RAKAS KOTIKAUPUNKINI HELSINKI

Olen monesti miettinyt sanaa kotikaupunki. Minulle se on täysin ilmiselvästi Helsinki, koska täällä olen syntynyt ja lähes koko ikäni asunut. Monet ystäväni, jotka tulevat Helsingin ulkopuolelta nimeävät kotikaupungiksi lähes aina sen oman synnyinkaupunkinsa ja vastapainoiseksi olen kuullut Espoolaisenkin sanovan Helsinkiä kotikaupungiksi vaikka ei Helsingissä ollut koskaan asunutkaan. Itse miellän kotikaupungin juurikin paikkana, jossa olen lapsuuteni viettänyt ja josta olen kotoisin. Kyllähän ihmiset vastaavat siihenkin mistä ovat kotoisin sen oman kotikaupunkinsa, sen mistä ovat alunperin lähtöisin. En tiedä miksi, mutta jostain syystä hämmennyn joka kerta kun tänne vastikään muuttaneet esittelevät itsensä Helsinkiläisinä tai sanovat Helsinkiä kotikaupungiksi, eikö heillä ole kotia siellä mistä he alunperin ovat lähtöisin vai onko Helsinki heille vain yksinkertaisesti enemmän koti?

Enkä siis tällä meinaa ollenkaan sitä, että Helsingin kotikaupunkisuus kuuluisi vain täällä ikänsä asuneille, mietin lähinnä käsitettä kotikaupunki ja miksi se on niin herkkä asia joillekin.

Vaihtoehtoisesti jos mietin asian niin päin, että itse muuttaisin Turkuun opiskelemaan kolmeksi vuodeksi niin ei tulisi mieleenkään sanoa olevani turkulainen. Olisin silloinkin aina vaan Helsingistä, koska täällä on koti ja on aina ollutkin. Samoilla linjoilla ovat myös moni ystäväni joiden kanssa asiasta on keskusteltu ja uskallan väittää, että tämä sama ajattelu löytyy muualtakin kuin Helsingistä. Yllättävän moni meinaan närkästyi viime kesänä siitä, että sanoin käyneeni Lapissa kun tosiasiassa olin käynyt vain Levillä, jonka vuoksi Lappi-sanan käyttö johti kuulemma harhaan. Vähän niinkuin kaikkia Stadilaisia tuntuu ärsyttävän Hesa, miksi? Mitä väliä? Ja toisaalta olen lukuisia kertoja tullut korjatuksi kun olen sanonu Lahtea Lahdeksi enkä Laheksi.

Otatko oman kotikaupunkisi henkilökohtaisesti?

Rakastan Helsinkiä, ja vaikka näin ei aina ole ollutkaan niin näin vanhemmiten sitä on tajunnut, että täällä se koti on oli reissussa kuinka kauan tahansa. Tänne sitä aina kaipaa takaisin.  Helsinki on mielestäni täydellisen kokoinen sillä se on juuri sen verran iso, että täällä tapahtuu vaikka mitä, mutta kuitenkin sen verran pieni, että luonto ei ole hukkunut talojen ja teiden alle. Täällä on todella kauniita rakennuksia, luontoa, historiaa ja meri vieressä. Tuntuu, että mitä enemmän on matkustanut niin sitäkin enemmän on oppinut arvostamaan sitä mistä on lähtöisin. Täällä blogissa on ollut ennenkin keskustelu samasta aiheesta ja parhaita kommentteja mitä olen tänne saanut ovat sellaisilta tyypeiltä, jotka ovat muuttaneet Helsinkiin ja kommenttiensa mukaan tämän blogin myötä löytäneet täältä sellaisia puolia joiden kautta ovat tähän kaupunkiin tykästyneet.

Virallisissa papereissa kotikaupunki tarkoittaa paikkaa, missä olet kirjoilla eikä se siinä mielessä olekaan mielipidekysymys siitä miltä minusta tuntuu.

Mikä teidän kotikaupunkinne on ja mitä kotikaupunki teille merkitsee?

helsinki, fujifilm x100s
DSCF0622
DSCF0533
DSCF0590
DSCF0470
DSCF0577
DSCF0460
DSCF0450
DSCF0583
DSCF0608
DSCF0560
DSCF0542
DSCF0531
DSCF0585
DSCF0465
DSCF0436

Kuvat otettu lainassa olleella Fujifilm x100:llä!