MATKUSTAMINEN RASKAANA - 10 VINKKIÄ

Raskaus ei ole juurikaan hidastanut meidän reissaamista, ainoana konkreettisena muutoksena on ollut se, että meininki on hieman rauhoittunut. Kesällä valittiin myös pakureissun kohteeksi Norja ihan siitäkin syystä, että sieltä tiedettiin pääsevämme nopeiten takaisin kotiin tarvittaessa ja ajatus viileästä säästä houkutti. Haastavin reissu oli alkuraskauden matka Skotlantiin missä oman kehon muutokset ja tarpeet olivat vielä niin tuntemattomia itselle ettei niitä osannut hallita ja pää oli muutenkin pyörällä raskaudesta. Alkuraskaudesta olin myös todella väsynyt ja fyysisestä rasituksesta heti aivan loppu, mutta alun jälkeen onneksi kuitenkin helpotti. 

Vauva on matkannut mahassa mukana Skotlannissa, Kroatiassa, Suomessa, Norjassa, Ruotsissa sekä Islannissa. Tähän mennessä on kertynyt raskausaikana 6 maata ja 6 lentomatkaa, sekä tuhansia ajokilometrejä, useita telttaöitä ja upeita kokemuksia, joten ajattelin listata teille muutamat omat vinkkini.

matkustaminen raskaana
matkustaminen raskaana

1. LÄÄKÄRINTARKASTUS

Lääkärintarkastus ennen matkaa takaa oman mielenrauhan. Itse kävin lääkärissä ennen Kroatiaan ja Norjaan lähtöä tarkastuttamassa, että kaikki ok ja samalla tehtiin myös sisätutkimus ettei mitään estettä lentämiselle ole. Ennen Islannin matkaa kävin ensin lääkärissä hankkimassa lentoluvan. Lisäksi kävin fysioterapeutilla varmistamassa, että tulevan reissun ratsastus, nelivetosafari ja pienet haikit ovat ok.

2. OMAT TUNTEMUKSET

Jos jokin ei tunnu hyvältä niin jätä väliin, kuuntele omaa kehoasi ja tee sen mukaan. Jos joku ruoka epäilyttää, älä syö sitä, jos taas joku paikka ei tunnu hyvältä jätä menemättä. Oma keho usein kyllä kertoo milloin kannattaa pitää taukoa, milloin olisi hyvä syödä ja milloin taas mennään liian lujaa. Itse olen pystynyt tekemään lähes kaikkea, mutta välillä on pitänyt ottaa rauhallisemmin. Jos taas jokin olisi tuntunut huonolta olisin varmasti jättänyt sen tekemättä.

matkustaminen raskaana

3. RUOKAILU

Varaa mukaan snäksejä ja vettä, muut reissukumppanit eivät välttämättä muista huomioida raskaanaolijan tarpeita. Monilla lentoyhtiöllä ei myöskään ole enää tarjoilua lyhyillä lennoilla, joten omat eväät mukaan koneeseenkin. Matkoilla kannattaa suosia pullovettä ja syödä kypsennettyä ruokaa jos tuoreudesta tai puhtaudesta ei voi mennä takuuseen. Ruokailusuositukset vaihtelevat lähes täysin maittain ja itse olen vältellyt pääasiassa vain raakaa kalaa, lihaa ja homejuustoja. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle ja ainakin oma hajuaistini tuntuu myös olevan terästäytynyt joten vähääkään oudoilta tuoksuvat ruuat olen jättänyt syömättä.

4. VESSA

Käy ihan aina vessassa kun siihen on mahdollisuus, vaikka tuntuisi siltä ettei vielä tarvitse. Lentokoneessa kannattaa harkita käytäväpaikkaa vessan läheltä. Luonnossa liikkuessa on hyvä varautua käymään puskassa, sillä varsinkin kävellessä vauva saattaa painaa sen verran ikävästi, ettei aina ehkä ehdi taukopaikan vessalle asti. 

matkustaminen raskaana

5. MATKASEURUE

Varmista, että matkaseurueesi tietää raskaudesta (jos olet sellaisilla viikoilla että sinulle on ok kertoa) tai että edes joku tietää varmuuden vuoksi. Näin muut osaavat huomioida myös sinun erikoistarpeitasi ja saat ymmärrystä sekä huolenpitoa välillä jopa turhauttavan paljon.

6. OTA RAUHASSA

Hiljennä tahtia ja ota rauhassa, kannattaa kulkea omaan tahtiin ja tarvittaessa huomattavasti hitaammin kuin muut. Uskalla pitää tauko jos sinusta tuntuu siltä ja kertoa heti toiselle jos tuntuu pahalta. Vaikka olisit juuri äsken levännyt niin pysähdy silti jos tunnet tarvitsevasi tauon. Matkaa suunnitellessa on myös hyvä huomioida tarpeeksi tilaa ja ilmaa aikatauluihin, jotta saa myös levättyä tarpeeksi.

matkustaminen raskaana

7. LÄÄKKEET JA TUKISUKAT

Muista lääkkeet ja tukisukat. Ota mukaan ainakin raskaalle sopivat särkylääkkeet, vitamiinit sekä närästyslääke. Lisäksi suosittelen reissuille vähintään lentojen ajaksi tukisukkia ja muutenkin ne ovat kätevät jos on kävelyä tiedossa. Itse olen tykästynyt kompressiosäärystimiin, joita käytän harva se päivä kotonakin. 

8. VAIHTOKENGÄT

Vaihtokengät on myös hyvä ottaa mukaan, sillä jalat voivat turvota raskauden vaiheesta riippumatta yllättävänkin paljon, silloin on mukava että on varalla rennommat ehkä jopa hieman isommat kengät.

matkustaminen raskaana

9. SAIRAALA JA VAKUUTUS

Selvitä missä on tarvittaessa lähin sairaala, ota mukaan Eurooppalainen sairaanhoitokortti (jos matkaat Euroopassa) ja varmista omasta matkavakuutuksesta miten se kattaa raskauden tai esimerkiksi ennenaikaisen synnytyksen. Itse pidin myös nyrkkisääntönä nyt loppuraskaudesta sitä, että matkustan vain maihin joissa voisin kuvitella synnyttäväni. 

10. LENTÄMINEN

Varmista lentoyhtiöiden rajoitukset etukäteen. Huomasin tässä loppuraskaudessa reissulle lähtiessä, että lähes jokaisella lentoyhtiöllä on omat sääntönsä. Joillain on määritelty tarkasti jopa aika jolloin lääkärintodistuksen pitää olla haettuna ennen lentoa (esim alle 2 päivää ennen). Finnairilla esimerkiksi todistus tulee olla jo viikoilta 28 lähtien, kun taas monella muulla yhtiöllä huomattavasti myöhemmin. Todistukset lähetetään usein etukäteen lentoyhtiölle sähköpostilla lentolippujen kera ja saat takaisin tiedon lentojen hyväksymisestä. 

+ Muista nauttia! Reissaaminen on raskaanakin parhaimmillaan ihanaa ja on hauska miettiä jälkikäteen mitä kaikkea tuleva tyyppi on jo mahassa päässyt kokemaan.

matkustaminen raskaana
matkustaminen raskaana