KESÄREISSU DOLOMIITEILLE

Joku täällä saattaa tietää mun pienestä ihastuksesta Italiaa kohtaan ja erityisesti Pohjois-Italia on vienyt mut mukanaan vuosia sitten. Nuo pohjoisen helmet eli Dolomiitit ovat kuitenkin jääneet multa sen ihmeemmin tutkimatta ja viime kesänä piti korjata sekin virhe. Dolomiitit ovat osa Alppeja, mutta alueen nimitys tulee vuorten ominaisesta kivilajista dolomiitista, joka myös luo Dolomiittien tunnistettavan ulkonäön, vaaleaa kiveä olevat vuoret.

Viime kesänä tosiaan Finnair lennättikin mut ja Eevan suorilla lennoilla Müncheniin josta jatkettiin autolla Italiaan. Hyvä puoli Saksan kautta mentäessä on se, että ajomatka sieltä Dolomiiteille ei ole kuin vähän reilu kolme tuntia riippuen siitä mihin päin vuoria haluaa mennä. Toinen plussa Saksan kautta mentäessä on ehdottomasti autot, vuokratessa saat hyvin todennäköisesti todella halvalla joko Audin tai Bemarin. Me nostettiin vielä autoluokkaa isompaan kentällä ja lopulta ajeltiinkin automaattivaihteisella Audi Q3:sella ympäri vuoria ja ihan rehellisesti sanottuna kyllä sillä autolla on väliä ja paljon onkin. Tällaisilla reissuilla missä ajetaan paljon on äärimmäisen tärkeää, että auton ajettavuus on hyvä, sillä on mukava matkustaa ja se että tilaa on riittävästi.

Suvi_Hoyden_Finnair (10 of 13)

PIKALOMA DOLOMIITEILLA

Yleistä: Tyttöjen pitkä viikonloppu vapaata heinäkuussa riitti tutkimaan Italian Dolomiitteja ja pienen palan Saksaa. Reissua suunniteltiin muutama viikko, ainoastaa lennot ja auto hankittiin etukäteen. Tällainen pikaloma sopii kenelle tahansa joka kaipaa pientä maisemanvaihdosta. Keski-Eurooppaan saa moniin kaupunkeihin suhteellisen halpoja lentoja, joista ajaa nopeasti vaikkapa Alpeille.

Reitti: Munchen - Innsbruck- Lago Di Braies (Pragser Wildsee) - Misurina - Tre Cime Di Laveredo - Cortina - Passo Falzarego (Cinque Torri, Tofano, Sass De Stria) - Colle Santa Lucia - Passo Feadaia - Canazei - Vigo Di Fassa - Lago Di Carezza - Berchtesgaden - Munchen

Munchenistä ajoimme jo torstaina illan aikana Italiaan yöksi. Ajomatka Pragser Wildseestä Carezzalle (kaikki välietapit mukaan lukien) on vain neljä tuntia, joten välimatkat Dolomiiteilla ovat todella lyhyitä. Ainoa matkaa hidastava tekijä oli mutkaiset ja ahtaat vuoristotiet. Aikaa kannattaa siis varata jonkin verran varsinkin jos haluaa paikalla harrastaa tarjolla olevia eri aktiviteetteja kuten kiipeilyä, melomista, vaellusta tai pyöräilyä. Dolomiiteilta jatkoimme matkaa Saksaan Berchtesgadenin kansallispuistoon jota ehdimme tutkia vuorokauden verran ennen sunnuntain paluulentoa Suomeen.

Kustannukset yhteensä: Yhteensä kahdelta hengeltä reissu maksoi 830 euroa. Yhdeltä hengeltä 415 euroa.

Matkat: Lennot Helsingistä Muncheniin maksoivat 200 euroa per henkilö.

Auto: Auto maksoi korotettuna parempaan luokkaan noin 170 euroa to illasta su iltaan. Bensoihin meni vähän reilu 100 euroa kun palautettiin tankki täytenä. Nostimme autoluokkaa isompaan kentällä jotta saimme enemmän tilaa ja automaattivaihteisen auton.

Majoitukset: 25 euroa. Majoituksena meillä oli koko reissun teltta, joten siitä ei tullut kuluja kuin yhdessä paikassa jossa jouduimme maksamaan yksityisen tien käytöstä tuon 25 euroa. Samalla hinnalla sai kuitenkin yöpyä vuoren huipulla melkein 3000 metrissä, joten laskimme tämän maksuksi yöpymisestä.

Ruoka: 100e, ruokaa tehtiin myös retkikeittimellä ja meillä oli mukana myös retkiaterioita Suomesta.

Muut maksut:  30 euroa. Lisäksi rahaa kannattaa varata mukaan ylimääräistä sillä monissa paikoissa pysäköinti on kallista ja maksaa euroista jopa viiteentoista. Meille osui reitille tietulleja joihin meni noin 30 euroa.

Suvi_Hoyden_Finnair (3 of 13)

Aika: Meillä oli tosiaan aikaa vain torstai illasta su iltaan, eli suhteellisen nopeasti mentiin. Oltiin kuitenkin jonkun verran suunniteltu mitä halutaan nähdä ja sanoisin, että kunnolliseen Dolomiittien tutkimiseen viikkokin saattaa olla liian pitkä aika sillä kuten sanottu etäisyydet ovat lyhyitä ja päivässäkin näkee jo paljon. Oltiin myös pahimpaan aikaan tuolla sillä heinäkuussa koko Eurooppa on lomalla ja se myös näkyi ihmistungoksina ja ruuhkina monissa paikoissa.

Kohokohdat: Italian vuoret ovat upeaa seutua ja turistikaudesta huolimatta monissa paikoissa oli hyvinkin rauhallista. Vuorimaisemia ja kirkkaita järviä löytyy ihan loputtomiin, eivätkä ajomaisematkaan ole hullummat. Saksan Berchtesgadenin kansallispuisto oli myös vihreä keidas vuorten ympäröimänä ja vesibussilla pääsi ihailemaan luontoa järveltä käsin.

Hyvä tietää: Vaikka aurinko paistoi koko matkan ajan, päästyämme 2000 metrin korkeuteen lämpötila luonnollisesti putoaa. Yöt saattavat olla kylmiä riippuen toki ajankohdasta jolloin vuorille matkustaa. Kuuma tuli päivisin montakin kertaa ja vaatetus reissulla vaihteli shortseista, lämpökerrastoon ja kuorihousuihin. Keskiarvona lämpötilat huiteli jossain 14-27 asteessa ympäri vuorokauden. Dolomiiteilla kannattaa kuitenkin varautua myös sateisiin sekä kylmiin lämpötiloihin. Keväällä monet reitit ja tiet saattavat olla pitkälle toukokuun loppuun asti suljettuina lumen takia, joten varmempia aikoja vierailla ovat ehdottomasti kesäkuukaudet ja alkusyksy.

Tässä parista paikasta reitiltä kuvia, jotta hahmotatte vähän minkä näköisiä paikkoja tuolta löytyy. Näistä saatte myös vähän esimakua tulevista postauksista, sillä noita paikkoja olisi tarkoitus esitellä hieman paremmin yksitellen. Kommenttiboksiin saa myös heittää kysymyksiä jos tästä jäi jotain uupumaan.

LAGO DI BRAIES

DSC_8024 DSC_8048

MISURINAN ALUEELLA

DSC_8698 DSC_8748

TRE CIME DI LAVAREDO

DSC_9271 11895045_10153262315494550_2281662601842079003_o 20512131662_7012e6cd7b_o

JOSSAIN MATKALLA

20527352211_50df3118c9_o Suvi_Hoyden_Finnair (4 of 13)

PASSO FALZAREGO

DSC_9345 Suvi_Hoyden_Finnair (13 of 13)

Matka toteutettu yhteistyössä Finnairin kanssa.