5 VINKKIÄ ONNELLISUUTEEN

Voin rehellisesti sanoa, että olen ihan hiton onnellinen. Monien mielestä varmaan myös onnekas, mutta voin kertoa ihan suoraan, että mikään ei ole tullut ilmaiseksi ja olen tehnyt paljon töitä sen eteen missä olen nyt. Tiedän monia ihmisiä, jotka eivät ole tyytyväisiä elämäänsä tai ovat onnettomia, joten ajattelin kirjoittaa omiin kokemuksiini pohjautuen vinkkejä mitkä ovat tuoneet itseni tähän tilanteeseen. Jos näistä ei ole suoranaista apua niin ehkä nämä asiat pistävät miettimään.  

1. Ole itsekäs

Kukaan muu kuin sinä itse ei pidä sinun onnellisuudestasi huolta, niin kauan kun oma onnellisuus on riippuvaista muista sen saavuttaminen on mahdotonta. Nuorempana koin myös ahdistusta ja tuskaa muiden ihmisten murheista ja maailman tilasta, kunnes tajusin jossain vaiheessa, että siitä ei ole kuin haittaa itselleni. Miten voisin muka auttaa muita jos itselläni on paha olla. Rupesinkin ajattelemaan enemmän sitä mitkä asiat minulla ovat huonosti ja mitä niille voisin tehdä ja totesin että en yksinkertaisesti voi vaikuttaa kaikkeen tai pelastaa maailmaa. Muidenkin murheilla on tietenkin merkitystä, mutta oma hyvinvointisi tulisi olla etusijalla.

Minulla kesti myös kauan tajuta, että niin kauan kuin annan ihmisten kävellä ylitseni he sen myös tekevät. Ihmiset kohtelevat sinua juuri niin huonosti kuin annat heidän kohdella. Valitettavasti tämä maailma on täynnä ihmisiä jotka yrittävät hyötyä muista, he tarvitsevat muita ihmisiä päästäkseen päämääräänsä joka voi olla mitä tahansa henkisestä hyvinvoinnista materiaan tai ihailun saamiseksi. Tässä taas päästään siihen uudestaan, että onnea ei saavuteta muiden ihmisten kustannuksella, vaikka kuinka yrittäisit tehdä jotain mistä toinen tulee onnelliseksi tai menestyneeksi se ei todennäköisesti toimi omalla kohdallasi. Anna muiden ihmisten olla sitä mitä he ovat, älä tuomitse muita sillä et voi tietää heidän taustojaan tai syitään. Sinun tulee keskittyä itseesi ja miettiä mikä sinut tekee onnelliseksi.

image.jpg

2. Priorisoi

Tee lista asioista mistä nautit ja mitkä tekevät sinut onnelliseksi, tähän voit laittaa työsi, ihmiset, harrastukset jne. Listaa myös asiat joihin olet tyytymätön. Sen jälkeen yksinkertaisesti keskityt niihin ihmisiin ja asioihin mistä sinulle tulee hyvä olo.  Tämä voi tuntua aluksi todella vaikealta varsinkin jos elämässä on paljon ihmisiä joista tulee negatiivisia fiiliksiä, läheisten rajaaminen voi tuntua aluksi inhottavalta. Vietä aikaa niiden ihmisten kanssa joiden kanssa tulee hyvä olo ja joista saat itsekin irti jotain, tärkeintä on vastavuoroisuus. Olen loputtoman kyllästynyt ihmisiin, jotka ottavat kaiken minkä irti saavat, mutta eivät kiitä tai vastavuoroisesti anna mitään itse, kiittämättömyys on myrkkyä. Mieti myös omaa käytöstäsi muita kohtaan, kohteletko muita kuten itse haluaisit sinua kohdeltavan? 

Sama asia pätee myös kaikkeen muuhun mitä tekee elämässään, jos työsi tuottaa pelkkää harmia ja murhetta niin mieti syitä sekä onko asialle tehtävissä jotain. Tee asioita mistä tulee hyvä olo, vaikka ne olisivat muiden mielestä ihan naurettavia tai tylsiä, jos haluat makoilla kotona katsomassa sarjoja niin tee se. Jos rakastat retkeilyä niin retkeile älä siksi, että se on muodikasta vaan siksi, että itse haluat. Elämä on ihan liian lyhyt siihen, että tekee asioita muiden vuoksi. Elämä on myös liian lyhyt siihen, että tekee asioita joista ei tykkää, viettää kaikki päivänsä työssä jossa ei viihdy ja ympäröi itsensä ihmisillä joiden seurasta ei nauti. Asioista nauttimiselle ei myöskään ole aikataulua, mitä nopeammin keskityt hyviin asioihin sitä nopeammin oma olosi paranee. Jos sinulla on lista asioita joista nautit, aloita niiden tekeminen heti nyt, jos et voi niin mieti miksi et voi ja tee niiden eteen jotain jotta voisit.

image.jpg

3. Ole realistinen

Tuntuu, että ihmisillä on liian kovat odotukset nykyään kaikesta. Oletetaan, että raha, maine, se ja tämä, milloin mikäkin tekee onnelliseksi. Miksi et ole tyytyväinen siihen mitä sinulla on? Oletko koskaan miettinyt arvostatko niitä asioita mitä sinulla jo on? Arvostatko itseäsi? Jos et arvosta, niin et tule koskaan olemaan tyytyväinen, mikään ei tule riittämään vaan aina on joku asia huonosti. Mieti mitä haluat ja onko sen saaminen mahdollista, ole realistinen, älä aseta tavoitteita joita et itsekään usko saavuttavasi. Aloita pienistä asioista älä odota asioiden onnistuvan heti vaan tee töitä niiden eteen.

Sama pätee ihmissuhteisiin, parisuhteen oletetaan olevan täydellinen, tuiki tuntemattoman ihmisen pitäisi sulautua osaksi omaa elämää tosta noin vaan. Elämä ei ole täydellistä eikä koskaan tule olemaankaan, siihen tulee aina kuulumaan surut sekä murheet. Se miten paljon niille antaa valtaa on ihmisestä itsestään kiinni. Väitän, että se on valinta jääkö niihin vellomaan vai ei, annatko vanhojen pettymysten määritellä tulevaisuutesi, keskitytkö kaikkeen siihen mikä on huonosti sekä surkeasti mieluummin kuin siihen mikä on hyvin. Ole realistinen myös odotuksistasi muita ihmisiä ja elämääsi kohtaan.

Ihan samalla tavalla kuin annat muille ihmisille uusia mahdollisuuksia korjata virheensä niin miksi et tekisi niin omalle elämällesi, se että asiat ovat aina menneet päin seiniä ei tarkoita sitä että sinut olisi loppuelämäksi tuomittu kurjuuteen. Hyvin paljon on kiinni omasta asenteesta ja siitä odottaako onnellisuuden olevan joku saavutus joka tulee ulkoisten asioiden mukana.

image.jpg

4. Ole läsnä, nauti hetkestä

Nykyään sosiaalisen median kasvun myötä ihmiset ovat entistä vähemmän aidosti läsnä. Kaikesta pitää saada kuvia, kaikki pitää jakaa nyt ja heti. Kun näet sinulle tärkeitä ihmisiä keskity heihin, keskity siihen mitä teet, laita kännykkä pois ja nauti hetkestä. On ihan sietämätöntä mennä kahville  ihmisen kanssa, joka räplää pelkästään puhelintaan koko ajan, se on mielestäni myös huonoa käytöstä ja epäkunnioittavaa. Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa, ota itsellesi aikaa ilman somea. Itse äärimmäisen harvoin nykyään päivitän mitään realiajassa, koska yksinkertaisesti haluan nauttia hetkestä ja mieluummin palata siihen myöhemmin somessa esimerkiksi kuvien muodossa. 

Onnelisuus on muutenkin hetki tässä ja nyt eikä se vaadi mitään ihmeellistä, se voi olla täydellisen hyvä kahvi, mukava viesti, ihan mitä vain mistä tulee hyvä olo. Onnellisuus ei ole mitään saavutus mitä tavoitellaan vaan se on nimenomaan asioiden hyväksymistä niinkuin ne ovat juuri nyt ja niistä nauttimista.

image.jpg

5. Tee asioita

Tärkeintä on tehdä asioita, ihan mitä tahansa mistä tulee hyvä olo. Lähde ulos vaikka se tuntuisikin ensin vaikealta, jos ahdistaa niin mieti viime kertaa kun menitkin ulos vaikka ei aluksi olisi huvittanut ja sitä tuliko siitä hyvä olo vai ei. Monesti itse tulee mietittyä, että olisi kiva joskus tehdä sitä ja tätä, sitten tajuan että miksi en tekisi sitä nyt heti. Yleensä tuleekin aika spontaanisti toteutettua milloin mitäkin, eikä vielä koskaan ole kaduttanut.

Tämä toimii myös inhottavien asioiden kohdalla, tee lista ja aloita yksi kerrallaan asioiden hoitamisesta. Asioiden tekeminen on aina askel eteenpäin ja kohti muutosta. Huomaan usein itse kasaavani epämiellyttäviä asioita myöhemmäksi jolloin ne väistämättä tulevat vastaan lähes ylitsepääsemättömältä tuntuvina vuorina. Silloin on vain päätettävä, että nyt hoidan tämän ja huomenna tuon. Minulla toimii lähes poikkeuksetta ajatustapa, että kun saan tämän tehtyä niin palkitsen itseni menemällä tekemään jotain super kivaa. Silloin tulee myös tehtyä niitä asioita mitkä tekevät onnelliseksi. Tärkeintä on se, että saa itsensä liikkeelle, aloitus on aina kaikkein vaikeinta.

image.jpg

Siinä oma listaukseni asioista mitä olen itse miettinyt viimeisten vuosien aikana ja tosiaan en tajunnut puoliakaan näistä heti vaan vasta näin jälkikäteen näkee konkreettisesti miten jotkut asiat ovat vaikuttaneet omaan elämänlaatuun. Kaikkien näiden opittujen asioiden myötä tuntuu, että tässä elämässä ei ole mitään mistä ei pääsisi yli. Olen löytänyt ympärilleni ihania ihmisiä, osaan suhtautua moniin asioihin paljon rennommin, olen oppinut paremmin ymmärtämään myös muita ihmisiä.

Tämä vuosi on tuonut tullessaan ihan älyttömän hienoja juttuja ja tuntuu, että kaikki tämä huipentuu ylihuomenna alkavaan valokuvanäyttelyyn tästä vuodesta. Minun vuodestani, ystävyydestä ja sen mukanaan tuomista seikkailuista. Ja parasta on että pidetään se yhdessä Eevan kanssa. Kuten meidän näyttelyn kuvauksessakin lukee niin "Two girls, one bucket list." Kaksi erilaista ihmistä joilla on samat haaveet. Parasta on jakaa asioita tärkeiden ihmisten kanssa.

Tämän järjettömän onneilun myötä nyt toivon, että joku sai tästä irti pienen murusen edes ja uskaltaa ottaa askeleen kohti omia unelmiaan. Alku on vaikeaa ja suurimman osan matkasta joutuu tekemään yksin, mutta yleensä kannattaa luottaa siihen omaan fiilikseen asiassa kuin asiassa. Elämä on oikeasti aika ihanaa.

image.jpg