MATKAILIJAN KAMERAKALUSTO

Mitä kuuluu kameralaukkuuni ja vakiovarustukseeni reissuilla? Miten pärjää road tripillä? Montako linssiä tarvitsee? Mitä ohjelmia käytän ja mitä ilman en pärjäisi?

Olen kokeillut kameroiden kanssa vaikka ja mitä. Rahaa saa kulumaan aivan loputtomasti kaikkiin mahdollisiin ylimääräisiin härpäkkeisiin sekä linssien kanssa kikkailemiseen. Omalla kohdallani olen todennut, että vähemmän on enemmän. Esittelen tässä koko käytössäni olevan kamerakaluston, josta reissulle lähtee mukaan aina vain yksi kamerarunko linsseineen ja lisätarvikkeineen.

matkailija kamera

KAMERAT

Teen tällä hetkellä yhteistyötä Panasonic Lumixin kanssa ja olen reilun puoli vuotta kuvannut Lumixin GX8 sekä GX80:lla. Tätä ennen minulla oli vuoden käytössäni Nikonin D750, jolla lähes kaikki vuoden 2015 kuvat on tullut otettua. Omana runkona minulta löytyy Canon EOS 6D. En tänä päivänäkään oikein osaa sanoa mistä kamerasta pidän eniten ja olen todennut, että kaikissa on puolensa. Siinä missä Canonissa on enemmän fiilistä kuvissa värimaailman puolesta voittaa Nikon taas satanolla dynamiikassa, yökuvaamisessa ja hämärässä. Lumix taas on näiden kahden välimuoto kuvalaadultaan ja kokonsa puolesta sekä linsseiltään ihan ykkönen. Näiden lisäksi on toki monia muitakin eroavaisuuksia, mutta kuten sanottu kaikki kamerat ovat todella hyviä ja pärjäisin mainiosti millä tahansa näistä yksinäänkin. Reissuille mukaan lähteekin aina vain yksi näistä rungoista.

Panasonic Lumix DMC-GX8 ja DMC-GX80

Canon EOS 6D

Nikon D750

matkailija kamera

OBJEKTIIVIT

Olen parin vuoden aikana käyttänyt oikeastaan aina vain kahta linssiä reissussa. Canon 16-35mm f2.8 ja Canon 24-70mm f2.8 sekä Nikonin vastaavia. Lumixilla olen käyttänyt enimmäkseen kiinteitä Leica DG 12mm f1.4 ja Leica DG 42,5mm f1.2. Omistan myös muita linssejä, mutta noilla kahden linssin seteillä saan oikeastaan kuvattua kaiken mitä haluan. Olen myös reissulla huomannut, että linssien kantaminen mukana on täysin turhaa. Tilanteet tulevat nopeasti ja monipuolisella linssillä saat kuvan varmemmin kuin vaihtamalla jatkuvasti linssejä, kaikissa paikoissa ei myöskään linssin vaihto onnistu esim. korkeissa paikoissa joissa putoamisriski, kajakoidessa jne. Retkille taas otan aina vain yhden linssin fiiliksen mukaan.

Lumix Leica DG 12mm f1.4

Lumix Leica DG 42,5mm f1.2

Canon (tai Nikkor f4) 16-35mm f2.8

Canon (tai Nikkor) 24-70mm f2.8

Sigma 50mm f1.4

VESIKAMERA

Jos ja kun menen esimerkiksi melomaan, uimaan, snorklaamaan tai ylipäätään johonkin missä kamera joutuu veteen nappaan mukaani Olympus Tough 3:sen ja siihen mukaan lisäosana tulevan fisulinssin. Tämä kamera on kulkenut matkassa jo monta vuotta ja se on tuonut valtavasti riemua lukuisiin reissuihin.

Olympus Tough TG-3

vesikamera

LISÄTARVIKKEET

Vesireppu/vesipussit: Aina mukana vähintään vesitiivis pakkauspussi, joita löytyy retkeilyliikkeistä tavaroiden pakkaamiseen.

Muistikorttikotelo: Pidän mukana lähes aina reissusta riippuen 4-10 muistikorttia, jotka kulkevat yhdessä vesitiiviissä kotelossaan.

Lisäakut: Aina pitää olla muutama ylimääräinen akku mukana, täyteen ladattuina tietenkin.

Kaukosäädin: Selfieihin ja pariskuntakuviin tietenkin, mutta myös yökuvauksessa apuna joskus.

Jalusta: Yökuvauksessa usein käytössä, muuten en kuvaa koskaan jalustalla.

Autolaturi: Kaikilla roadtripeillä pakollinen varuste, saa ladattua usean eri merkin akut yhdellä laitteella tupakansytyttimestä saadulla virralla.

Kamerahihna: Kameroiden omat hihnat vaihdan aina omaan neopreeniseen mustavalkoiseen hihnaan, jota on mukavampi kantaa. Joskus tulee käytettyä myös rannehihnaa joka rullataan kameran pohjaan, siitä sen saa roikkumaan myös rinkkaan eteen halutessaan.

Otsalamppu: Yökuvaajan paras kaveri.

WIFI + Iphone: Jokaisessa kamerassani on oltava wifi sillä käyn reissuilla usein kuvia läpi iphonella tai ipadilla ja poistelen huonoja, muokkailen ja päivittelen someja. Ette uskokaan kuinka paljon täällä blogissakin on ihan tavallisella puhelimella muokattuja kuvia.

matkailijan kamera

HARVOIN KÄYTÖSSÄ OLEVAT KAMERATARVIKKEET

Omistan paljon kaikkea niin sanottua tärkeää ja tarpeellista kamerakamaa, mitä käytän vain harvoin ja tilannekohtaisesti. Listaan nekin tähän ja kerron miksi en käytä tai käyttöni on erittäin vähäistä.

Filtterit: Todella harvoin tulee käytettyä enää muita filttereitä kuin perus UV, jotka lähinnä suojaavat linssiä hajoamiselta, näitäkään ei mulla tosin ole esimerkiksi Lumixin linsseihin lainkaan.

Salamat: Omistan kaksi Canonin EX430 salamaa ja niihin radiolähettimet sekä salamadiffuusorit. Ongelma on se, että en pidä salaman käytöstä yhtään. Haluan kuvata aina luonnonvalossa ja ainoat tilanteet missä salamalle on ollut käyttöä on muutamat bilekuvaukset missä olen ottanut kuvia juhlista pidemmällä valotusajalla. Yökuvissakin valotan kohteen lähes poikkeuksetta taskulampulla.

Akkukahva: Yksinkertaisesti vain kömpelö, liian iso ja kamala, ei sovi lainkaan omaan käyttöön.

Reflet: Omistan kaksi refleä, yhden ison ja yhden pienen, käytän niitä kerran vuodessa jos sitäkään yksinkertaisesti siitä syystä, että hirveä vaiva ja niiden käyttö vaatii aina ylimääräisen ihmisen. Yksi harvoja tilaisuuksia missä reflejä olen oikeasti käyttänyt oli hääkuvauksissa.

Filmikamerat: Filmirunkoja löytyy Canonin AE-1:stä useampaan eri Polaroidiin ja muihin filmirunkoihin. Kuvaan kuitenkin harvoin enää filmiä, sillä kuvien kehittäminen ja säätäminen on aina ylimääräisen työn takana ja itselläni jää liian usein tekemättä.

matkailijan kamerakalusto

OHJELMAT / SOVELLUKSET

Adobe Lightroom: Kotona käsittelen kaikki kuvat pelkästään Lightroomilla. Kuvaan pelkkiä raakakuvia ja käyn yleensä kerralla isomman satsin kuvia läpi. Pyrin minimaaliseen muokkaukseen ja siihen, että kuvat olisivat otettaessa mahdollisimman lähellä julkaistavaa lopputulosta. Tyypillisesti korjaan hieman värejä, kirkkautta ja varjojen syvyyttä saadakseni kuvaan halutun tunnelman. Äärimmäisen harvoin jaksan tehdä mitään aikaa vievää muokkausta. Olenkin tallentanut useita omia presettejä joilla nopeutan kuvankäsittelyä entisestään.

Flickr: Kaikki valmiit kuvat vien flickriin, josta linkitän ne tänne blogiin. Suurin osa kuvista on kuitenkin laitettu yksityisiksi lähinnä omaa säilytystä varten.

Dropbox: Paras mahdollinen kuvien jakoon ja hetkelliseen varastointiin, tätä kautta siirrän usein kuvia puhelimelle ja puhelimelta koneelle.

Kamerakohtaiset sovellukset: Jokaisella kameramerkillä on omat ohjelmansa älypuhelimille, millä saa siirrettyä wifin avulla kuvia kamerasta puhelimeen. Monissa on myös kaukolaikaisin ominaisuus ja muita käteviä toimintoja.

VSCO: Muokkaan kaikki kuvat puhelimella tällä sovelluksella.

Sun & Moon seeker: Tätä käytän auringonnousujen ja laskujen aikojen tarkastamiseen. Tällä sovelluksella voi myös etukäteen suunnitella eri paikoissa tietyn ajankohdan mukaan auringon sijainnit.