HYVÄ TIETÄÄ AUTOILUSTA LOFOOTEILLA

Ajamisesta Lofooteilla on hyvä tietää pari asiaa.

1. Ainoa reitti maateitse kulkee pohjoisesta, josta pääsee ajamaan aina Å:hon asti (Lofoottien eteläisin kaupunki, mutta ei suinkaan eteläisin kohta, pidemmälle halutessaan pitää tosin jatkaa patikoiden). Suorin reitti Narvikista Å:hon autolla kestää googlen karttojen mukaan 7h, mutta sanoisin, että aika on hyvin suhteellinen ja riippuu täysin liikenteestä, säästä, autosta jolla kuljet ja tähtien asennosta. Itse ajoimme kyseistä pätkää kolme päivää, joten aika todella on suhteellinen. 

2. Tiet ovat ihan hyvässä kunnossa, mutta ne ovat todella kapeita eikä niissä ole juuri lainkaan piennarta keskiviivoista puhumattakaan. Teiden reunoilla on usein myös isot ojat heti reunan tuntumassa ja usemmankin kerran tällä reissulla pelkäsin asuntovaunun suistuvan tieltä. Niin sanotut päätiet ovat hieman leveämpiä, mutta kylille vievät tiet ovat usein ihan maksimissan yhden auton levysiä, joten on todella toivottavaa ettei kukaan osu vastaan.

3. Paikalliset ajavat lujaa ja heille kannatta suosiolla antaa tilaa mennä ohi, samassa tahdissa ei kannata edes yrittää pysyä sillä tiet ovat mutkaisia ja ensikertalaiselle mutkan takaa voi tulla vaikka ja mitä yllätyksiä. 

4. Varo eläimiä. Täällä on todella paljon eläimiä, jotka eivät juuri autoilijoista välitä. Omalle kohdalle osui hirviä, peuroja, lampaita ja ylämaankarjaa. Erityisesti rantojen lähettyvillä lampaat saavat usein laiduntaa vapaana, joten ne saattavat myös liikuskella teillä. 

5. Pysähtymispaikkoja on jonkin verran ja potentiaalisen sellaisen bongatessaan kannattaa pysähtyä. Kuten jo mainitsin niin piennarta harvoin on juuri lainkaan ja monet upeat kuvauspaikat menivät täysin ohi kun odotettiin sitä ns. parempaa paikkaa ottaa kuvia, jota ei koskaan tullut. Täällä myös varsinkin isomman auton kanssa oli hankala tehdä mitään u-käännöksiä sillä niiden tekemiseen ei vain oikein ollut paikkoja saatika tilaa. 

Tässä vielä näitä klassisia liikkuvasta autosta ja autoilun ohessa napattuja kuvia. 

LOFOTEN LOFOTEN LOFOTEN ROADS LOFOTEN LOFOTEN LOFOTEN ROADS LOFOTEN LOFOTEN LOFOTEN LOFOTEN LOFOTEN LOFOTEN LOFOTEN ROADS