BUDJETILLA NEW YORKIIN

Olen haaveillut Nykistä kauan, niin monta vuotta kuin muistan ja aina olen ajatellut, että minulla ei olisi varaa matkustaa sinne. Olen hölmössä pikku päässäni ajatellut, että tuolla unelmien kaupungissa täytyisi olla loputtomasti rahaa mitä törsätä. Voi kuinka väärässä olinkaan. Lähes kaikki ovat myös sanoneet minulle että "New York on niin kallis". Omaan kokemukseeni perustuen New York ei ole yhtään kalliimpi kuin mikään muukaan jenkkien suurkaupunki. Tietenkin jos lähdet sillä mentaliteetilla reissuun, että yövytään kattohuoneistossa ja lennellään helikopterilla kaupungin yllä niin joo kyllä silloin se on varmasti kallis, mikäpä kaupunki ei olisi?

Päätin siis jakaa omat huomioni tuosta suurkaupungista ja siitä miten pääset kokemaan New Yorkin ilman, että tuhlaat siihen koko omaisuuttasi.

NYKKI (3 of 9)

Lennot

Omat lentoni ostin Kayakin kautta. Kyttäsin pitkään lentoja Helsinki - Seattle ja jostain syystä hakukone tarjosi koko ajan vaan vaihtoa Nykissä. Testasin huviksen paljon maksaisi jos olisin viikon Nykissä ja lentojen hinnat putosivat satasella, se oli sillä päätetty. Uskallan väittää, että tarpeeksi ajoissa varatessa ja hieman lentoja seuraamalla pääsee Nykiin alle 500 eurolla, esimerkiksi syyskuussa lennot näyttäisivät olevan 477 menopaluu yhdellä välilaskulla ja juuri oli tarjouksessa Finnairinkin suoria lentoja samaan hintaan.

NYKKI (5 of 9)

Asuminen

Asuminen Nykissä on kaikista kallein rahareikä ja pahimman luokan kämäsestä hotellista voi joutua maksamaan satoja euroja yöltä. Siksi en missään nimessä suosittele hotelleja vaan Airbnb:tä. Airbnb on sivusto jonne voit ilmoittaa asuntosi tai osan siitä vuokralle. Nykissä on kuitenkin nykyään laki joka kieltää asunnon vuokrauksen lyhytaikaisesti, joten joudut todennäköisesti tyytymään jaettuun huoneistoon. Tässä monet jättävät lakia noudattamatta ja olen jopa kuullut pimeästi vuokratuista kämpistä. Usein kuitenkin on tilanteita joissa asukas ei ole ollenkaan paikalla, jolloin asunto on käytännössä kokonaan sinun käytössäsi. Asuin itse erään super ihanan pariskunnan olohuoneessa, enkä kokenut missään vaiheessa että en olisi saanut omaa rauhaa tarpeeksi. Sain kulkea vapaasti omilla avaimilla ja sain lakanat, pyyhkeet sekä saippuat kaikki majoittajalta, bonuksena myös aamiaisen.

Te lukijat tiedätte, että ensimmäinen varaamani airbnb kuitenkin epäonnistui ja valitettavasti ilmeisesti majoittajani joka oli vanha symppis mummeli oli kuollut tai jostain muusta syystä kadonnut juuri ennen saapumistani. Olin siis Nykissä ilman majapaikkaa ensimmäisen yön. Soitin kuitenkin heti airbnbn hätänumeroon ja he järjestivät minulle samantien uuden majoittumisen sekä hyvittivät kaikki rahani ja hyvittivät seuraavasta asumisestani suurimman osan. Lopulta 5 päivän asumiseni Nykissä maksoi minulle 80 dollaria. Eli palvelu on todella luotettava enkä ole ikinä koskaan kuullut, että kenelläkään olisi käynyt vastaavasti! Myös airbnbllä sanoivat, että tälläinen on äärimmäisen harvinaista varsinkin kun majoittajani oli vakikäyttäjä sivulla ja hänellä oli monia kymmeniä suosituksia sekä positiivisia arvosteluja, siksi epäilivätkin jotain sairaskohtausta tai vastaavaa. Huijaaminen airbnbllä on todella vaikeaa sillä rahasi ovat sisällä palvelussa eivätkä majoittajalla ja siksi pidänkin sivustoa äärimmäisen luotettavana. Kannattaa kuitenkin lukea ihmisten palautteet, arvostelut sekä kuvaukset tarkasti ja esimerkiksi varmistaa petivaatteiden kuuluminen hintaan jos ei halua niitä itse kannella. Lukekaa kuvaukset tarkasti ja jutelkaa majoittajan kanssa etukäteen, mun majoittaja sanoi, että sillä on tapana soittaa skypellä etukäteen kaikille ja näin varmistaa sopivuus.

NYKKI (6 of 9)

Ostokset

Shoppailuhan Nykissä on halpaa, koska dollarin kurssi jne. ja asia jota monet eivät tiedä on se, että verot menevät Jenkeissä osavaltioittain ja niissä on isojakin eroja. Muualla jenkkilässä kaikkiin ostoksiin pitää muistaa lisätä 10-23% veroa kun taas Nykissä vero on vaivaiset 8,25% tämä summa ei koskaan lue hinnoissa valmiiksi, vaan se lisätään ostoksiin kassalla. Lisäksi Nykissä alle 110 dollarin ostokset saa täysin verottomina, jolloin tarkan markan vartija tekee ostoksensa osissa.

Tarjontaa on valtavasti ja itselleni siitä tuli nopeasti ähky, liika on liikaa vaikka kyseessä olisi kuinka ihania kenkiä. Siksi suosittelen enemmän kuin mitään tekemään ostoslistan, kotona on helpompi miettiä etukäteen mitä haluaa ja mille oikeasti on tarvetta. Itselläni oli valmiina lista kaupoista joissa haluan käydä ja katsoin etukäteen niiden sivuilta mitä mahdollisesti haluan ostaa. Löysin kaiken mitä olin suunnitellutkin ostavani ja hieman ekstraa, enkä koe että ostoksiin meni yhtään sen enempää kuin mitä olin niitä varten rahaa varannutkin. Jos haluaa mennä todella tarkalla budjetilla niin iphoneen saa ladattua appseja (esim ExpenseNote, jossa voi tehdä omat listat käteiselle ja korteille) joihon voit merkata jokaisen ostoksesi ja näin pysyt koko ajan kartalla siitä paljonko rahaa on mennyt mihinkin sekä paljon sinulla on jäljellä.

Brooklynin kirppikset menevät jos itsessään melkein nähtävyyksistä ja jos satut olemaan vkloppuna mestoilla (itse en tietenkään ollut) niin katsastapas kaupungin parhaat kirpparit täältä. Myynnissä on paljon oikeasti vintagea ja hinnat ovat sen mukaisia, mutta tosiaan vaikka mitään et haluaisi ostaakaan on nämä kirpparit ihan jo itsessään hauskoja aikamatkoja.

NYKKI (4 of 9)
NYKKI (8 of 9)

Ruoka

En koe ruokailunkaan olevan kovinkaan paljon kalliimpaa kuin Suomessa. Jos menet kalliimpaan ravintolaan niin tottakai maksat kalliimman hinnan. Jenkeissä on hyvä muistaa, että aina istuessasi ravintolassa joudut tippaamaan palvelusta, tippi on yleensä noin 15-20% loppulaskusta sen mukaan kuinka hyvää tai huonoa palvelua olet saanut. Nykissä kuulemma 15% pidetään niin alhaisena, että tarjoilija saattaa tulla henkilökohtaisesti sinulta kysymään mikä oli vikana jos jätät niin vähän. Pikaruokapaikoissa ei tarvitse tipata eikä myöskään mukaan otettaessa.

Itse suosin reissullani kauppojen "kasaa itse" annoksia, jotka ovat yleensä törkeän hyviä. Whole Foodsista saa ihan jumalaisia salaatteja kasattua ja lähes joka korttelissa on joku aasialaishenkinen marketti mistä saa vaikka minkälaisia annoksia koottua mukaan niin, että maksetaan pelkästään painon mukaan. Yleensä hinta on siinä viiden dollarin puolin ja toisin, eikä muuta kuin puiston penkille nauttimaan. Uskallan väittää, että tällä tyylillä säästät ruokailussa satasia ja tietenkin jo pelkästään sillä, että otat lounaan mukaan sieltä missä satutkin kulkemaan ja esimerkiksi illallisen nautit jossain rauhassa istuen. Itse söin kerran jos toisenkin super herkullisen Shake Shackin hampparin Grand Centralilla ja hodaritkin tuli testattua. Kunhan pidätte mielessä, että turistikeskittymissä ruuan hinta/laatu ei koskaan kohtaa! Älkää ostako sitä hodaria Times Squarelta tai maksako itseänne kipeäksi illasesta joka ei maistu miltään, vain siksi että saatte katsoa ikkunoista jotain turistinähtävyyttä.

NYKKI (2 of 9)

Liikkuminen

Ensimmäinen asia mikä kannattaa tehdä on ostaa viikon metrolipuke. Sen hinta on 25 dollaria ja sillä pääsee kulkemaan myös busseilla sekä monilla muilla välineillä rajattomasti. Bussiin mennessä täytyy erikseen pysäkillä automaatissa vilauttaa metrokorttia jolloin saat bussilipun. Metrot ovat ilmastoituja kulkevat todella hyvin, mutta matkoihin kannattaa varata reilusti aikaa, sillä etäisyydet ovat pitkiä. Puhelimeen kannattaa myös ladata valmiiksi metrokartta sillä ilman sitä et tule selviämään, olen itse kulkenut metrolla monissa suurkaupungeissa, mutta New Yorkin metro on kyllä sekavin kaikista.

Taksilla ei kannata kulkea ellei ole ihan pakko, vaikka ne ovatkin halvempia kuin Suomessa, on myös liikenne kaaottisempaa kuin täällä. Menin pari kertaa taksilla olosuhteiden pakosta ja joka kerta loppusumma oli ihan käsittämättömän suuri ja yleensä taksikuskeilla ei ollut mitään hajua mihin olivat menossa. Eräs kuski jätti mut esimerkiksi keskelle jotain lähiötä enkä ollut lähelläkään sitä paikkaa mihin olin menossa. Nykissä ei todellakaan riitä pelkkä osoite mihin olet menossa vaan tarvitset tiedot lähimmästä risteyksestä ja siitä missä suunnassa risteyksestä katsottuna osoitteesi on ja parhaimmillaan vielä minkä suuntainen katu se on. Älä siis käytä taksia ellei ole aivan pakko ja jos on pakko niin pidä sitä varten mukana pientä karttaa paikasta mihin olet menossa.

NYKKI (1 of 1)-3

Nähtävyyksiä

Nykissä on paljon nähtävyyksiä jotka ovat ilmaisia, omasta mielestäni parhaimmat jutut ovat juuri näitä ilmaisia. Nykin kadut itsessään ovat jo nähtävyys ja niitä voikin kävellä loputtomiin. Central Park on myös vaikuttava ja siellä voikin kävellä loputtomiin ihan ilmaiseksi, mukaan vaan kaupasta eväät ja istuskelemaan. Grand Central Station on yksi suurimpia junasemia ja tuttu tv:stä, rakennus itsessään on todella upea ja siellä riittää pidemmäksikin hetkeksi tutkittavaa, aseman alakerrasta myös löytyy useita hyviä ruokapaikkoja. Public Library on monille myös tuttu elokuvista ja se olikin paljon hienompi kuin mitä osasin edes kuvitella, täydellisen viileä paikka paahtavalla helteellä ja rakennuksena vaikuttava. Turistina siellä ei valitettavasti pääse ihan kaikkialle tutustumaan, mutta aika kattavasti kuitenkin pääsee kiertelemään ja ihmettelemään.

NYKKI (1 of 1)-2

Sillat ovat myös ihan mahtavia, ja voinkin erittäin lämpimästi suositella kävelyä Manhattan Bridgen sekä Brooklyn Bridgen yli. Mahtavia näkymiä erityisesti ensimmäiseltä, itse kun en Brooklyn Bridgelle jostain syystä kertaakaan päässyt huonon taksikuskin, suljetun metron, ukkosmyrskyn ja lopulta kokonaan suljetun sillan vuoksi. Myöskään High Linelle en ehtinyt kävelemään, mutta suosittelen sitä silti, seuraavalla kerralla aion ehdottomasti mennä sinnekin. Coney Islandiin kannattaa tehdä päiväretki jos on aikaa, mulla se ei valitettavasti mahtunut mitenkään aikatauluihin. Se on siis Nykin ikioma huvittelupaikka Brooklynin eteläpuolella rantoineen ja huvipuistoineen. Matka sinne metrolla kestää kuitenkin tunnin ja toisen takaisin sillä oletuksella, että lähdet manhattanilta, eli pikaiseksi retkeksi se ei oikein sovi jos siellä jotain haluaa nähdäkin.

Jos taas haluat käydä useammissa maksullisissa nähtävyyksissä ja museoissa kannattaa harkita City passia, joka maksaa 100 dollaria, mutta avaa pääsyn Empire State Buildingiin sekä moniin museoihin. Nykiin mennessä kannattaa oikeasti miettiä hieman etukäteen mikä juuri sinua kiinnostaa, tarjonta on nimittäin valtava ja paikan päällä iskee helposti valinnanvaikeus. Netistä saa usein myös ennakkoon halvempana lippuja kaikkiin paikkoihin, kunhan muistaa katsoa tarkasti ettei ole missään huijarisivustolla.

NYKKI (1 of 9)

Yleistä

Vettä voi juoda hanasta ja jos kestää kloorimaisen maun kannattaa juomapullo täyttää majapaikassa. En suosittele matkustusajaksi kesäkuu-elokuuta ollenkaan ellei se ole ainut vaihtoehto, tiesin helteiden olevan pahimmillaan tuohon aikaan, mutta omat matkapäiväni olivat jo lukkoon lyötyjä toisen reissun osalta. Kun sanon, että tuolla on ihan sairaan kuuma tuolloin niin tarkoitan oikeasti tuskallista pätsiä, jossa hiki virtaa vaikka olisit täysin paikallaan. Lähes kaikissa kaupoissa on onneksi ilmastointi ja pahimpina aikoina vetelinkin paikasta toiseen lähinnä kauppojen ja kahviloiden kautta. Saatoin myös ajella ihan muuten vaan metrolla, koska ne olivat aina hyvin ilmastoituja (toisin kuin asemat joissa taas kuuma ilma seisoo).

NYKKI (1 of 1)

Ihan näin yleisenä omana fiiliksenä asennoitukaa Nykiin Nykinä. Sillä ei ole mitään tekemistä itse Jenkkien kanssa ja itse olinkin hieman pettynyt siihen miten sieltä puuttuikin täysin se sellainen jenkkifiilis mistä itse tykkään kovasti. Nyki on täysin oma paikkansa, täysin erilainen verrattuna mihinkään muuhun, siellä huomaat juoksevasi tahtomattasi ihmisten virran mukana ja oma merkityksesi tässä maailmassa pienenee muurahaisen tasolle. New Yorkissa kaikki on tuttua, mutta samalla niin vierasta, kaikki uskonnot ja kulttuurit kohtaavat sekä sekoittuvat tunnistamattomiksi. Ensimmäistä kertaa tuntui, että olen kuin kotonani mutta samalla vieraampi kuin koskaan. Nykissä mikään ei ole sitä miltä näyttää ja täällä kuka vaan voi sanoa olevansa mitä vaan. Ihmisten kohtaaminen on jokapäiväinen roolileikki, missä jutellaan ja kuunnellaan, mutta ei koskaan olla oikeasti täysin läsnä. Kaupungin likaisuuden huomaa vasta kun tajuaa pysähtyä ja kauneuden vasta kun tajuaa lopettaa ihmettelyn. New York ei pysähdy, ei nuku koskaan, ottaa omakseen, mutta ei koskaan anna itsestään kaikkea. Se mitä se antaa on siitä kiinni mitä olet itse valmis ottamaan.