KOIRAN KANSSA MATKUSTAMINEN - HYVÄ TIETÄÄ

Toni on tuotu alunperin ulkomailta, joten sillä on pennusta asti ollut lemmikkieläinpassi. Itselleni on ollut aina ihan selvää, että jos vain on mahdollista niin koira kulkee mukana kaikkialla. Pienenä Toni kulki mun mukana koulusta töihin asti ja kaikki mahdolliset kulkuvälineet ovat herralle tuttuja. Suomessa reissaminen on aina ollut todella helppoa ja teltassakin Toni on viettänyt useampia öitä kuin moni ystävistäni, niinpä suunnitellessamme Baltian minireissua oli täysin selvää, että koira tulee mukaan. Listasin tähän juttuja mitä pitää ottaa huomioon ja muistaa jos mielii lähteä karvaisen ystävän kanssa Suomen rajojen ulkopuolelle.

baltia_2015 (71 of 221) baltia_2015 (78 of 221) baltia_2015 (80 of 221)

Lemmikkieläinpassi

Voi kyllä luit oikein. Eläimillekin on olemassa passi. Lemmikkieläinpassin saa eläinlääriltä ja siitä löytyy lemmikin tunnistetiedot, omistajan tiedot, rokotukset, madotukset ja eläimen terveystiedot. Passi on siitäkin kätevä, että siellä pysyvät tallessa rokotusten päivämäärät sekä tieto niiden vanhenemisesta. Se, että koiralla on passi ei tietenkään myöskään riitä vaan rokotteiden pitää olla ajan tasalla ja koiralta pitää löytyä joko siru tai tatuointi tunnistamista varten.

Tarkista kohdemaan säädökset

Olet itse vastuussa lemmikistäsi ja siitä, että sinulla on kaikki vaadittavat todistukset mukana. Jokaisessa maassa säädökset ovat erilaiset joten kannattaa tarkastaa ne maakohtaisesti Eviran sivuilta. Meillä oli reissulla Baltiaan mukana passin lisäksi virallinen rekisteröintitodistus sekä omistajatodistus. Ilmoitimme myös laivayhtiölle mukana matkustavasta koirasta.

baltia_2015 (92 of 221) baltia_2015 (81 of 221) baltia_2015 (93 of 221)

Kulkuneuvo

Laivalla eläimen kanssa voi matkustaa reittimatkalla. Käytössä on joko lemmikkieläinhytti, joillain laivayhtiöillä löytyy koirahäkki mutta helpoin tapa on kuljettaa lemmikki autossa (huom vain matkalla Helsinki - Tallinna). Jos eläin kulkee autokannelle jäävässä autossa siitä ei tule lisämaksua lainkaan, riittää että ilmoittaa asiasta laivayhtiölle. Muistutettiin asiasta vielä laivaan noustessa ja saatiin auton tuulilasiin lappu missä kävi ilmi, että autossa matkustaa lemmikki. Laivamatkan ajaksi jätettiin auton kaikki ikkunat raolleen, viltti Tonille, herkkutikku sekä riittävästi vettä kuppiin.

Lentokoneessa lemmikit kulkevat häkissä joko matkustamossa tai ruumassa ja niistä tulee lentoyhtiön määrittelemä lisämaksu. Junassa taas kuljetaan lemmikkieläinhytissä. Kaikilla kulkuvälineillä liikuttaessa ja rajoja ylittäessä on kuitenkin otettava huomioon maakohtaiset säädökset ja se, että paperit sekä rokotukset ovat kunnossa sekä muistaa oma vastuu eri kulkuvälineissä voimassa olevien säädöksien selvittämisestä.

Tarvikkeet

Tietenkin reissatessa koirakaverin kanssa pitää huomioida sille omat varusteet. Meillä oli automatkalla Tonille oma karva millä nukkua, juoma- sekä ruokakupit, koiralle tarkoitettu turvavyö, pieni lääkepakkaus (jossa sidetarpeet, punkkipihdit, hiilitabletteja, eläinlääkäristä saatu vahva allergialääke joka avaa hengitystiet tarvittaessa sekä eläinten kipulääkettä), omat herkut ja ruokaa. Toki voi ottaa myös omia leluja, mutta meillä asian ajoivat maasta löytyneet kepit ja ihan vaan koiran riemu kun sai juosta vapaana rantaviivaa pitkin.

Ota huomioon

Yleisesti kannattaa pistää ylös eläinlääkäreitä matkan varrelta. Matka-ajassa kannattaa myös huomioida koiran pissa ja juomatauot sekä jakaa ajopätkät niin, että koira pääsee jaloittelemaan tarvittaessa. Toni on siitä helppo että se on pienestä pitäen totutettu matkustamaan autossa ja se yleensä tyytyy vain nukkumaan takapenkillä. Kuitenkin tarpeen vaatiessa voi eläinlääkäriltä kysyä lievitystä eläimen matkapahoinvointiin ja stressiin. Aika perus maalaisjärjellä pärjää pitkälle ja jos vain mahdollisuus on niin suosittelen ehdottomasti oman karvakaverin ottamista mukaan. Toni ainakin on uusissa paikoissa ihan onnesta soikeana ja tykkää olla mukana mihin ikinä menenkään.

baltia_2015 (87 of 221) baltia_2015 (98 of 221) baltia_2015 (89 of 221) baltia_2015 (69 of 221)