ISLANNISSA JÄÄTIKÖLLÄ - ISLANTI

Moni varmaan muistaa 7 vuotta sitten Islannissa purkautuneen tulivuoren joka sekoitti Euroopan lentoliikenteen kuukausiksi. Islannille tapaus oli aluksi hyvinkin kiusallinen suurten talousongelmien takia, mutta kääntyi lopulta parhain päin ihmisten noteerattua Islannin potentiaali matkakohteena ja sen erityinen luonto. Purkauksen myötä Islannin turismi sai ihan hillittömän piristysruiskeen ja se onkin nykyään saaren pääelinkeino. Eyjafjallajökullin purkautui valtavan jäätikön alta ja aiheutti tästä syystä massiivisen tuhkapilven, Islantilaisten onneksi tuhka levittyi pääosin mereen ja suuntautui kohti Eurooppaa eikä suinkaan peittäny Islantia alleen. Suurinta vahinkoa purkaus aiheutti Eyjafjallajökullin jäätikköön ja sen ympäristöön.

Pääsimme nelivetomme ansiosta vierailemaan jäätikön reunalla, joka oli tuhoutunut ja peittynyt tuhkaan isolta alueelta. Tämän saman jäätikön reunalla oli 7 vuotta sitten iso järvi. Purkauksen voimasta irronnut jää kuitenkin työnsi maan edeltään ja avasi järvelle reitin, josta se liittyi Þórsmörkin keskellä virtaaviin jäätikköjokiin. Koko järvi valui tyhjiin jättäen jälkeensä pelkän joen pohjan, yksittäisiä jääpatsaita sulamaan keskelle laaksoa ja aina vaan kauemmaksi karkaavan jäätikkörajan. Purkaus myös erotti jäätikön eri osat toisistaan ja on vain ajan kysymys koska tämä meidänkin vierailemamme jäätikkö tulee rytinällä alas kallioilta.

Maisema oli hyvin erilainen kuin mitä olen missään koskaan nähnyt. Vielä hullumpaa oli ajatella, että koko alue oli täysin muuttunut seitsemässä vuodessa. Täällä jos jossain tunsi olonsa pikkiriikkiseksi ja luonnon ylivoimaisuus oli jatkuvasti läsnä. Islannissa nämä luonnonmullistukset ovat jatkuvasti läsnä ja muokkaavat muutenkin hyvin nuorta saarta radikaalisti, välillä tuntui kuin olisi elänyt maa aikojen alussa dokumenttia livenä ja se varmasti tämän maan luonnossa niin viehättääkin. Kesyttämätön Islanti, joka varmasti jokaisella vierailulla yllättää.

ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ ISLANTI JÄÄTIKKÖ

Olimme matkalla ZO-ON Icelandin kutsumina, emmekä vastanneet matkakustannuksista itse.