MEIDÄN KEITTIÖ

Nyt tulee postaus jota on moni odottanut. Tämän tekemiseen on mua painostanut myös ihan törkeän moni ystävä, kaveri ja tuttu. Otin meidän super kauheasta keittiöstä kuvat ennen sen purkamista, mutta valitettavasti ne ovat kadonneet johonkin bittiavaruuteen, enkä pystykään tekemään sellaista ennen/jälkeen kuvajuttua. Keittiö oli aikaisemmin tavallaan umpinainen ja tuossa meidän "ruokapöydän" kohdalla oli seinä sekä jääkaappi. Tila oli jotenkin törkeän pimeä, ahdas, mutta samalla ihan liian iso eikä olohuoneeseen mahtunut edes ruokapöytää, joten söimme aina kesäisin terassilla ja talvella sohvalla. Tässä ei varmaan tarvitse edes mainita, miten ruma keittiö oli halvimpien kellastuneiden kaappien ja lasivitriinien kanssa. 

Muuttaessani tänne Janin luokse oli herran sisustus pelkkää mustaa. Siksi kaikki meidän astiat ovat mustia ja muutenkin pääpaino on vähän värittömämmässä sisustuksessa. Makkarista olen saanut sellainen luonnollisen värisen lämpöisen ruskean. Olohuoneessa ja keittiössä taas haluttiin pitää selkeä linja, ihan jo pelkästään siksi, että asunto on helpompi myydä eteenpäin jos keittiö on mahdollisimman neutraali. Materiaaleiksi valikoitui mustaksi maalattu tammiviilu ja yläkaappeihin kiiltävä valkoinen MDF.

Kriteereinä oli siis ruokapöytä, vetolaatikot, väreinä musta ja valkoinen, kivitaso, mahdollisimman paljon säilytystilaa, helppous, käytettävyys ja avonaisuus. Suunnittelin keittiön täysin itse ja kalusteet tilattiin sekä asennettiin mittojen mukaan. Projekti on siinä mielessä vielä vaiheessa, että pistokkeita sekä valoja puuttuu vielä, pienien yksityiskohtien säätämistä sekä tuo seinusta missä kello sijaitsee tulee muuttumaan vielä täysin. Mutta tässä olisi kuvia ja selostusta mitä valittiin ja miksi.

IMG_0140 IMG_0210

Alunperin oltiin hankkimassa mattamustaa kivitasoa, tein kuitenkin hieman selvitystyötä ja kyselin paljon ihmisiltä joilla musta kivitaso on sen käytettävyydestä. Kaikki olivat yksimielisesti sitä mieltä, että sen puhtaana pitäminen on huomattavasti työläämpää kuin mitä olivat odottaneet. Mattamustaan on myös kivenä huokoisempaa, jolloin se imee helposti kaiken rasvan itseensä. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyttiin sitten kuitenkin kvartsitasoon, joka on puristekiveä. Se on yksi kovimmista keittiötasomateriaali, siinä on laajat värivalikoimat eikä se ole läheskään yhtä huokoista kuin tavallinen kivi. Nesteiden imeytyminen kvartsiin on myös lähes nollan luokkaa, jolloin puhtaana pitämisestä ei tarvitse jatkuvasti stressata.

Pelättiin aluksi todella paljon sitä miten valkoinen pysyy puhtaana, mutta meillä taso on pysynyt ihan täydellisenä eikä ole imenyt itseensä yhtään mitään väriä vaikka välillä siinä onkin ollut tahroja kuivumiseen asti. Valkoinen myös heijastaa valoa jolloin mahdoliset tahrat eivät näy yhtä helposti, meidän mustassa liedessä taas näkyy ihan joka ikinen tahra ja lika, joten olen äärimmäisen tyytyväinen tästä meidän viime hetken vaihdosta. Valkoinen myös tuo ihan hirveästi tilan tuntua ja valoa tuohon tilaan.

IMG_0133 IMG_0129

Liesi ja uuni erotettiin toisistaan ja meille oli ihan ilmiselvää, että liesi tulisi olemaan induktiotaso. Janilla oli sen suhteen kovat vaatimukset ja juurikin nuo napit vaikuttivat lopulliseen valintaan. Pakko kyllä myöntää, että ne ovat todella kätevät. Todella usein induktioliesissä on sellainen kosketusnäyttöä vastaava systeemi millä laitat levyt päälle ja voitte vain kuvitella miten hyvin ne toimivat jos on sormet vähääkään ruuanteosta likaisina. Napit saa meillä kokonaan irti joten puhdistuskin on helppoa. Lieden alla on suoraa vetolaatikko mistä löytyy kaikki mausteet ja paistolastat.

Uunin halusin ehdottomasti nostaa lattialta pois ja se integroitiin täydelliselle korkeudelle tiskikoneen päälle. Meinattiin ensin hommata mikron ja uunin yhdistelmä, mutta koska tilaa oli niin päätettiin vaan laittaa ne päällekkäin molemmat ominaan. Yhdistelmäuunit kun tuppaavat maksamaankin yhtä paljon kuin tavallinen uuni ja mikro erikseen, mutta ovat taas paljon pienempiä kuin tavallinen uuni. Toi uuni on kyllä sellainen mistä olen vieläkin fiiliksissä, ei tartte kykkiä missään maassa, voi helposti kurkata miltä paistokset näyttää ja käytettävyys muutenkin ihan täydellinen. Ja mikä parasta se on äärimmäisen koiraturvallinen.

IMG_0180 IMG_0119

Tuoleiksi hommattiin Hayn Sbout A Stoolit, mun unelmien tuolista eli Eamesin DSW:stä inspiroituneena. Samaa henkeä, mutta korkeudeltaan täydelliset keittiön tasolle. Tammijaloilla ja valkoisella istuimella. Tilattiin nää Finnish Design Shopilta ja yllätyttiin kyllä todella paljon siitä miten täydelliset nää on istua, ei olisi paljoa paremmin voinut enää mennä. 

Tuohon ns. saarekeosaan haluttiin laittaa vetolaatikot molemmin puolin säilytystilan takia. Tasosta myös haluttiin tosta kohtaa leveä siksi, että sitä voi tarvittaessa käyttää työpöytänä. Olohuoneen puolella olevat vetolaatikot ovat vain 40cm syviä, mutta niihin mahtuu täydellisesti kaikki paperit, kameratavarat ja muuta ei keittiöön liittyvää tavaraa. Ensimmäiseen ylimpään laatikkoon pistettiin sisälle vielä pistorasiakin jolloin kaappiin saa kaikki kameroiden akut piiloon latautumaan.

IMG_0233 IMG_0149

Altaaksi tuli alta kiinnitettävä Blancon silgranit-komposiittiallas mustana. Mustana siksi, että sen alunperin piti tulla mustaan tasoon. Tavallaan vähän unohdettiin vaihtaa altaan väriä siinä kaiken tason säädön keskellä, mutta tää musta onkin osoittautunut aivan täydelliseksi, se ei näytä ikinä koskaan likaiselta värinsä vuoksi. Allas on syvä ja aika iso niin hommattiin siihen vielä tuollainen erillinen metallinen lisäosa jota voi käyttää joko kuivaukseen, lisätilana, vihannesten pesemiseen tai sitten ottaa kokonaan pois. Tiskialtaan päällä olevaan kaappiin laitettiin pieni tiskikaappi, vain kaksi ritilää, koska meillä on tiskikone. Välitilaan meidän koulukaverilta tilattiin valkoiseksi maalattu lasi, koska sen puhtaana pitäminen on ihan käsittämättömän helppoa eikä meidän tarvinnut silotella sen taakse jääneitä reikiä tai mitään. Mietittiin pitkään valkoista tiililadottua laattaa, mutta lasin helppous voitti. 

Kaikki koneet integroitiin ja tehtiinkin aikamoinen torni tuonne nurkkaan. Siellä on vasemmalla jääkaappi ja pakastin, sitten löytyy tiskikone, sen päällä uuni ja sitten mikro. Roskis tuli myös vetokaappina ja kulmaan laitettiin ulos tuleva lemanssi. Jääkaapin ja seinän väliin jäävä tila hyödynnettiin myös ja sinne rakennettiin avohyllyt. Sinne mahtuu piiloon kaikki keittokirjat, tarjottimet, jne. Kaikkiin mustiin oviin haluttiin kunnon vetimet, mutta yläkaappeihin otettiin vedinura.

IMG_0403 IMG_0456

Yläkaappien alareunaan laitetaan vielä ledilista ja mahdollisesti asennetaan joku lamppu tohon ruokapöydän päälle. Tällä hetkellä toi liesituuletin toimii päävalona, mutta siinä on niin tehokkaat lamput, että se kyllä valaisee koko keittiön ihan täydellisesti. Tykkään jotenkin tuosta mustasta alaosasta valkoisen yläosan kanssa. 

Meinattiin ensin tehdä olohuoneen puolelle tasoa jossa voi syödä, mutta haluttiin tehdä tuo kuitenkin niin, että voidaan syödä vastakkain. Rivissä on jotenkin niin hölmöä syödä. Liesi ja jääkappi vaihtoivat alkuperäisestä keittiöstä paikkoja ja nyt on ihana kokkailla kun voi samalla jutella toisen kanssa. Tuossa on myös täydellistä syödä kun voi pitää pannut liedellä ja nostaa niistä suoraa ruuan lautaselle. Tässä on myös aivan täydellistä tehdä yhdessä ruokaa kun molemmat voivat seistä omilla puolilaan toinen keittiössä ja toinen olkkarissa, kumpikin ylettää käyttämään liettä ja vastakkain jutella. 

IMG_0078 IMG_0169

Lattia vaihdettiin samalla hieman rustiikkiseen tammiparkettiin ja kyllä tästä lopputuloksesta tuli aika hyvä vaikka itse sanonkin. Keittiö on jotenkin niin meidän näköinen ja sen käytettävyys on innostanut tekemään ruokaakin enemmän. Jotain ihan pieniä juttuja valitsisin nyt ehkä eri tavalla, mutta oon kyllä sitä mieltä, että ei sitä paljoa paremmin olisi voinut ekalla kerralla keittiötä suunnitella.

Miltäs tää teidän mielestä näyttää?