KAIKKI TÄHTIKUVAUKSESTA

Kuinka kuvataan tähtiä? Millaisella kalustolla? Mitä on hyvä tietää? Mitkä asetukset? Nämä kaikki kysymykset olen kuullut lukemattomia kertoja ja uskokaa tai älkää, nämä kysymykset olivat myös omassa mielessäni vielä vuosi sitten. Olin joitain tähtikuvia kokeillut kuvata ja lukenut aiheesta netistä, mutta viime kesänä ystäväni Eeva opasti minut oikein kunnolla yökuvauksen maailmaan telttaillessamme Dolomiiteilla. Varoituksen sanana voin sanoa, että saatatte menettää yöunenne sillä tämä homma on ihan älyttömän koukuttavaa. Alustuksena tälle postaukselle jos et ole vielä lukenut niin käy lukasemassa 5 vinkkiä eeppisiin reissukuviin.

1. KALUSTO

Kamera: Tarvitset kameran jossa voit säätää manuaalisesti valotusajan, aukon, ISO:n ja tarkennuksen. Jos kamerallasi pystyy kuvaamaan raakakuvia niin vieläkin parempi, mutta se ei ole mikään pakollinen ominaisuus. Kunhan edelliset ehdot täyttyvät niin muulla ei niinkään ole väliä, tietenkin mitä uudempi/ammattimaisempi kamera sitä paremmin se kestää ja käsittelee ISO:sta johtuvaa kohinaa ja on valoherkempi jolloin pimeässä kuvatessa onnistumisen todennäköisyys paranee. Kameraan kannattaa ottaa mukaan myös vara-akku jos sellainen löytyy, kylmässä pitkillä valotusajoilla kuvaaminen kuluttaa akun nopeasti loppuun. 

Objektiivi: Valovoimainen, mieluiten laaja. Itse tykkään öisin kuvata 16-20mm välillä ja aukkona käytän jotain väliltä 2.8-5.6.

Jalusta: Sanon tähän ihan suoraan, että en ole mikään jalustojen ystävä. Todella harvoin kuvaan jalustalla, jopa öisin mulla on tapana tehdä ties minkälaisia viritelmiä maasta löytyneistä kivistä ja oksista. Välillä, varsinkin jos varta vasten menee kuvaamaan tähtiä on kuitenkin jalusta ihan kätevä. Aina kuitenkin vähän mielikuvitusta käyttämällä keksii jonkun kiven tai puun mihin kameran saa tuettua, parhaimmillaan olen vain laittanut kameran maahan makaamaan.

Kaukolaukaisin: jos haluaa estää kuvan heilahtamisen kuvaa ottaessa. Toinen vaihtoehto on laittaa kamera ajastimelle jolloin ei itse aiheuta mitään tärähdystä kameraan. 

Lämmintä vaatetta: sillä öisin tulee yleensä kylmä.

Taskulamppu, sillä yö ja pimeys. Itse tykkään käyttää otsalamppua missä on parikin eri valotehoa. Taskulamppua voi myös kuvatessa hyödyntää kuvassa olevien muiden kohteiden valaisussa, joko valomaalaamalla ne tai sitten ihan vain jättämällä valaisemaan kohdetta.

DSC_9126 DSC_8864

2. SUUNNITTELE

Paikka: Mitä pimeämpi niin sitä paremmin tähdet näkyvät, mitä kauemmaksi siis pääset asutuksesta sitä todennäköisemmin kuvasi onnistuvat, jos taas asut esimerkiksi Helsingissä, niin kokeile kuvata merelle päin, esimerkiksi saarista. Uunisaari, Suomenlinna, Lauttasaari jne. Jos myös mahdollista niin käy katsastamassa kuvauspaikkasi valosaan aikaan, näin säästyt ylimääräiseltä sekoilulta pimeässä.

Sää: Katso säätiedote, pilvet kun luonnollisesti estävät tähtien näkymisen. Valitse kirkas pilveetön keli, yleensä syksyllä kovien pakkasten tullessa yöt ovat kirkkaimmillaan, mutta silloin myös tulee kylmä hyvin nopeasti. Kannattaa myös selvittää kuun kierto, sillä kun kuu nousee taivaalle, se valaisee yleensä niin kirkkaasti, ettei tähtikuvauksesta oikeastaan tule yhtään mitään. Itse seuraan sekä aurinkoa, että kuuta puhelimeen saatavan ohjelman Sun seekerin ja Moon seekerin kautta. Sieltä tarkastan auringon sekä kuun nousu- ja laskuajat niiden kiertoradan ja suunnat. Jos täältä löytyy kiinnostusta niin voin joskus syvällisemmin esitellä kyseisiä ohjelmia, itse en voisi kuvitellakaan enää kuvaavani maisemia ilman niitä.

DSC_9110 DSC_9721

3. ASETUKSET

Aukko: Kuten tuolla jo aikaisemmin sanoin niin käytän yleensä aina aukkoa väliltä 2.8-5.6 siitä syystä, että säätäessä aukkoa vitosesta ylöspäin ei valo välttämättä enää riitä pimeässä kuvaamiseen. 2.8:sta taas jos lähtee alittamaan, tulee ongelmia tarkkuuden kanssa eikä välttämättä kuvassa olevat asiat enää tarkennu kuten toivoisin. Pimeässä tarkennus on muutenkin haastavaa ja jo 2.8 aukollakin syvyysterävyys on niin pieni, että tähdet jäävät helposti tarkennusalueen rajalle eivätkä piirrykään niin terävästi kuin toivoisi.

Valotusaika: Lähde liikkeelle 20 sekunnista (kamerassa arvo on 1/20). Pidä valotusaika jossain 15-30 välillä, jos haluat kuvaan mukaan mahdollisia tähdenlentoja jne. Yleispätevä neuvo on tähtiä kuvatessa jakaa luku 500 kuvaamallasi polttovälillä, eli jos kuvaisit vaikka 20mm linssillä niin silloin 500/20 = 25, eli 25 sekuntia olisi optimaalinen valotusaika kyseisellä lasilla. Yritä välttää yli 30 sekunnin valotuksia, sillä siinä ajassa maapallomme liikahtaa jo sen verran, että tähdistä todennäköisesti tulee epätarkkoja.

ISO: Tämä säätää kamerasi valoherkkyyttä, mutta myös lisää niihin kohinaa. Mitä pienempi tämä luku on sitä parempana kuvasi laatu pysyy. Lähtisin liikkeelle jostain 600-1600 väliltä. Jos aukko ja valotusaika on optimaalinen niin ihan viimeisimpänä asetuksena lähde nostamaan isoa. Harvoin kuvaan niin, että ISO on yli 1600, mutta sellaisiakin tilanteita on kun valo ei vaan millään riitä.

Valota mieluummin ihan vähän yli kuin ali, sillä todennäköisesti pimeässä kuvatessa kameran kirkas näyttö saa kuvan näyttämään paremmalta kuin mitä se onkaan sitten koneelle siirrettäessä.

Tarkennus: Tarkennus manuaalille ja säätö äärettömään. Siitä sitten voit pikkuhiljaa säätää sitä alemmas kunnes löydät oikean tarkennuksen. Tarkentamisessakin käytän usein taskulamppua hyödyksi ja valaisen sillä jonkun kaukana olevan kohteen johon sitten alustavasti tarkennan. Jos kamerassasi on liveview hyödynnä sitä, jos ei niin kokeile pienillä tarkennuksen muutoksilla kuvien välissä mikä osuu kohdilleen.

DSC_9124 DSC_8862

4. SISÄLTÖ

Sisältö: Kuvien sisältöhän tietenkin on ne tähdet, mutta harvoin tähdet yksinään tekevät kuvasta tosi upean. Maisemakuvissa katse kiinnittyy siihen maisemaan myös ja siihen mitä muita elementtejä kuvassa on. Aivan kuten päiväsaikaankin, niin yölläkin kannattaa hyödyntää ihmisiä tuomaan perspektiiviä, telttaa tuomaan kuvaan jotain sisältöä, puita ja kaikkea muuta teemaan sopivaa.

Valo: Tähtiä kuvatessa muut kuvan kohteet pitää yleensä valaista jotenkin, joko voit laittaa taskulampun teltan sisään valaisemaan tai sitten voit valomaalata. Valomaalaus karkeasti tarkoittaa sitä, että laitat kamerasi valottaessa kuvaa sen noin 20-30 sekunnin aikana maalaat eli valaiset taskulampullasi kaikki kuvassa olevat asiat mitkä haluat näkyvän. Tämä vaatii onnistuakseen todennäköisesti useamman yrityksen, sillä joskus nopea taskulampun väläytys riittää valaisemaan kohteen, kun joskus taas kohdetta pitää maalailla useammankin kerran kameran valottaessa.  

Jälkikäsittely: Itse pyrin ottamaan kuvausvaiheessa jo mahdollisimman valmiin kuvan, tämä siitä syystä, että yökuvien muokkaaminen jälkikäteen yleensä laskee niiden laatua aika radikaalisti. Tietenkin voit nostaa kontrastia ja lisätä vähän valoa tarvittaessa, mutta liiallista muokkausta kannattaa välttää ellei sitten hae jotain tiettyä "lookkia" kuviin. 

DSC_8841 DSC_7877

5. KOKEILE

Tärkeintä tässäkin hommassa on se, että vain kokeilee mikä toimii ja mikä ei. Ottaa yksinkertaisesti kuvia yhä uudestaan ja uudestaan. Kärsivällisyyttä tarvitaan sillä pelkkää kuvan ottamistakin täytyy odotella se 15-30 sekuntia. Lukemattomia kertoja kuvat tulevat epäonnistumaan, mutta se fiilis kun saat ensimmäisen milky wayn (linnunratamme) tallennettua kameralle tarkkana on ihan uskomaton. 

Ja muista nauttia, tähtien kuvaamisessa parasta on juuri se pimeässä täydellisessä hiljaisuudessa oleminen kun pään päällä tuikkivat miljardit tähdet. 

DSC_9118 DSC_8861

Mitä unohdin kertoa? Tuleeko mieleen kysymyksiä? Nyt niitä saa kysyä mitä vaan pimeässä kuvaamisesta. 

10 MATKAKUVAA VOL.2

Kuvakoosteet ovat aina hauskoja joten päätin tarttua Journey Diaryn matkakuvahaasteeseen. Tämä on vol 2, koska ykkönen meni ihan ohi. Pidemmittä puheitta niitä kuvia. 

1. Kuva täydellisestä hetkestä

Tämä kuva on Baltian reissulta. Meidän viimeinen ilta, käveltiin ihan mielivaltaisesti valittuun rantaan, pistettiin teltta pystyyn, sytytettiin notski, juotiin yhdet huurteiset ja tehtiin ruokaa. Oli lämmin kesäilta, meri vieressä, aurinko laski värjäten koko taivaan vaaleanpunaiseksi, seura sai perhoset pyörimään mahassa ja kaikki oli vaan enemmän kuin täydellistä.

image.jpg

2. Perinteinen turistikuva

Mistäs muualtakaan kuin New Yorkista perinteinen keltainen taksi ja vieläpä Times Squarelta. Varmaan klassikko joka löytyy jokaiselta Nykiin matkanneelta.

taksi.jpg

3. Kuva mahdollisimman kaukaa

Meksiko taitaa vielä toistaiseksi olla kaukaisin käymäni paikka. Vietettiin siellä kolme vuotta sitten parin viikon lomaa ja samoihin aikoihin rupesin tosissani miettimään blogin muuttamista matkapainotteisemmaksi. 

4. Suurkaupungin sykettä 

Suurkaupunki New York ja missäs muuallakaan olisi kaupungin sydämen syke kuin rautatieasemalla Grand Central Terminalissa. Tykästyin paikkaan (ja täältä löytyvään Shake Shackiin) niin totaalisesti, että kävin paikalla useammankin kerran ihastelemassa rakennusta sekä sen upeaa turkoosia kattoa tähtikuvioineen.

image.jpg

5. Zzz - matkustaminen väsyttää 

Kuukausi tien päällä veti kyllä välillä todella väsyneksi, enkä usko että olen koskaan nukkunut yhtä monia päikkäreitä reissun päällä kuin meidän viimeisimmällä jenkkimatkalla. Suurin osa päikkäreistä tuli otettua autossa, mutta monet hyvät unet nukuttiin teltassakin. Termi rikkipoikki sai ihan uudet mittasuhteet tämän matkan aikana kun jatkuvan etenemisen lisäksi rutiinit loistivat poissaolollaan ja joka päivä tehtiin sekä nähtiin niin paljon että heikompia hirvittäisi.

image.jpg

6. Auringonlasku

En tiedä miksi, mutta tämä auringonlasku tuli ensimmäisenä mieleen.  Oltiin Holbrookissa ja ajettiin hirveällä kiireellä paikalle, jotta ehdittiin ihastelemaan Wigwam Motellia auringonlaskussa. Koitettiin varata tänne myös huonetta, mutta nämä teepee-telttoja imitoivat motellihuoneet olivat täyteen varattuja jo puoli vuotta etukäteen. Onneksi niitä pääsi ihastelemaan ja kuvaamaan ulkopuolelta.

image.jpg

7. Herkuttelu olennaisena osana reissuja

Tärkeä osa reissuja on se, että voi syödä mitä ikinä haluaakaan eikä tarvitse miettiä yhtään. Ajettiin paljon Jenkeissä joten pikaruokaa tuli napattua matkaan monen monta kertaa. Päätin jossain vaiheessa ostaa huoltoasemalta aina jonkun entuudestaan tuntemattoman patukan ja tuli kokeiltua aika montaa eri sorttia. Samalla tavalla oli hauska kokeilla kaikkia erikoisia juomia ja erityisesti Sonicin yli 30:ssä eri maussa löytyvät pirtelöt olivat mun mieleen. 

image.jpg

8. Hehkutettu nähtävyys joka olikin pettymys

Antelope Canyon, jota olen odottanut kuin kuuta nousevaa, tuotti pettymyksen.  Se on sellainen paikka mistä olen haaveillut ikuisuuden. Ongelmana täällä on se, että paikalle ei pääse ilman opasta ja sen oppaan lisäksi täällä on noin miljoona muuta ihmistä samaan aikaa. Kanjonit ovat äärimmäisen kapeita ja joka paikassa on niin paljon ihmisiä, että kuvausrauhasta ei ole tietoakaan. Maksat itsesi kipeäksi ja vierailuaika on rajoitettu. Suurin virhe kuitenkin oli mennä phototourille (joka maksoi melkein tuplat normaalista). Opas oli etukäteen miettinyt 5 paikkaa mitkä käytiin kuvaamassa, juostiin kanjonin läpi, pysähdyttiin ottamaan suunnasta minkä opas osoitti ja sitten taas juostiin toiseen paikkaan kuin päättömät kanat eikä ollut tietoakaan vapaasta kuvaamisesta. Haluan itse kuvailla rauhassa, miettiä omia kuvakulmia ja luottaa siihen omaan visioon. Nyt sain 5 ihan ok kuvaa jotka ovat kaikilla muillakin samanlaiset enkä saanut lainkaan fiilistellä itse kanjonia ja sen upeita muotoja.

image.jpg

9. "Teen mitä vain hyvän otoksen eteen" -kuva

Mulla on lievä korkeanpaikankammo joka joutui kyllä koetukselle Jenkeissä useaankin otteeseen. Tämä kyseinen kuva on Horseshoe Bendiltä, jossa päätin kontata kanjonin reunalle. Täytyy myöntää, että jos olisin tiennyt istuvani tyhjän päällä niin en olisi koskaan mennyt tuohon kiven päähän istumaan. Olin katsonut aikani kun eri tyypit jonottivat kyseiseen kohtaan poseeraamaan ja ajattelin, että miksi en minäkin. Laura kävi nappaamassa kuvan ja kyllä hirvitti katsoa sitä jälkikäteen. 

image.jpg

10. Kuva roadtripiltä 

Tämän vuoden aikana on tullut roadtrippailtua oikein olan takaa. Yhteensä ajettuja kilometrejä on itselläni takana jo kevyet 16 000km. Tämä autolla ympäriinsä ajelu on tartuttanut muhun ihan järjettömän reissupakukuumeen ja ollaankin Antin kanssa suunniteltu pakun hankkimista ja sen muokkaamista reissuihin kelpaavaksi. En keksi mitään siistimpää kuin autolla Euroopan kiertämisen niin, että voi tarvittaessa nukkua suoraa autossa. Siksi tähän valikoituikin kuva täydellisestä pakettiautosta viime kesän roadtripiltä Dolomiiteille Tre Cime Di Lavaderon juurelta 2600 metrin korkeudesta. 

image.jpg

5 VINKKIÄ EEPPISIIN RETKIKUVIIN

Blogin kautta aikojen kysytyin aihe on valokuvaus, vinkit, mitä kuvata, missä ja miten. Kasasin teille tiivistetysti viisi vinkkiä mitä itse noudatan kuvatessani. Ihan perusjuttuja, mutta mahdollisesti myös joillekin jotain uutta. Kommentoikaa mitä jäi uupumaan ja jos teillä on ideoita mistä aiheista haluaisitte lisää vinkkejä.

1. Lähde retkelle

Ensimmäinen askel on lähteä retkelle. Päiväretki, yöretki, mikä se sitten onkaan. Mieti minkälaisesta paikasta haluaisit kuvia ja lähde sinne retkelle. Haluatko telttakuvia? Pakkaa teltta ja painu yöksi jonnekin. Vai riittääkö pelkät nuotion fiilistelyt? Reppu selkään ja esimerkiksi Nuuksioon.

Keksittiin hetken mielijohteesta, että telttailu rannalla kiinnostaisi. Ei muuta kuin kamat autoon ja kohti yyteriä.

Keksittiin hetken mielijohteesta, että telttailu rannalla kiinnostaisi. Ei muuta kuin kamat autoon ja kohti yyteriä.

2. Varusteet

Sen lisäksi, että pakkaat omat retkivarusteet on hyvä myös uhrata muutama hetki kamerakamoille. Minkä kameran otat? Riittääkö kännykkä vai haluatko järkkärin? Mieti montako linssiä tarvitset, pärjäätkö kenties yhdellä yleispätevällä vai haluatko raahata koko kuvauskalustosi mukaan. Aiotko kuvata tähtiä eli tarvitsetko kenties jalustaa? Onko mahdollista, että kamera tulee kastumaan? Kuinka pitkälle retkelle olet menossa? Kaikkien näiden kysymysten jälkeen kannattaa miettiä retken mukaan mitä pakkaa mukaan.

Itselläni aika perus varustelu esim. yhden yön retkelle on: kamera yhdellä linssillä (16-35mm f/2.8), joko yksi 64g muistikortti kamerassa tai kaksi pienempää, vara-akku ja maajalusta. Tämän lisäksi kuljetan mukana pientä varavirtalähdettä josta saan esimerkiksi puhelimen aina ladattua. Kamerakamoista ja tekniikasta omilla reissuillani olen kirjoittamassa teille laajempaa postausta, joten jos aihe kiinnostaa niin pysykää kuulolla.

Jos olet telttailemassa niin teltta mukaan kuviin, mieti kuvakulmia, klassikko on rajata näkymä teltan oviaukosta. Jos saat vielä näkymään jotain muutakin kuin maiseman niin aina plussa.

Jos olet telttailemassa niin teltta mukaan kuviin, mieti kuvakulmia, klassikko on rajata näkymä teltan oviaukosta. Jos saat vielä näkymään jotain muutakin kuin maiseman niin aina plussa.

Päiväsaikaan pitkän valotuksen saa toteutettua suodatinlinsseillä, niitä löytyy eri käyttötarkoituksiin loputon määrä, mutta tavallisimpia ovat perus harmaasuotimet jotka tummentavat kuvaa. Näin päiväsaikaankaan pitkällä valotuksella kuva ei pala puhki vaan saa liikkeen sulavaksi. Kamera pitää myös muistaa tukea joko jalustaan tai maahan.   

Päiväsaikaan pitkän valotuksen saa toteutettua suodatinlinsseillä, niitä löytyy eri käyttötarkoituksiin loputon määrä, mutta tavallisimpia ovat perus harmaasuotimet jotka tummentavat kuvaa. Näin päiväsaikaankaan pitkällä valotuksella kuva ei pala puhki vaan saa liikkeen sulavaksi. Kamera pitää myös muistaa tukea joko jalustaan tai maahan.   

3. Älä nuku onnesi ohi

Tämä meinaa ihan noin yleisestikin kaikkia hetkiä, jos mietit sekunninkaan, että pitäisiköhän tästä ottaa kuva niin ota se. Varsinkin luonnossa sää, tilanteet sekä valo muuttuvat minuuteissa ja täydellinen kuva saattaa näin mennä ohi suun. Älä pakkaa kameraa rinkkaan vaan pidä se kätesi ulottuvilla. Älä koskaan tee sitä virhettä, että ajattelet "mä tuun ottaan huomenna tästä samasta kohdasta kuvan", koska todennäköisesti paikka ei näytä enää samalta seuraavana päivänä vaikka tulisit tismalleen samaan aikaan paikalle, sillä auringon sijainti suhteessa maahan muuttuu jatkuvasti. Mieti myös haluatko aamulla nukkua sen sijaan, että ottaisit eeppisen valokuvan. Itse herään reissuilla lähes poikkeuksetta kuvaamaan auringonnousua, jonka jälkeen voikin painua takaisin unten maille.

Tässä herättiin aamulla kuudelta kuvaamaan auringonnousua, mutta yöllä olikin keli mennyt pakkaselle ja auringon sijaan taivaalta tulikin lunta. Lumi pysyi maassa pari hassua tuntia, jonka jälkeen kaikki suli pois. Eli jälleen kerran ajoitus ratkaisi.  

Tässä herättiin aamulla kuudelta kuvaamaan auringonnousua, mutta yöllä olikin keli mennyt pakkaselle ja auringon sijaan taivaalta tulikin lunta. Lumi pysyi maassa pari hassua tuntia, jonka jälkeen kaikki suli pois. Eli jälleen kerran ajoitus ratkaisi.  

Jos menet melomaan niin kajakki kuvaan, maisemaa ja vähän tapahtumiakin matkalta, jolloin kuvasta tulee heti mielenkiintoisempi. Oikea tekeminen voittaa aina lavastetun tilannekuvan. 

Jos menet melomaan niin kajakki kuvaan, maisemaa ja vähän tapahtumiakin matkalta, jolloin kuvasta tulee heti mielenkiintoisempi. Oikea tekeminen voittaa aina lavastetun tilannekuvan. 

4. Sommittelu ja sisältö

Nämä ovat vaikeita vinkattavia, koska kaikki tykkäävät hieman erilaisista jutuista. Yleishyvänä nyrkkisääntönä on kuitenkin se, että jos kuvaat jotain retkeilyyn liittyvää niin kuvissa olisi hyvä maisemien lisäksi näkyä se retkeily, eli varusteita, teltta, ruokailuvälineitä, ihmisiä jne. Upeimmatkin vuoret saavat myös paremmat mittasuhteet kun niissä näkyy ihminen. Kannattaa myös rohkeasti kokeilla eri kuvakulmia ja siirtyä pois omalta mukavuusalueelta, laske kamera maan tasolle tai kuvaa yläviistosta, katso ympärillesi kameran etsimen läpi ja etsi mielenkiintoisia näkymiä. Klassikko on esimerkiksi kuvata maassa olevia kasveja maisema taustalla tai rajata vuorten huiput pelkkää taivasta vasten. Mahdollisuuksia on loputtomiin ja vain oma mielikuvituksesi on rajana.

Pyysin Liisaa menemään otsalamppunsa kanssa malliksi,  jotta mittasuhteet hahmottuisivat paremmin ja kaarikin saadaan valaistua. Pitkä valotusaika jolla tuotiin tähdetkin kuvaan mukaan. 

Pyysin Liisaa menemään otsalamppunsa kanssa malliksi,  jotta mittasuhteet hahmottuisivat paremmin ja kaarikin saadaan valaistua. Pitkä valotusaika jolla tuotiin tähdetkin kuvaan mukaan. 

Tässä myös mittasuhteet hahmottuvat paremmin kun vertaa kuvassa olevaa ihmistä ympäristöön.  

Tässä myös mittasuhteet hahmottuvat paremmin kun vertaa kuvassa olevaa ihmistä ympäristöön.  

5. Taustatyöt

Tämä on yksi tärkeimmistä asioista. Selvitä sää, onko tiedossa sadetta, sumua vai aurinkoa pilveettömältä taivaalta. Katso etukäteen koska aurinko laskee ja milloin se nousee, totisimmat kuvaajat selvittävät samat asiat myös kuusta jotta se ei tule pilaaman tähtikuvia. Parhaimman fiiliksen kuviin saa aurinkoisella kelillä noin 1,5 tuntia ennen auringonlaskua kun valo on pehmeää. Sama pätee myös auringonnousuun. Puhelimelle on saatavana appeja (sunseeker iphonelle) jotka myös kertovat kartan sijainnin mukaan mistä suunnasta aurinko nousee. Jos kuvaat vettä, pakkaa mukaan filtterit joilla saat otettua pitkällä valotuksella kuvia jolloin veden liike tallentuu kuviin. Eeppiset kuvat eivät yleensä ole sattumaa vaan niitä varten on valmiiksi mietitty monta asiaa.

Mitä aikaisemmin aamulla herää sitä todennäköisemmin on tyyntä, tämä onkin paras aika kuvata veden heijastumia jos sellaisista tykkää sen lisäksi että valo on yleensä paras aamun ensimmäisinä tunteina.  

Mitä aikaisemmin aamulla herää sitä todennäköisemmin on tyyntä, tämä onkin paras aika kuvata veden heijastumia jos sellaisista tykkää sen lisäksi että valo on yleensä paras aamun ensimmäisinä tunteina.  

Katsottiin etukäteen kuun nousuaika ja kuvattiin alkuillasta heti auringon laskettua jolloin kuvissa näkyi vielä auringonlaskusta jäänyt valo, yleensä kuusta tulee liikaa valoa ja se pilaa helposti tähtikuvat. Paljaalla silmällä katsottiin linnunradan suunta ja se määräsikin mihin päin kuvattiin. 

Katsottiin etukäteen kuun nousuaika ja kuvattiin alkuillasta heti auringon laskettua jolloin kuvissa näkyi vielä auringonlaskusta jäänyt valo, yleensä kuusta tulee liikaa valoa ja se pilaa helposti tähtikuvat. Paljaalla silmällä katsottiin linnunradan suunta ja se määräsikin mihin päin kuvattiin. 

+ Inspiroidu

Netistä löytyy valtavasti kuvia joista saa paljon inspiraatiota, sitäkin enemmän löytyy instagramista erilaisia retkeilyyn erikoistuneita tilejä ja tyyppejä joiden kuvat saavat ainakin meikäläisen kaivamaan retkikamat samantien esiin. Meikän instagram on @dtlsuvi ja omia lemppareitani ovat: @ourcamplife, @forrestmankins, @thatpnwlife, @nicolehunziker, @konstalinkola, @griffinlamb, @alliemtaylor, @dayphidd, @wilderness_culture, @camptrend, @campbrandgoods, @thiswildidea (ihana, ihanin, tyyppi reissaa koiransa kanssa), @polerstuff, @miraecampbell, @revontulia, @modernoutdoorsman, @sebastianmaflin, @daniel_ernst ja tietty @eevamakinen.  

Jos haluatte kuulla lisää vinkkejä kuvaamiseen tai tulla muuten vaan kyselemään kuulumia niin tulkaa mukaan järkätään Eevan kanssa yhteistyössä Rajalan ja Nikonin kanssa photowalk lokakuussa avattavan valokuvanäyttelymme ohessa. Tästä linkistä voi ilmoittautua mukaan tapahtumaan, jonka tarkoituksena on kävellä ympäri Helsinkiä kamerat kourassa ja aloittaa lauantai kuvaamalla auringonnousua.