METRO - NEW YORK

Mulla taitaa olla joku pieni fiksaatio Metroihin, sillä uskokaa tai älkää niin odotin New Yorkista kaikista eniten metrolla kulkemista ja metroasemia. Olen täällä blogissa aikaisemmin hehkuttanut esimerkiksi Moskovan Metroa, joten pakkohan sitä on Nykistäkin tehtävä ainakin vähintäänkin kuvapostaus.

New Yorkin metrokartta ei ole mikään fiksuin kaikista vaan usein joutuu vaihtamaan metroa parikin kertaa päästäkseen nopeasti tiettyyn paikkaan. Se on kuitenkin yksi harvoista metroista joka kulkee ympäri vuorokauden. Viikon metrokortti maksaa 29 dollaria ja sillä saa mennä sekä metroilla, että busseilla niin paljon kuin sielu sietää. Pysäkkien välit ovat todella pitkiä ja vaikka ne kartalla näyttävätkin lyhyiltä, niin kannattaa varata aikaa liikkumiseen. Tämän lisäksi aikaa kannattaa varata eksymiseen, sillä aluksi metrosysteemin toimintaa on vaikea sisäistää.

Samaa linjaa ajaa usein kaksi eri metroa (saman värisiä kuitenkin), joista toinen on express train joka pysähtyy vain parilla valitulla asemalla ja local taas kaikilla, sen missä metro pysähtyy näkee kirjaimista joiden sisäistämiseen tosiaan menee hetki. Näissä menin monta kertaa väärin ja katselin metron ikkunasta kun haluamani pysäkki meni vauhdilla ohi.  

Metrojen kulkusuuntana määritellään pysäkillä Uptown ja Downtown eli sinun tulee vain tietää haluatko Manhattania alas vai ylöspäin. Jos lähtee väärään suuntaan niin takaisin päin tullessa kannattaa tarkastaa pääseekö vastapäiseltä raiteelta takaisin päin, sillä varsinkaan keskustassa ei pääse. Silloin joudut poistumaan metrosta kokonaan ja menemään toisen puolen tunneliin kadun kautta. Monilla asemilla on myös useita uloskäyntejä jolloin saatat tupsahtaa kadulle melkein mistä vaan.

Kaiken tämän sisäistettyään Metro on kuitenkin todella kätevä kulkuväline New Yorkissa. Itse olin reissussa Heinäkuussa jolloin ihmiset ovat pääasiassa lomilla, joten ahdistavia ruuhkiakaan ei osunut kohdalle. Kertaakaanen kuitenkaan yksinkään päässyt matkustamaan vaan aina oli jotain porukkaa seurana. Lähes kaikissa metroissa on myös hyvä ilmastointi ja kesähelteillä saatoin matkustaa yksittäisiä pysäkinvälejä ihan vaan siksi, että pääsin metroon viilentymään.

NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK