MATKAILUAUTOLLA LOFOOTEILLE

Haave matkailuautolla reissaamisesta muuttui suunnitelmaksi lähteä Norjaan toukokuun lopulla. Reissun suunnittelu aloitettiin muutama kuukausi ennen ja lennot Rovaniemelle matkailuautoa noutamaan hankittiin kuukausi ennen lähtöä. Päätimme lyhentää ajomatkaa lentämällä Rovaniemelle ja ajaa siitä matkailuautolla Norjan Lofooteille. Matkailuautolla on äärimmäisen helppo reissata kun koti kulkee matkassa mukana koko ajan, varsinkin hintatasoltaan hieman kalliimpaan Norjaan tällainen matkustustapa sopii loistavasti.

Ihan ensimmäisenä kannattaa kuitenkin vilkaista kootut vinkit autoiluun Lofooteilla.

Touring Cars4.jpg
roadtrip lofooteille
MATKABLOGI NORJA

REITTI - VIIKKO

Rovaniemi - Kiiruna - Abisko - Narvik - Sortland - Svolvaer - Moskenes - Reine - Å - Kvalvika - Haukland - Unstad - Narvik - Abisko - Rovaniemi

KUSTANNUKSET

Alkuperäisenä suunnitelmana oli ottaa auto alle jo Helsingistä, mutta tein pieniä laskelmia niin ajan kuin bensojenkin puolesta ja totesin, että tulee huomattavasti halvemmaksi lentää Rovaniemelle ja jatkaa siitä. Näin saatiin viikon reissuun Lofooteillekin pari lisäpäivää eikä tarvinnut ajaa niin hirveällä kiireellä. Ajoimme päivässä Norjaan ja kiersimme Lofootteja rauhassa fiiliksen mukaan.

Kustannukset yhteensä:  Kahdelta henkilöltä viikko Norjassa matkailuautolla maksoi noin 1200 euroa eli yhdelle hengelle kustannuksia kertyi noin 600 euroa.

Matkat: Lennot Helsingistä Rovaniemelle maksoivat 100 euroa per henkilö.

Auto: Matkailuauton saimme ilmaiseksi käyttöön viikoksi, mutta maksoimme kuitenkin 370 euroa vakuutuksesta. Bensoihin meni 350 euroa, tankki täytettiin Ruotsin puolella vähän ennen rajaa ja Norjassa jouduimme tankkaamaan vain kerran.

Majoitukset: 30 euroa. Majoittumisesta maksoimme vain yhdellä leirintäalueella ja muuten majoituimme matkailuautolla ilmaiseksi. Tämän lisäksi mukana oli teltta ja retkeilytarvikkeet, sillä nukuimme muutaman yön myös teltassa.

Ruoka: 140 euroa. Melkein kaikki ruoka ostettiin Ruotsin puolelta ruokakaupasta ja kokkailtiin sekä autossa, että trangialla. Muutamia pieniä ruokaostoksia teimme toki Norjankin puolella.

Muut maksut: 100 euroa. Ostimme keittimeen spriitä, täytimme matkailuauton kaasupullot sekä ostimme puita ja vesikanisterin.

PARASTA LOFOOTEILLA

Kohokohdat: Norjan maisemat ovat vertaansa vailla, Lofooteilla meren ympäröivät vuoret ovat upeat minä vuodenaikana tahansa ja paikalta löytyy paljon helppoja lyhyitä vaelluksia. Auton saa usein parkkiin upeiden rantojen viereen ja teltan voi vapaasti pystyttää melkein minne tahansa.

Hyvä tietää: Pohjoisessa tiet ovat hyvinkin kapeita ja paikalliset tottuneita ajamaan nopeasti, kannattaa suosiolla antaa takaa tuleville tilaa ja ajaa rauhassa omaan tahtiin. Bensa-asemia ei myöskään välttämättä ole ihan jokaisessa paikassa joten kannattaa pitää tankki aina puolillaan ja autossa reilusti ruokaa mukana.

Jos on suuntaamassa Lofooteille, suosittelen ehdottomasti vierailemaan upeilla rannoilla. Olen kirjoitellut kaikista rannoista jo postaukset, lisäksi löytyy jutut ihanista kalastajakylistä Reinestä sekä Nusfjordista ja Laukvikin majakalta. Viikossa ehti todella paljon vaikka itse Lofooteilla vietimmekin vain neljä täyttä päivää. Tässä kuitenkin tämä rantojen parhaimmisto:

UNSTAD

Yksi tunnetuimmista rannoista johon pääsee ajamaan autolla viereen ja halutessaan voi tutustua arktisen surffauksen saloihin. Postaus Unstadin surffirannasta.

HAUKLAND

Yksi suosituimmista rannoista joihin pääsee myös autolla. Rannalla on usein muitakin ja paikallisetkin käyvät täällä viettämässä iltaa, esimerkiksi pelaamassa lentopalloa. Tämä oli niin letkeä ranta, että palattiin viettämään tänne toinenkin yö. Postaukset Hauklandin auringonnoususta ja Hauklandin illasta.

UTTAKLEIV

Hauklandista seuraava ranta johon ajetaan tunnelin läpi, vuorten toiselle puolelle. Erityisesti keväällä tänne paistaa aurinko pidempään juuri siksi, että se sijaitsee vuorten toisella puolella. Rannalla paimentavat lampaat jaihmisiä on vähemmän. Ranta on myös isompi ja laajempi kuin Haukland, mutta silti vuorten ympäröimä. Postaus Uttakleivistä täällä.

KVALVIKA

Se Lofoottien mystisin ranta tai ainakin yksi upeimmista. Kvalvika on täysin vuorten ympäröimänä ja tänne pitää vaeltaa solan läpi päästäkseen nauttimaan rannan ihmeistä. Meidän vieraillessa täällä ei ollut ketään muita, mutta jos haluaa varmistua omasta rauhasta kannattaa tänne jäädä teltan kanssa yöksi. Innokkaat voivat vaeltaa Rytenin huipulle ihailemaan Kvalvikaa yläilmoista. Postaus Kvalvikasta täällä ja Rytenistä täällä.