeuksetta nopeampi kuin käsin tarkennettu ja varsinkin liikkuvaa eläintä kuvatessa olisi mahdotonta ehtiä tarkentamaan ennen kuin koira on jo juossut kilometrin päähän. Omista linsseistäni parhaimmiksi Tonin kuvaamiseen olen todennut Sigman 10-20mm f/3.5 ja Canonin 40mm f/2.8 pancaken. Laajis siksi, että voin sillä ottaa kuvia myös katsomatta mitä kuvaan, koska laajuudeen takia kohde näkyy yleensä silti kuvassa ja myös siksi, että vääristymällä saa persoonallisen näköisiä kuvia kun iso pää ja korvat korostuvat. Pancake taas on tuhat kertaa parempi liikkuvaan kuvaan ja poseerauksiin pienen aukon ja nopean tarkennuksen takia. Liikkuvaa kohdetta kuvatessa on hyvä omistaa valovoimainen linssi, koska mitä nopeammin valo pääsee kennolle, sitä tarkemman kuvan saat kohteesta. Kameran ominaisuuksilla pystyy myös vaikuttamaan ja jotkut kamerat ovat esimerkiksi nopeampia kuin toiset, näitä ominaisuuksia ovat sulkimen nopeus ja jatkuvan kuvauksen ominaisuudet. Kameran ominaisuuksiin en kuitenkaan mene sen tarkemmin ja osa ohjeista vaatii kameran peruskäsitteiden ymmärtämistä, joita en myöskään rupea tässä käymään läpi. Koitin kuitenkin lisäillä tähän ihan yleispäteviäkin vinkkejä kuvailemisesta.

toni1

Tässä laajiksella koiran tasolta otettu kuva, joka on napattu juuri niin etten itse nähnyt mitä kuvasin vaan suuntasin kameran suunnilleen Tonia kohti. Tästä sarjasta tuli useita kivoja kuvia kun Toni riehui pallon kanssa, tykkään myös pallon väristä joka tuo hyvän lisän näihin kuviin.

Kuvakulma

Omasta mielestäni kuvat ihmisen tasolta otettuina koirasta eivät näytä juuri miltään, jos sinulla on pieni koira on erityisen tärkeää mennä koiran tasolle. Mene kyykkyyn, maahan makaamaan tai laske kamera koiran pään kohdalle, ei ketään kiinnosta tuijotella niskaa kun voisi katsella söpöä nassua. Tässäkin asiassa poikkeus vahvistaa säännön ja jos saat koiran tuijottamaan suoraa ylöspäin istualtaan, voit saada erittäin suloisenkin kuvan.

x50340001

Koiran tasolta otettu kuva filmikameralla ja 20mm laajiksella. Oltiin kuvaamassa noita lippiksiä ja Toni istui tuossa portailla tuijottaen jotain kauempana olevaa toista koiraa ja iskin sille hatun päähän ja nappsin kuvan. Tämä oli se filmirullan viimeinen kuva joka piti ottaa vain siksi, että sai rullan täyteen ja se osoittautuikin koko setin parhaimmaksi.

Untitled

Tässä tehokeinona käytettiin juuri sitä, että koira katsoo suoraa ylöspäin. Sain Tonin lipomaan huuliaan ja tuijottamaan ylöspäin kepin avustuksella jota heiluttelin kameran vieressä. Tämäkin otettu laajiksella jolloin pään koko korostuu entisestään ja tekee siitä siksi mielenkiintoisen.

Valo

Varsinkin mustaa koiraa kuvatessa valo on yksi tärkeimmistä asioista. Luonnonvalo yhdistettynä valovoimaiseen linssiin on paras mahdollinen kombo. Salamaakin voit käyttää mutta mustaa koiraa ei kannata kuvata suoralla salamalla, koska se heijastuu turkista ja saa sen näyttämään huonolta. Jos tarvitset salamaa kuvaamiseen heijasta se esimerkiksi katon kautta. Suora auringonvalo on myös vähän siinä ja siinä saako sen näyttämään onnistuneelta, parhaimmat kuvat Tonista olen saanut vastavaloon otettuna, reflellä heijastaen ja kirkkaana päivänä varjossa otettuina (kuten esimerkiksi tämän teemaviikon ensimmäisen postauksen kuvat). Olen itse huomannut, että ilta-aurinko on pehmeämpi kuin keskipäivän ja aivan täydellinen kaikenlaisiin kuviin.

koski1

Vastavalo iltapäivän auringon muodossa. Tässä Toni oli juossut itsensä ihan puhki ja jäi viileään varjokohtaan hetkeksi makoilemaan. Pakkohan tuosta hyljeasennosta oli saada kuva ja kamera olikin sopivasti juuri kädessä.

386460_10150436581664550_844960310_n

Tässä käytin lisäsalamaa, jonka heijastin katon kautta. Kroppa jää tummaksi, mutta se ei haittaa, koska kuvan pääidea eli surkeaakin surkeampi ilme näkyy loistavasti kuvassa. Sain otettua vain tämän yhden ja sitten märkä koira ryntäsikin jo syliini.

Lyhyt suljinaika ja sarjakuvaus

Eli mitä lyhyemmän suljinajan laitat sitä todennäköisemmin saat liikkeestä tarkemman kuvan. Jos haluat saada edes yhden onnistuneen kuvan niin kannattaa laittaa myös sarjakuvaus päälle sekä vaihtaa tarkennukseksi jatkuva tarkennus. Alla oleva kuva on otettu juurikin näitä hyödyntäen sarjakuvauksella sekä jatkuvalla tarkennuksella linssinä pancake 2,8 aukolla ja valotusajaksi on valittu 1/1600. Pyysin Jania heittämään pallon minua kohti ja makasin itse maasssa ottamassa kuvia kun Toni otti palloa kiinni. Toistettiin sama setti varmaan 10 kertaa ja kuvista murto-osa oli onnistuneita, digiajan hienous kuitenkin piilee siinä, että ei tarvitsekaan olla kuin yksi täydellinen kuva niin muut voi poistaa tai arkistoida tietokoneen uumeniin ja näet myös heti onnistuitko vai et.

xIMG_0591

Kuten yllä kerroinkin, tämä on otettu sarjakuvauksella ja oli kyllä aivan paras. Ainoa mikä itseäni kuvassa jäi harmittamaan oli korvien katkeaminen, mutta kaikkea ei voi saada. Tonin ilme, asento, takana näkyvät jalat, Tonin varjo ja juuri melkein kiinni saatu pallo tekevät tästä vaan ihan loistavan. Tässä kuvassa näkyy myös hyvin se miten suora auringonvalo saa turkin kiiltelemään.

xIMG_1527

Tämä on myös otettu sarjakuvauksella ja jatkuvalla tarkennuksella, aikalailla samoilla asetuksilla kuin ylempikin. Tarkennusalue oli kuitenkin liian pieni tai osui ehkä enemmänkin väärään kohtaan ja Tonin pää jää epätarkaksi, kuitenkin kuvassa näkyy hyvin pysähtänyt liike ja vauhti.

Tausta

Voisi kuvitella, että musta koira näyttää kivalta valkoisella taustalla, mutta ei. Jos et ole studio-olosuhteissa kuvaamassa niin mustan koiran näkyviin saaminen ilman vaalean taustan puhkipalamista on lähestulkoon mahdotonta. Tarvitset joko lisävaloa koiraan tai hyvät photarointitaidot. Pääset siis tuhat kertaa helpommalla kun et yritä keksiä pyörää uudestaan vaan tyydyt kuvaamaan tummaa koiraa tummempaa taustaa vasten. Enkä tälläkään nyt tarkoita sitä, että taustan tulisi olla musta vaan, että se olisi jotain muuta kuin vaalea seinä, valkoinen taivas jne. Silläkään ei ole niin väliä mitä taustalla on jos kuvaat suurella aukolla (eli numeroissa pienellä, esim 1.8) niin tausta kuitenkin blurraantuu nätisti ja koira tulee sieltä esiin kivasti. Suosikaa värejä, koska värit näyttää kivoilta mustan eläimen takana.

IMG_2424

Tässä nyt hyvänä esimerkkinä harmaa asfaltti taustana joka tylsyydestään huolimatta toimii tässä kuvassa, koska on epätarkka. Tonin ilme taas tulee hyvin esiin ja vaikka tausta onkin vaaleahko niin se ei pala puhki eikä Toni oli pelkkä musta läntti. Toni siis ilmaisi kiinnostuksensa nousta autoon.

hyppyri10

Tässä taas taustalla on jalkaa, housua, puita ja kaikkea muuta epäolennaista, mutta ne ovat samaa värimaailmaa etualalla olevan nurmikon kanssa joten sopivat hyvin yhteen kuvassa ja keskittävät katseen taas Toniin.

touni3

Jos haluaa oikein hifistellä niin voit toki kuvata myös mustaa taustaa vasten. Kävimme Hillan koulutehtävää varten kuvattavana studiolla ja musta tausta mustalla koiralla toimi törkeän hyvin, valotuksen kanssa tosin täytyy olla tarkkana, ettei koira huku täysin taustaansa. Vaikka toisaalta sitäkin voisi käyttää tehokeinona jos vaikka haluaisi pelkän nassun näkymään.

Tarkennus

Monesti automaattitarkennuksella kuvattaessa kuvasta tulee epätarkka, koska kamera ei saa tarkennettua mustaan turkkiin. Tällöin kannattaa tarkentaa nenään, silmiin, korvien sisäpuolelle, suussa olevaan leluun, kaulapantaan jnejne, johonkin sellaiseen kohtaan joka ei ole musta tai joka on hieman eri tummuusasteella. Syvyysterävyyttä kannattaa myös käyttää hyväksi tehokeinona ja säätää aukko esimerkiksi 1.8, jolloin saat tarkaksi esimerkiksi juuri sen nenänpään. Näin saat tylsempääkin taustaa vasten mielenkiintoisia kuvia.

IMG_2680

Tässä juurikin se nenänpään tarkennus, kuten huomaa alkaa silmät jo olla blurrina, mutteivät kuitenkaan liikaa. Nämäkin ovat toki makuasioita minkä haluaa nähdä tarkkana ja miten paljon haluaa kuvassa näkyvän. Hyvänä nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että tarkentaa siihen kohtaan minkä haluaa olevan pääosassa.

toniihana

Tässä taas samaa, mutta tarkennusalue hieman suurempi kuin ensimmäisessä. Tässä Toni yritti intensiivisellä tuijotuksellaan saada pullan leijailemaan luokseen.

Tilannetaju

Ehkä tärkeintä kaikista eläintä kuvatessa on se tilannetaju ja se että kamera on siinä kädessä juuri oikealla hetkellä. Tottakai voit käskyttää koiran seisomaan jossain hienosti, voit huijata sen herkun avulla tuijottamaan itseäsi ja saada hyviä kuvia. Itse pidän kaikista parhaimpina juuri sellaisia kuvia joissa on vaan keksitty laittaa vaikka hattu päähän ja otettu heti kuva tai tilanne jossa Toni tekee jotain hölmöä tai ilmeilee jotakin.

IMG_2244

Toni oli juuri nostettu autoon ja se veti päälle sen surkeimman mahdollisen ilmeen mitä löytyy. Se yrittää tehdä saman joka ikinen kerta ja jos ei toimi niin se tyytyy kohtaloonsa ja menee makoilemaan ihan normaalisti.

vallila2

Tältä se sitten helposti näyttää jos toisen käskee johonkin poseeraamaan, ilme on juurikin luokkaa "mitä perkelettä mä täällä kasvien keskellä teen hä!?"

testi4

Nukkumisasentojen kuvaaminen kameralla on maailman haasteellisinta hommaa, yleensä sillä samalla sekunnilla kun nouset ylös pomppaa koirakin ylös. Tämäkin on tosiaan ihan tuurista kiinni onnistutko nappaamaan ne parhaat asennot vai et. Tähän on kuitenkin tullut avuksi kännykkä, jolla ainakin itse olen saanut ikuistettua mitä älyttömimpiä tyylejä nukkua.

vkloppu8

Tässä taas näkyy loistavasti mitä mieltä Toni on siitä ettei saanutkaan syödä kakkaa maasta.

312012_10150341660679550_1969619017_n

Ja viimeisimpänä maailman siistein Toni. Arskat päähän ja menoksi, kolme sekuntia tämän kuvan jälkeen lasit lähti päästä kaaressa, joten taaskin nopeus ja tilannetaju ovat valttia.

Tässä näitä mun omia vinkkejä nyt oli ja aika itsestäänselviähän nuo ovat suurin osa, mutta toivottavasti joku sai näistä jotain irti tai kekkasi jotain mikä ei ole ennen tullut mieleen. Kysyä saa ja vastailen mielelläni jos vain osaan. Ei muuta kuin hyviä kuvailuhetkiä kaikille, huomenna palataan sitten niiden keppikuvien parissa.