TULUM

Nyt tulee koko Mexicon reissun epäonnistuneimmat kuvat. Näistä huomaa tosi hyvin sen, että jos oma fiilis on huono niin kuvistakaan ei tule yhtään mitään. Käytiin siis samana päivänä kahdella Maya-temppelillä ja Tulum oli näistä ensimmäinen, Cobasta kirjoittelinkin jo täällä ja voi että miten paljon enemmän tykkäsinkään jälkimmäisestä. Ensinnäkin odotukset oli korkealla kun koko elämäni olen haaveillut temppeleille pääsystä, koko retki kuitenkin alkoi siinä mielessä jo huonosti että alunperin jouduttiin siirtämään se molempien mahataudin takia. Sitten kun oltiin parannuttu niin ei saatu lippuja sillon kuin olisi haluttu mennä ja reissu meni jo toistamiseen pieleen, taidettiin jonkunmoinen parisuhderiitakin siitä kehittää jo. Vihdoin ja viimein saatiin kaikki natsaamaan ja päästiin Tulumiin.

Ensimmäisenä ennen raunioille pääsyä jo kyseisen paikan infopisteessä yritettini kusettaa rahat ja lupailtiin ummet ja lammet funny waysta joilla saa jonkun erikoiskohtelun raunioilla. Meille väitettiin että ilman tätä funny wayta emme saa ottaa raunioille vettä tai eväitä, emme saa bussikyytiä ja että meille on rajoitettu aika katsoa raunioita ja että emme saa tehdä sitä sun tätä. Itse olen niin omanpään mukaan menijä, että ilmoitin ettei todellakaan makseta mitään funny wayta vaan mennään ihan perus setillä. Lähdettiin kävelemään lipunmyyntiin ja selvisi, että tämä huikea bussimatka oli noin 5 minuutin kävelymatka ja että juomia tai eväitä ei ollu kielletty missään. Tämä huikea funny way olisi myös tarkoittanut ryhmän mukana kulkemista läpi raunioiden ja siksi ajallisesti rajattua katseluaikaa turistiläjän kanssa, kun taas me saatiin kymmenen kertaa halvemmalla kävellä siellä missä haluttiin ja miten haluttiin.

Tämä koko alkusetti aiheutti heti vähän nihkeät fiilikset eikä ne siitä parantunu kun näki sen järjettömän turistimäärän. Tottakai tiesin, että turisteja olisi pilvin pimein, mutta tuntui että Tulum oli tehty turisteille. Kaikki rauniot oli aidattu niin kaukaa, että niistä oli vaikea saada järkeviä kuvia ilman ihmismerta, ennen viidakon keskellä olleesta kaupungista oli kaadettu melkein kaikki puut, nurmikko oli leikattu ja laitettu täyteen sadettimia. Tuntui, että upeasta rannalla olevasta maya-kylästä ei ollut jäjellä enää mitään, sen henki oli viety. Pakko myöntää, että olin todella pettynyt ja mietin että tätäkö tämä nyt on, kivikasoja aidattuina ihmisten pällistelemänä. Turkoosi meri, rauniot ja puitteet sinänsä olivat upeat, mutta jotain puuttui. Kaiken tämän lisäksi sää oli todella nihkeä oli meinaan ihan törkeän hiostava ilma, taivas täynnä pilviä joiden välistä välillä näkyi aurinkoa ja tuuli. Kierrettiin hetki ja löydettiin pari ihan kivaa rauhaisampaa paikkaa sivusta, mutta heti kun me käveltiin sinne niin lauma turisteja seurasi meitä kuin hai laivaa ja tuntui ettei missään saanut olla sekuntiakaan itekseen. Fiilikset oli jotenkin ihan nolla ja lähdettiin vaan menemään. Tulumin vuoksi ei myöskään menty lopulta ollenkaan Chichen Itzaan, koska meille kerrottiin, että se on vieläkin pahempi turistimeininkinsä takia.

xIMG_0381

Tää oli rehellisesti ainoa siisti juttu tuolla temppeleillä ja ainoa tälläinen säilynyt "veistos" noista maya-ajoista.

xIMG_0354

Meri on Mexicossa niin täydellisen turkoosi kuin olla voi.

xIMG_0287

Tää on otettu ihan kunnon zoomilla, että sai edes jotain järkevää näkyviin ja oikeesti toi taivas pilas kyllä niin kaiken. Jotenkin koko kuvan harmaa ja ankee fiilis kuvaa tota omaa olotilaa täysin.

xIMG_0266

Tästä näkee sen miten piniä mayat oikeesti oli ja on. Mä olin jotenkin ihan ihmeissäni Mexicossa kun olin ihan hujoppi verrattuna kaikkiin muihin ihmisiin, olin pidempi kuin suurin osa miehistä jopa. Keskipituus jengillä oli jotain 150 cm ja meikä veteli tuolla ihan jättiläisenä kun oon sen reilun 170 pitkä.

xIMG_0298

Olis pitäny olla biksut mukana niin ois voinu mennä vähän chillaamaan tonne mereen.

xIMG_0305

Tässä mun tukka on muuttunu parraks ja 15 hullua kiinalaista kuumotti sentin päässä että pääseekö jo kuvauttaan itsensä.

xIMG_0347

Tässä nyt vähän näkee miten se temppeli oikein on ja ton järjettömän turistimäärän, joka ei näytä tässä edes niin pahalta kuin mitä se oli.

xIMG_0300

Kaikesta manailusta huolimatta oli Tulum ihan hieno. En myöskään välttämättä olisi ilman Tulumissa pyörähtämistä osannut arvostaa Coban rauhaa ja fiilistä. Lapsellinen kinastelukin muuttui iloksi kun molemmat sai safkaa ja päästiin pois ihmisvilinästä. Eikä nää kuvatkaan nyt ihan niin kauheilta näytä.

xIMG_0390

Eli jos suuntaatte temppeleille niin valkatkaa ne vähemmän suositut mestat, jotta saatte vähän fiiliksestä kiinni ja jos voitte niin menkää Cobaan!