ERÄMÖKIN TUNNELMAA - VITERSKALSTUGAN

Kuultiin tosiaan hieman ennen reissua kyseisestä tunturimökistä, autiotuvasta, tunturiasemasta tai mikä lieneekään oikea nimitys tälle. Kesäisin Viterskaletin asemalla on henkilökuntaa tekemässä ruokaa ja ylläpitämässä mökkiä, mutta talvisin siitä on auki vain pieni osa ns. hätämajoittumista varten. Kungsledenin reitillä vastaavia mökkejä on useita ja niissä voi yöpyä aina tilaisuuden tullen.  Mökissä saa talvikäytössäkin yöpyä, kunhan hakkaa seuraavillekin tulijoille puita ja pistää paikat kuntoon lähtiessään. Mökissä yöpymisestä on olemassa nimellinen maksu, joka maksetaan omantunnon mukaan, vieraskirjassa olleista merkinnöistä päätellen kaikki eivät sitä kuitenkaan maksa, vaikka rahalla nimenomaan ylläpidetään mökkejä.

Meille kerrottiin, ettei paikalla joulukuussa todennäköisesti törmää muihin ihmisiin ja saatiinkin olla ihan yksinään paikalla. Vieraskirjan mukaan edelliset olivat mökillä vierailleet kaksi kuukautta aiemmin. Tehtiin ruokaa, sulateltiin lunta seuraavaksi päiväksi ja fiilisteltiin hiljaisuutta. Hetken ehdittiin jopa ihailla tähtiä, jotka loistivat viideltä iltapäivällä kirkkaina kunnes lumimyrsky kietoi meidät syliinsä. Oli tunnelmallista olla ihan täydellisesti eristyksissä muusta maailmasta lämpimän mökin turvissa hieman uuvuksissa päivän hiihdosta. Tämä oli yksi mieleenpainuvimpia kokemuksia viime vuodelta ja toivon tällaisia lisää tulevaisuudessakin.

Yöksi pujahdettiin makuupusseihin vaikka mökillä olisi vilttejäkin ollut vino pino tarjolla, lämpöä pidettiin yllä heittämällä yöllä muutama isompi pölkky kamiinaan.

Mukana retkellä: Sukset nousukarvoilla, päällä molemmilla merinovilla aluskerrastot, Sastan sarkahousut, vedenpitävät takit ja hanskat. Rinkassa: vaihtokerrasto, kevyuntsikat, suklaata, pähkinöitä, kaksi blå bandin wilderness stewtä, minipullo punaviiniä, leipää, vettä, muita snäksejä, otsalamput, pienet jouluvalot paristoilla (paras asia sillä mökillä oli kaikki tuikut loppu ja pimeää), tulitikut, makuupussit, vaihtoalusvaatteet ja sukat, vessapaperirulla, puukko, kartta, kamera, pipot ja pieni hygieniapussi.

Käy myös lukemassa aloittelijoiden vinkit hiihtoreissulle.

VITERSKALSTUGET VITERSKALSTUGET VITERSKALSTUGET VITERSKALSTUGET VITERSKALSTUGET VITERSKALSTUGET VITERSKALSTUGET VITERSKALSTUGET VITERSKALSTUGET VITERSKALSTUGET VITERSKALSTUGET VITERSKALSTUGET