AUTOILUN DOKUMENTIT

Autoillessa on hyvä olla mukana muutamia dokumentteja riippuen toki hieman siitä menetkö omalla autolla vai vuokra-autolla. Ajattelin tehdä tänne blogiinkin listan näistä dokumenteista mitä on hyvä olla mukana.

YLEISET

Passi: Ilmiselvästä syystä, jotta voit todistaa henkilöllisyytesi. Kannattaa myös varmistaa esimerkiksi Jenkeistä Kanadaan ajettaessa, että passissasi on maahantuloleimasiitä maasta mihin olet lentänyt tai saatat joutua selvitystöihin takaisin tullessa (t: rajalla jumittanut).

Ajokortti: Ei ole ollut vielä mitään maata missä perinteinen suomalainen ajokortti ei olisi riittänyt, kannattaa kuitenkin hyvissä ajoin tarkastaa kohdemaan vaatimus.

Lemmikille oma passi ja omistajatodistus: Koiran kanssa matkustaessa tulee sille hankkia oma lemmikkieläinpassi ja EU:maiden ulkopuolella matkustaessa tulee olla myös omistajatodistus eli virallinen koiran rekisteröintitodistus. Eviran sivuilta voi lukea lemmikkieläinkohtaiset vaatimukset.

Kartta: Meillä on aina jokaisessa reissussa ollut mukana myös paperikartta, ihan vain kaiken varalta ja siksi, että reittiä on kiva seurata ja suunnitella kokonaisuudessaan kartalta. Hahmottaa myös paremmin missä menee ja ympäristön.

Maakohtaiset Vinjetit / tiemaksut: Selvitä etukäteen maakohtaiset tiemaksut! Euroopassa näitä on suurimmassa osassa maita (meidän reissulla vinjettejä Slovakiassa, Unkarissa, Sloveniassa, Itävallassa). Me ostettiin Euroopan tiekartta, jossa oli eritelty kaikkien maiden eri tiemaksut sekä mainittu erikoisista liikennesäännöistä ja merkeistä. Vinjetit saa yleensä huoltoasemalta ja se liimataan etulasiin näkyville.

Kohdemaan valuuttaa: Jokaisella reissulla meillä on ollut kohdemaan rahaa mukana kortin lisäksi ja joka ikinen kerta sitä on tarvittu. Milloin kortti ei toimi tietullia maksettaessa, bensa-aseman korttikone ei toimi jne. Pidä mukana käteistä ihan aina vähintään muutamia kymppejä.

Vakuutus: Itselle ja autolle. Kannattaa tarkistaa myös vakuutusehdoista, että sinulla on suoja myös autosta varastettuihin tavaroihin sillä näin ei automaattisesti kaikissa vakuutuksissa ole.

autoilun dokumentit

VUOKRA-AUTO

Tulostettuna vuokraustosite: Vähintään joka toinen kerta autoa noudettaessa yritetään siihen iskeä jotain lisäkuluja. Tällöin tulostettu vuokraustosite voi olla ainoa todisteesi siitä, että olet maksanut vaikka lisäkuskit etukäteen. Tätä on usein tarvittu.

Rekisteriote: Tarkista vuokra-autosta että siellä on rekisteriote, monesti olen kuullut, että sitä ei hätätilanteessa ole ollut tai jälkikäteen vuokraamo on yrittänyt väittää sellaisen kadonneen, vaikka sitä ei alunperinkään autossa ole ollut.

Valokuvat: Ota aina vuokra-autossa näkyvistä jäljistä valokuvat ennen kuin lähdet ajamaan, näin sinulla on todiste, jos sinun syyksi yritetään laittaa jotain vahinkoja jälkikäteen.

OMA AUTO

Green Card (liikennevakuutus): Saat tämän autosi vakuutusyhtiöstä, se on todiste siitä, että sinulla on autossa voimassa oleva tieliikennevakuutus myös ulkomailla.

Auton rekisteriote: Oman autosi rekisteriote, jotta voit todistaa auton omaksesi, jos taas auto ei ole omasi, etkä ole sen haltija pitää omistajalta pyytää valtakirja auton käytöstä.

Maatunnus: Jos autossasi ei ole EU-kilpiä niin tarvitset maatunnus tarran. Yritimme selvittää miksi ja mihin tämä perustuu, mutta lähtökohtaisesti sellainen pitäisi EU:n alueella ja erityisesti sen ulkopuolella olla autossa näkyvillä. Meillä kyseinen tarra on mukana jos tilanne sen liimaamisen jossain vaiheessa vaatii.

Auton korjausmanuaali: Ei mikään pakollinen, mutta jos on yhtään "tee se itse"-tyyppi ja omasta autosta sattuu löytyy valmis kirja vikatiloineen ja korjauksineen niin suosittelen. Vähentää myös stressiä tien päällä kun voi kirjasta lukea tyyppivioista ja outojen äänien ilmestyessä tietää koska on vakavasta asiasta kyse.

Tuleeko muita dokumentteja mieleen mitkä olisi hyvä olla? Tällaiset meillä kulkee mukana omilla reissuilla.