HELI SKI - SWEDEN

Pirteitä kesäisiä tunnelmia taas Ruotsista. Arctic Guidesin kautta pääsimme kokeilemaan heli skitä Abiskon erämaassa. En ollut eläissäni lentänyt helikopterin kyydissä ja siihen kun vielä lisättiin mahdollisuus lasketteluun niin vähemmän yllättäen olin aivan mega fiiliksissä.

Oltiin kaikki aika jännittyneitä siitä mitä tuleman pitää sillä osa porukasta ei ollut eläissään laskenut edes puuteria. Opas aloitti kuitenkin työntämällä meidät naamat kokonaan lumeen ja käski siinä hengitellä sellaisen kahden minuutin ajan. Yllättävän hyvin se happi kulkikin ja pahimmat pelotkin hälvenivät. Käytiin läpi myös turvallisuutta, piippareiden toimintaa ja sitä miten lasketaan ettei aiheuta tahtomattaan vaaraa muille. 

Sitten ei muuta kuin helikopterin kyytiin ja ilmaan, katseltiin hetki maisemia ja opas valitsi hyvän vuoren nyppylän jonne laskeuduttiin. Porukka ulos, kamat häkistä ja kyyryyn maahaan odottamaan, että kopteri jatkaa matkaa. Siellä sitä sitten oltiin ihan omillamme, hyvä tovi siinä sitten menikin, että päästiin alas ja valitettavasti sää alkoi siinä vaiheessa muuttua myrskyksi. Meidän osalta laskut olikin sitten siinä, mutta päästiin kuitenkin helikyydillä vielä Låktatjåkalle. 

Ihan riittävä oli noin ensimmäiseksi kokeiluksi tuo yksi pitkä lasku ja tuli sellainen luottavainen olo ettei tarvitse olla mikään pro, että pääsee kokeilemaan jotain tälläistä. Ryhmät menevät aina sen vähiten osaavan taitojen mukaan, eikä ketään jätetä yksin. Meidän opas oli ihan älyttömän hyvä eikä tarvinnut missään vaiheessa pelätä esimerkiksi niitä lumivyöryjä kun kuunteli ohjeita mistä kannattaa laskea. 

Mitä maksaa? Aloittelijapaketti millä pääsee laskemaan 3 eri huippua maksaa 250-300 euroa per henkilö riippuen hieman kruunun ja euron suhteesta. Siihen sisältyy kaikki turvallisuusvarusteet, vuoristo-opas, ohjeistukset jne. Siitä sitten hinta kasvaa laskujen määrän noustessa isommaksi. Ei kuitenkaan mitään ihan miljoonaa ja sellainen summa minkä itse voisi maksaa kokemuksenkin takia. 

HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI HELISKI