PRAHAN TOP 10

 

Tässähän joutuu kohta muuttamaan dtl:n matkablogiksi kun kuvia ja vinkkejä riittäisi reissuista enemmän kuin Suomesta. Mulla on aivan älyttömiä kuvia Prahasta, mutta koska tiedän, että parikin lukijaa on suuntaamassa tässä lähipäivinä tuohon upeaan kaupunkiin, päätin tehdä tälläisen parhaiden palojen listauksen. Mun omat henkilökohtaiset lempparini. Mukaan mahtuu vähän kaikkea kahviloista nähtävyyksiin, eikä näitä ole listattu mihinkään paremmuusjärjestykseen.

Ratikat

Julkinen liikenne Prahassa on ihan loistava ja metrolla tai ratikalle pääsee mihin tahansa. Metrokin on mukava, mutta vanhat ratikat vasta symppiksiä olivatkin. Ensinnäkin ne näyttivät todella kivoilta, niillä oli mukava matkustella paikasta toiseen ja jos vähän vältteli ruuhka-aikoja niin ei tarvinnut seistä täyteen ahdetussa purkissakaan.

Lipputyyppejä on monenlaisia ja todettiin kaikista parhaimmaksi lipuksi 30 minuutin pikaliput. Niiden hinta on euroissa noin 80 senttiä ja tuossa ajassa pääsi helposti mihin tahansa. Vähän yli euron maksavalla lipulla taas saa 90 minuuttia peliaikaa ja sellainen ostettiin pari kertaa kun tiedettiin, että käydään nopeesti jossain ja tullaan takaisin. Lippuja saa metropysäkeiltä automaatista ja kioskeista, ne täytyy muistaa leimata itse ratikkaan, bussiin tai metroon mennessä. Ja muistakaa myös painaa nappia jolla ovet aukeaa, koska Prahassa ovet eivät välttämättä aukea ollenkaan jos ei nappia paina, näin vetää helposti pysäkkinsä ohi.

Erikoisuutena julkisissa on se, että isoille koirille ja matkalaukuille täytyy ostaa oma lippu. Eli jos menet lentokentältä julkisilla niin varaudu ostamaan matkalaukullesi oma lippu, jonka hinta on puolet täysihintaisesta 90 minuutin lipusta eli noin 60 senttiä. Latasin puhelimeen netistä valmiiksi kartan missä näkyy sekä metrolinjat että ratikat ja siitä olikin nopea katsoa millä pääsee mihinkin.

x45480024
x45460005
x45460009

Choco Cafe

Karlovan pääkadulta lähtevällä sivukadulla Liliova 4:stä löytyy oma lempikahvilani. Vaikkakaan kahvia en kyseisessä paikassa juonutkaan kuin kerran niin täältä saa kupissa sulatettua suklaata, erilaisia kaakaoita, pientä naposteltavaa ja koko reissun parhaimpia jäätelöannoksia. Paikka on symppis, siellä on ilmainen netti ja tälläisen makeahirmulle paikka oli unelmien täyttymys. Söin sulatettua valkosuklaata ja korkeimman jäätelöannokseni ikinä. Jääteloannokset ja suklaakupilliset irtoavat 3-4 eurolla ja todella ovat hintansa arvoisia. Muistakaa tilata vettä, suklaat on meinaan todella tuhtia kamaa.

xIMG_9933
xIMG_1399

Astronominen kello + torni

Astronominen kello on varmasti Prahan tunnetuin nähtävyys ja se onkin upean näköinen. 9-21 välillä tasatunnein luurangon soittaessa kelloa luukuissa kiertävät apostolit edustamassa eri paheita ja se on tyly muistutut siitä, että viikatemies on niittänyt taas yhden tunnin katsojan elämästä.

Kello ei myöskään ole ihan tavallinen ja siitä näkee tavallisen kellonajan lisäksi uloimmainen kehä osoittaa auringonlaskusta alkanutta vanhaa böömiläistä aikaa, kädenmuotoisessa viisarissa oleva aurinko näyttää vuodenajan, akselinsa ympäri pyörivä pallo kertoo kuun asennon, pienen kellotaulun viisari taas näyttää tähtiaikaa. Alemmassa kellotaulussa näkyy mikä päivä on ja maalauksissa näkyy maanviljelöiden työt eri kuukausina.

Kellon ihailun jälkeen kannattaa suunnata sen torniin, neljällä eurolla pääsee ihailemaan vanhaa kaupunkia yläilmoista. Torniin myös menee myös todella siisti hissi ja siellä voi kaukoputkella katsella aina Prahan Linnalle asti. Tornissa saa myös olla niin kauan kuin haluaa ja kuvata niin paljon kuin haluaa, joten suosittelen ehdottomasti.

x45480019
x45480018
xIMG_0965
xIMG_0982

Funicular juna kukkulalle

Vltavan toisella sivulla nousee pienet kukkulat, sinne pääsee parhaiten joko ratikalla tai hauskalla Funicular junalla. Junaan pääsee ihan tavallisella lipulla ja itse otettiin 90 minuutin lippu, koska haluttiin vain käydä huipulla ja tulla junalla takaisin. Ylhäältä löytyy Eiffeltornin henkinen näköalatorni johon pääsylippu oli jotain 5-6 euron luokkaa. Passattiin torni kuitenkin. koska sinne joutuu kiipeämään itse rappusia pitkin ja oltiin niin poikki ettei yksinkertaisesti vain enää jaksettu. Huipulta pääsee kuitenkin puistoja pitkin kävelemään Luostariin josta kerronkin seuraavassa kappaleessa.

x45460017
x45460015
x45460013

Luostarissa kaljaa + kaljajäätelöä

Me ei lähdetty Prahaan kaljan perässä eikä sitä sitten juotukaan kuin yhdet ainoat. Strahovin luostarin oman panimon olutta kuitenkin kehutaan Prahan parhaaksi, joten pitihän sitä nyt maistaa. Iso tuoppi Sv. Norberttia maksaa vähän reilun 2 euroa ja siitä saa tummana sekä vaaleana. Nyt kesäaikaan listalta löytyi myös jotain kesäversioita samaisesta oluesta, mutta me pitäydyttiin ihan tavallisessa. Listalta löytyy myös Prahan perinteisiä oluen kanssa syötäviä pikkusuolaisia ja vähän isompiakin annoksia. Jälkkärinä saa erikoisuutena kaljajäätelöä, joka kaikesta outoudestaan huolimatta oli tosi hyvää. Ja kyllä se olutkin peittosi nämä meidän kotimaiset, anteeksi vaan. 

xIMG_1324
xIMG_1337

Kaarlensilta aamu viideltä

Kaarlensilta kuuluu myös näihin pakollisiin nähtävyyksiin ja kaupungissa kulkiessa sinne ajautumiseltakin on vaikea välttyä. Kuljettiin pari kertaa sillan läpi päiväsaikaan ja en kyllä suosittele sitä kenellekään, siellä on niin järjetön määrä ihmisiä että itseäni rupesi ahdistamaan heti. Huhun mukaan paikalliset tsekit ovat sillalla harvinaisempia kuin kultasarviset hirvet metsässä ja uskon sen kyllä täysin. Lähes kaikki meinaan ovat turisteja ja poukkoilevat niin päättömästi että eteenpäin liikkuminen on ajoittain täysin mahdotonta. Silta on kuitenkin upea ja päätettiin herätä sinne eräänä aamuna viideltä välttääksemme ihmismassat. Tämä oli ehkä reissun parhain idea silta nimittäin oli lähes autio lukuunottamatta satunnaisia juopuneita kotiinpalaajia.

Siltaa aloitettiin rakentamaan 1357 ja se valmistui 50 vuotta myöhemmin. Sillalta löytyy 30 pyhimyksen patsaat ja se on rakennettu kokonaan kivestä. Tyhjänä se on myös paljon massiivisemman oloinen kun sen näkee koko komeudessaan. Sillan jälkeen voi myös käydä kiertelemässä vanhan kaupungin aukion ja napsia samalla kuvia niistäkin rauhassa ilman turisteja.

x45480012
x45440001
x45480011

Polkuveneellä Vltavalla

Reissun paras juttu. Kahdeksalla eurolla saa tunniksi polkuveneen, niitä saa vuokrattua most legii sillan kupeesta uudenkaupungin puolelta. Veneissä on 4 istumapaikkaa, mutta nähtiin monessa useampiakin kyytiläisiä ja hinta on henkilömäärästä riippumatta se sama 8 euroa. Aurinkoisella kelillä saattaa joutua odottelemaan tovin rannalla, mutta me valkattiin puolipilvinen ilta jolloin ei ollut niin hirveää ruuhkaa. Vuokraus menee kiinni kahdeksalta joten ennen seitsemää kannattaa viimeistään olla paikalla jos mielii veneillä auringonlaskussa. Laukkuun mukaan pullo viiniä ja Vltavan keskelle nauttimaan illasta.

xIMG_1123
x45450023
xIMG_1184
xIMG_1216
x45450022

Burrito Loco

Meillä kävi vähän huono tuuri ravintoloiden kanssa tai sitten makumaailmamme eivät vain kohdanneet Tsekkien kanssa. Ruoka oli toki hyvää, mutta ei niin tajunnanräjäyttävää, että sitä erikseen jaksaisi hehkuttaa, paitsi Burrito Loco jota ikävöin tälläkin hetkellä. Spalena 43:ssa on siis Meksikolainen take away tiski, jossa saat itse päättää annoksesi sisällön. Nacho kulhot ja burritot joiden sisällön saat päättää itse kymmenistä eri jutuista oli ihan parhaita. Miksi tälläisiä ei ole Suomessa? Snägärit veks ja tilalle näitä. Safkat oli yksinkertaisesti aivan sairaan hyviä ja vitosella sai ruokaa niin paljon ettei meinannu jaksaa edes syödä. Ihan paras.

xIMG_1281
xIMG_0827

Prahan linna ja Hradcanyn kujat

Huonoina puolina Prahasta täytyy sanoa se, että moneen paikkaan on aika hävyttömät sisäänpääsymaksut. Juutalaisten hautausmaalle oltais jouduttu kahdestaan pulittaan reilu 25 euroa ja Linnassa eri lippuvariaatioita oli niin sairaan monta, että rupes vaan turhauttamaan. Päätettiin siis vain kiertää alueella, puutarhassa ja käydä Pyhän Vituksen Katedraalissa johon pääsi sisään ilmaiseksi rajatulle alueelle. Mielestäni tässä oli jo ihan tarpeeksi nähtävää, mutta jos Linna kiinnostaa niin siihen kannattaa tutustua hyvissä ajoin jo ennen matkaa, että mihin kaikkialle haluaa mennä sisään sekä mitä kaikkia eri lippuja silloin tarvitsee. Linnaan pääsee parhaiten ratikalla numero 22 joka tulee sen takapuolelle, pois kannattaa kävellä Hradcanyn pikkukujia pitkin ja ihailla kukkulalta aukeavaa maisevaa kohti Vltavaa.

x45470021
x45470019
x45470016
x45470009

Letna

Letna on paikallisten nuorten hengailupuisto ja sen huipulta löytyykin skedeparkin lisäksi paljon graffiteja sekä paikallisia breikkirinkejä. Letnan reunalta on myös upeat näkymät koko Prahan ylle ja sieltä näkeekin parhaillaan kaikki keskustan viisi siltaa samalla silmäyksellä. 

xIMG_9780
xIMG_9770
xIMG_9766

Näiden lisäksi voin suositella myös Prahan eläintarhaa, josta on tulossa ihan oma postaus. Foto optika jan pazdera, vodickova 28 (metro mustek) joka on filmikuvaajan paratiisi, täältä löytyy lähes kaikki koskaan tehdyt filmikamerat ja ne on kaikki ostettavissa jos vaan rahaa löytyy tarpeeksi. Palladiumin ostoskeskuksesta löytyy Top Shop, footlocker ja monta muuta kauppaa. Sitten kannattaa ihan vaan kävellä ympäriinsä, ihastella arkkitehtuuria ja nauttia olostaan. 

x45470004