JÄÄKIIPEILYÄ RUOTSISSA

Olen sellainen tyyppi, että haluan aina kokeilla itse kaikkea ennen mielipiteen muodostamista. Jostain jutuista sitä innostuu ja jotkut taas voi todeta muiden jutuiksi. Vastoin kaikkia odotuksia jääkiipeilyn kanssa kävi jälkimmäinen. Tykkään kiipeilystä ja mulla on ihan kengistä lähtien varusteet ihan tavalliseen yläköysikiipeilyyn. Pelkään aina ensimmäisellä nousulla kuollakseni, mutta pelko yleensä helpottaa siinä kun pari tuntia jaksaa kiivetä. Boulderointi ei ole yhtään myöskään mun juttu, tarvitsen sen köyden tuoman varmuuden vaikka en siihenkään ihan aina luota. Yläköydellä voi mennä korkeammalle ja se jännitys sekä pelko tippumisesta saa yrittämään jotenkin kovemmin.

Jääkiipeilyä olen halunnut kokeilla jo pitkään, mutta jotenkin sellaista helppoa aloitusta ei ole osunut nenän eteen. Nyt sitten sellainen mahdollisuus kuitenkin tarjoitui Haglöfsin Arctic Weekendillä ja pakkohan sitä oli kokeilla. Jotenkin olin ajatellut jääkiipeämisen helpommaksi. Aloitin vahvasti iskemällä hakun jäähän niin, että siitä sinkosi jääpala suoraan naamaan ja huulihan siinä halkesi. Siinä sitten veren maku suussa jäätä ylöspäin. Hakkuja piti koko ajan puristaa ja kyllähän siinä aikamoiseen kramppiin meinasin kädet mennä kun ei voinut samalla tavalla käsiä lepuuttaa kuin perus kiipeilyssä. Suurin ongelma oli kuitenkin ehkä se, ettei jäähän oikein voi luottaa. Kallio harvemmin pettää jalan alta, mutta jää taas voi koska tahansa murtua. Monta kertaa jalka tai hakku lähtikin kiivetessä jään mukana irti. Enkä tykkää siitä fiiliksestä, etten pysty luottamaan niihin välineisiin ja saatan koska tahansa pudota. 

Kämppikseni osasi kertoa aiheesta enemmänkin ja hän sanoi, että yleensä kun kiivetään ilman yläköysiä ollaan jääruuvien varassa, kuulemma sanaton sääntö silloin on että ei vaan saa pudota, koska ruuvit eivät ole kovin luotettavia. Jään mikään lujuus kun ei ole kovin korkea varsinkaan jos siihen upottaa metallia. Ei siis kyllä niin mitenkään mun juttu tämä jääkiipeily, mutta oli todella hauska kokeilla. 

Välillä sitä pitää vaan olla itselleen rehellinen ja tiedostaa jos joku juttu ei vaan ole oma. Halusin juuri siksi tämän teille jakaakin, että en minäkään ihan kaikesta aina innostu heh. Uudestaankin voisin kuitenkin hyvin mennä, kunnon harrastamisen jätän suosiolla muille. 

IMG_5413 IMG_5670 IMG_5503 IMG_5755 IMG_5647 IMG_5658 IMG_5416 IMG_5681 IMG_5482 IMG_5539 IMG_5512 IMG_5780 IMG_5825 IMG_5555 IMG_5534 IMG_5621 IMG_5752