ANGELS LANDING - ZION

Zionissa sijaitsi reissumme mielenkiintoisimman reitin lisäksi myös pelottavin ja haastavin. Kyseessä on suosittu Angel's Landing, joka on monissa listauksissa rankattu top kymppiin vaarallisimmista vaellusreiteistä. Syy tähän on puhtaasti se, että reitin viimeinen osuus kuljetaan kettinkejä pitkin kiipeillen ja tasapainoillen kapeissa kohdissa. Pituutta koko reitille tulee vähän alle 9 kilometriä ja nousua on huipulle 453 metriä, matkaan edestakaisin saa menemään yhteensä 3-4 tuntia jos haluaa pitää reippaan tauon huipulla.

Olin itse kuumotellut tätä reittiä niin nettivideoista kuin kuvistakin, sillä vasta viime vuosina minut vallannut pelko korkeista paikoista oli hyvin iskostuneena takaraivoon. Itselläni on myös suuria vaikeuksia luottaa mihinkään ihmisten rakentamaan ja tieto kallioon pultatuista kovassa kulutuksessa olevista kettingeistä ei varsinaisesti lohduttanut. Olin siis etukäteen miettinyt, että tarpeen vaatiessa jätän leikin kesken. Jos pelottaa liikaa niin en mene väkisin. 

Lähdettiin tunti ennen auringonnousua matkaan ja alkupätkä taitettiin otsalamppujen loisteessa, aamukuuden herätys kannatti ja saatiin vaeltaa ihan omassa yksinäisyydessä. Ilma oli myös viileä ja teki tiukasta noususta huomattavasti mukavamman. Ensimmäisiin ihmisiin törmättiin vasta kettinkien alkaessa, kaksi saman ikäistä naista oli jämähtänyt paikoilleen toisen panikoidessa todella kovasti korkeutta. Pienen selvittelyn jälkeen todettiin kaikki ettei hänen kannata jatkaa vaan jäädä odottamaan siksi aikaa, että ystävä kiipeä huipulle. Tässä vaiheessa mietin itse, että mitenköhän tässä käy, mutta fiilis oli yllättävän hyvä reitistä. Vedettiinkin sitten suoraa pysähtymättä (ja alas katsomatta) puoleen väliin Lauran aina välillä kysellessä, että onhan kaikki hyvin. Siitä loppu huipulle asti menikin yllättävin kivuttomasti ja fiilis ylös päästyä ihan älytön. 

Huipulla nautittiin maisemista, nousevasta auringosta sekä eväistä vain muutaman muun ihmisen kanssa. Paluumatka olikin sitten hieman jännempi, kun pudotusta joutui välillä väkisinkin katsomaan alaspäin mennessä, mutta samalla tiesi tulleensa saman reitin jo ylöskin onnistuneesti. Ihmisiä rupesi myös tulemaan vastaan ja välillä joutui huutamaan vastaantulijoita odottamaan kapeissa ja pelottavissa kohdissa. Ruuhkaiseen aikaa reitti olisi varmasti ollut hyvin epämiellyttävä kiivettävä, sillä suurimpaan osaan paikoista ei kaksi ihmistä mahdu mitenkään päin ilman oikeata putoamisvaaraa. Jälkikäteen ajateltuna tämä ei kuitenkaan ollut niin paha mitä annetaan ymmärtää, kunhan vaan valitsee ajankohdan onnistuneesti. Eli provinkkinä: lähde aamulla kuudelta matkaan, ota reilusti vettä ja eväät mukaan. 

ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK ZION NATIONAL PARK