INSTAGRAM TRAVEL THURSDAY: PRAHA

Kyllähän kaikki siellä ruudun toisella puolella tietää, että olen ollut addiktoituneena instagramiin jo yli vuoden päivät eikä tunnu into laantuvan. Päinvastoin mitä enemmän oppii puhelimella käsittelemään kuvia sitä enemmän niitä tukotetaan ympäri nettiä puhelimella. Tänään vuorossa blogi ja sattuipa niinkin sopivasti, että tänään on Instagram Travel Thursdaykin, jonka ideana on blogissa jakaa tortaisin matka-aiheisia instagram kuviaan.

Destination Unknownin blogista löytyy kattavat ohjeet sitä mikä on homman nimi ja miten itse pääset osallistumaan, Satu on myös yksi tempauksen järjestäjistä. Osallistuneita pääsette selaamaan instagramissa tägillä #IGtravelthursday ja meikäläinen löytyy nikillä @graauu. Tälläiset jutut on hauskoja tapoja selata muiden reissukuvia ja saada näin inspistä omiakin matkoja varten, mutta nyt niihin Prahasta otettuihin ig-kuviin.

Untitled

Puhelin on mulla ainakin Suomessa liimattuna käteen ja niin sen kanssa mentiin reissussakin, puhelimelle on niin nopeaa tallentaa ohikiitäviä tilanteita ja sillä on kätevä kuvata silloin kun kameraa ei kehtaa kaivaa esille. Puhelimeen saa nykyään ladattua myös karttoja offline-tilaan ja itselläni oli reissussa puhelimessa myös metro ja raitiovaunujen linjakartta. Reissun aluksi mietin jopa digikameran hylkäämistä ja ajattelin vetää koko reissun filmijärkkärin ja puhelimen voimin, mutta kyllä sinne digillekin sitten jotain kuvia tuli otettua. Tuntuu että ne ovat kuitenkin vaivalloisempia kuin filmikuvat ja kännykkäräpsyt, filmi kun kehitettyään on sellainen kuin on ja kännykkäkuvat taas saa muokattua puhelimella salamannopeasti. Yllä olevat kuvat ovat Astronomisen kellon tornista ja vasemmassa alanurkassa näkyvät kellon luukuissa tasatunnein pyörivät apostolit.

Untitled

Kaarlensilta silloin aamulla viiden aikoihin. Nuo patsaat oli kyllä todella uhkaavan näköiset lähes mustaksi tummuneina ja voisin kuvitella monen kauhuleffan pätkän tuohon sillalle. Vasemmassa alakulmassa on koko reissun hienoimmasta kaupasta kuva, filmikuvaajien taivas joka piti sisällään lähes kaikki koskaan valmistetut filmikamerat, kauppa meni itselleni ihan museosta, mutta parasta oli että kaikki kamerat olivat myyttävänä. Oikeassa alakulmassa kuva kaukoputken läpi joka oli ilmeisesti jäänyt jumiin, koska ilman maksua sillä pystyi huoletta katselemaan vaikka kuinka ympäriinsä.

Untitled

Kameralla ei paljon kuvia olekaan meistä matkaajista. Janin kuvaamisen kanssa olen jo luovuttanut enkä jaksa enää reissuilla tapella siitä että saisin edes itsestäni kuvia. Puhelimella se kuitenkin kaikkien onneksi on vielä sen verran vaivatonta, että tuo mieheke suostui pari räpsyä nappaamaan. Niiden lisäksi ihan yleisesti kuvia kaduilta. Kaksi viimeistä on Hradcanysta joka oli kujineen ja kukkuloineen oma lempialueeni koko Prahasta.

Untitled

Prahassa oli aika paljon tägejä ja usein ne oli vähän mauttomastikin vedetty historiallisten rakennusten kylkeen, isompia piissejä kuitenkin vilahteli siellä täällä ja varsinkin kaupungin laitamilla, usein nekin tosin näyttivät siltä, että tekijälle on tullut kiire lähteä karkuun ja on jääny setit kesken. Hehkutinkin jo ratikoita vinkkipostauksessa, mutta tässä kuvassa kundin reppu ja lippis sopii niin hyvin kaikkeen muuhun, että piti pistää tähänkin. Vikassa kuvassa on taas niitä paljon hehkutettuja jäätelöannoksia, tekisi muuten ihan super paljon mieli nytkin tollasta!

Untitled

Vanhoja hienoja rakennuksia, eri aikakausia ja yksityiskohtia on Praha pullollaan. Monesti kaduilla kulkiessa tuli sellainen fiilis, että olisi aikakoneella hurauttanut keskiaikaan. Luin myös reissun päällä, että lähes kaikki keskiaikaista Eurooppaa kuvaavat elokuvat filmataankin Prahassa ja siellä täällä pystyikin bongailemaan autojen siirtokehotuksia ja katuvarauskylttejä joidenkin leffakuvausten takia. Yksiäkään kuvauksia ei kyllä harmi vain nähty, olisi ollut siistiä.

Untitled

Prahalaiset ilmeisesti tykkäävät keltaisesta, se oli nimittäin ylivoimaisesti hallitsevin väri taloissa, riippumatta siitä missä alueella sattui kulkemaan. Ei se haittaa niin mekin tykättiin. Keltainen näyttää kivalta kivikatujen rinnalla. Sekin on mainitsemisen arvoinen asia Prahasta siellä nimittäin ihan kaikki kadut on kivetetty ja usein niissä on vielä toinen toistaan hienompia kuvioita. Eli ei kannata ehkä lähteä matkaan korkkareissa, mutta jalkojaan kannattaa tuijotella hienojen katujen toivossa. Jani tekee kivikatuja työkseen ja olikin aika fiiliksissä noista kaduista tuolla, ne oli nimittäin todella upeesti tehtyjä monessa paikassa.

Untitled

Polkuveneilystäkin ehdin jo vinkata, mutta se todella on ihan ehdoton jos Prahaan suuntaa. Niin rentouttava tunti ja vedestä käsin kaupungin tuijottelu on ihan mahtavaa. Prahalaista jäätelöä täytyy myös kehua se nimittäin on monissa paikoissa verrattavissa Italialaiseen, kannattaa kuitenkin varoa turistirysien kioskeja, niistä tuli pari kertaa ostettua vetisiä palloja ja jouduttiin maksamaan kupista lähes yhtä paljon kuin jäätelöstä. Prahan eläintarha on myös käymisen arvoinen paikka jos vaan pystyy sille yhden aamupäivän varaamaan, omia lemppareita olivat ehdottomasti gorillat ja jääkarhut.

Untitled

Kirkkoja löytyy täältäkin pilvin pimein ja jos ei halua tehdä niinkuin minä aikanaan Roomassa ja käydä viikossa 30 kirkossa niin kannattaa miettiä mihin haluaa mennä tai sitten vain ohi kävellessä kurkata sisälle. Monissa kirkoissa järjestetään nykyisin konsertteja joilla ei ole mitään tekemistäkään enää uskonnon kanssa ja siksi joihinkin on sisäänpääsyrajoituksia aikojen kanssa. Vasemmassa alakulmassa onkin sitten Prahan nykyarkkitehtuurin erikoisuus, jota tyydyttiin ihailemaan vain joelta käsin. Letnan huipulta taas on kaupungin parhaat näköalapaikat.

Untitled

Meikäläisen reissusuja tyylikkäästi peilin kautta otettuina. Sitä se on kun poikaystävä ei suostu ottamaan kuvia. Meidän hotellissa oli muuten kauheinta kahvia mitä olen ikinä juonut, mutta onneksi kahviloita riitti pilvin pimein ja sainkin helpotusta niistä. Starbucksissakin oli tietty pakko käydä, koska pientä addiktoituneisuutta frapuccinoihin on havaittavissa. Kuumana päivän toi mansikkapirtelöhenkinen juoma pelasti ihan satanolla.

Untitled

Viimeistä viedään ja vielä kuvaa meidän hotellihuoneesta, jossa oli kalusteet kohdillaan. Voisin ottaa noi omaan makkariin vaikka heti. Ja tämä kuvaspämmi on hyvä lopettaa nunnaluostarin kaljajäätelöön, koska Praha. Olen muuten aikoinaan Roomassa asunut nunnaluostarissa, jossa juoma-automaatista sai kaljaa ja se oli mielestäni silloin todella koomista, loppupeleissä kirkkoonhan kuuluu viinikin olennaisena osana niin miksei kaljakin.