PARISUHDE JA MATKAILU - YHDESSÄ VAI ERIKSEEN

Asia joka tulee varmasti eteen jokaisessa parisuhteessa, joko yhdistävänä tai erottavana asiana. Pidin pitkään kriteerinä miehen valinnassa sitä kiinnostaako miesehdokasta matkustelu vai ei. Ajattelin, että niinkin tärkeän intohimon jakaminen olisi ehdotonta parisuhteen kannalta. Tapasin Janin, joka kyllä tykkää matkustamisesta paljonkin, mutta en ollut aikaisemmin ajatellut, että yhtä paljon kuin on erilaisia ihmisiä, on myös tyylejä matkustaa. Mitä matkustamiseen tulee, me olemme kuin yö ja päivä. Jani on tyypiltään lomamatkailija kun taas meikäläinen lukeutuu sinne aktiivilomailijoihin. Mitä tehdä siinä vaiheessa kun toinen ei halua reissuilla tehdä yhtään mitään tai edes siirtyä paikasta toiseen ja toinen taas ei kestä olla paikallaan. Kummatkin haluaa ihan erilaisia matkoja ja matkallakin kummallakin on ihan oma tyyli tehdä asioita. Toinen ei halua matkalle mitään suunnitelmia ja toinen taas ei voi olla suunnittelematta, koska tuntuu että koko matka menee muuten hukkaan. Kolme reissua ollaan tehty yhdessä ja niiden jälkeen kultaisen keskitien löytäminen on tuntunut täysin mahdottomalta.

Toisaalta taas, tarvitseeko parisuhteessa aina matkustaa yhdessä?  Olen reissannut viimeisen vuoden pelkästään ystävien kanssa ja seuraavakin reissu tehdään ihan naisten kesken. Ja ihan pirun hyviä reissuja ovat olleetkin, tulevasta puhumattakaan. Toinen on kotona koiran kanssa ja itse viiletän ympäri maailmaa. Kaikki voittavat, vai voittavatko? 

Huonoja puolia ilman kumppania reissatessa on tietenkin se, että toista tulee ikävä. Miljoona kertaa matkojen aikana olen ajatellut, että olisipa Jani täällä näkemässä tämän kaiken, vitsi että se tykkäisi tästä jne. Harmitus siitä ettei voi jakaa niitä elämänsä hienoimpia hetkiä sen elämänsä tärkeimmän ihmisen kanssa. Läheisyyden kaipuu on myös kova ja harva se ilta tulee mietittyä yksin sängyssä sitä kaukana kotona olevaa puolisoa. Myöskään muistot eivät ole yhteisiä vaan kotona on niiden kanssa tavallaan yksin, ei voi muistella niitä toisen kanssa. Konkreettisesti tämä näkyy esimerkiksi näin: olin jokin aika sitten teetättämässä seinälle tauluja reissukuvista ja sain jyrkän ei:n siihen, että teetättäisin joitain omia lemppareitani Jenkeistä, koska ne eivät ole "meidän" juttuja vaan yksin "minun".

Hyviä puolia on se, että luottamus kasvaa kun pitää vaan luottaa toiseen sieltä maapallon toiselta puolelta asti. Tietynlainen itsenäisyys pysyy kun ei ole koko ajan kiinni toisessa vaan molemmilla on sitä kuuluisaa omaa aikaa. Reissuilta palaaminen rakkaan luokse kun on ollut erossa pitkän aikaa, ihan paras fiilis. Reissuille voi vain lähteä, eikä tarvitse hankkia koiralle hoitopaikkaa, miettiä jääkaapin tyhjentämistä, kodin siivoamista tai mitään vastaavaa. Aikataulut on helpompi sumplia, Jani on koko kesän töissä ja mulla taas joka kesä kuukausi palkallista vapaata, kun ei lomailla yhdessä niin voin ottaa lomani lähes mihin kohtaan vain ja suunnitella itse reissuni, eikä tarvitse kummankin töiden kanssa säätää lomapäiviä. Yksin Nykissä ollessani tietenkin hyviin puoliin myös se, että voi tehdä ihan mitä huvittaa, ihan milloin huvitaa. 

Meillä Jani ei ole koskaan sanonut etten saisi mennä ja tietenkin blogimatkat on verrattavissa työmatkoihin. Samalla tavalla Janikin saa käydä Ruotsissa poikien kanssa ja missä ikinä haluaakaan. Tietenkin mua hieman harmittaa se, että se ei halua lähteä mun kanssa matkoille, mutta sitten taas ei mua harmita ettei se laskettele mun kanssa talvisin. Onko matkustaminen laskettavissa harrastukseksi? Harvemmin parisuhteessakaan kaikki harrastukset ovat yhteisiä. Asia nyt sinänsä ei meidän elämään vaikuta ja tuntuu, että olen ainoa joka tätä silloin tällöin harmittelee. Onneksi voin tosiaan matkustaa niiden ystävienkin kanssa, mutta olisi kyllä ihana löytää myös Janin kanssa joku yhteinen tyyli matkailla, mikä se tyyli sitten ikinä onkaan. Kultainen keskitie, missä olet?

Kiinnostaisi kuulla teidän mielipiteitä parisuhteessa matkailusta, oletteko erilaisia matkailijoita vai täysin samanlaisia, toimiiko vai eikö toimi? 

xIMG_0661 IMG_1184 xIMG_0852