MIKÄ SOMESSA MÄTTÄÄ

Pidin reilun kolmen viikon sometauon. Ajatus lähti siitä kun vietimme ystävien kanssa iltaa ja huomasin vaahtoavani ahdistuneena somesta ja kaveri heitti vitsillä että taidan tarvita sometaukoa. Tajusin, että some oli päässyt ihon alle. Some ärsytti enemmän kuin viihdytti. Seuraavana päivänä poistin puhelimesta lähes kaikki somesovellukset ja kirjauduin ulos kaikilta sometileiltä. Ainoana poikkeuksena jätin meidän yhteisen pakuinstan. Antti meni niin pitkälle, että poisti facebookin. Mikä siinä somessa sitten äärimmilleen kärjistettynä ärsytti? (kirjoitin nämä syyt 6.toukokuuta kun aloitin lakkoni).

Trendikäs somebrändi keinolla millä hyvänsä

Ikävöin sitä aikaa kun reissuja tehtiin reissujen takia, eikä siksi että niistä saadaan hieno instakuva. Sometrendien seuraaminen on vakavampaa kuin muoti-ilmiöiden. Vaatteet eivät enää kiinnosta ketään vaan koko elämäntyylin pitää olla trendikäs, pitää matkustaa tiettyihin paikkoihin ja tehdä kaikki samat asiat kuin muutkin somevaikuttajat. Kaikissa blogeissa pyörii samat paikat kuin mitkäkin ryhmämainokset. Tämäkään ei riitä vaan pitää lisäksi olla muutenkin trendikäs. Nyt esimerkiksi retkeillään ja mitä vahvemmin se näkyy niin sen parempi, koko netti on pullollaan oman elämänsä eräjormia. Eikä sillä ole mitään väliä käykö edes luonnossa, kunhan on Patagonian takki. Massailmiöt korostuvat ihan tappiinsa.

Kunhan saadaan hieno kuva

Lukuisia luontokohteita on tuhoutunut siksi, että ihmiset ryntäävät somen takia paikkoihin, joista saa sen parhaan instakuvan. Ei kunnioiteta lainkaan luontoa, eläimiä, kieltoja tai kehoituksia siitä ettei esim polulta saisi poiketa. Ihmiset roudaavat telttoja ja muita kamoja paikkoihin joissa eivät oikeasti edes nuku, tärkeintä on saada hieno kuva. Otetaan hienoja melontakuvia kissojen ja koirien kanssa, mutta pelastusliiveistä ei ole tietoakaan. Ihmiset lähtevät vaeltamaan vailla mitään käsitystä omista taidoista tai siitä mitä taitoja olisi hyvä osata, mukaan pakataan kännykkä ja kamera, kyllä joku sieltä erämaasta pelastaa jos huonosti käy. Aitous ja todellinen tekeminen ovat kuolleet, jokainen kuva somessa valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa.

CANYONLANDS CANYONLANDS

Somessa olet muille hyödyke

Olen blogin kautta tutustunut vain pariin ihmiseen joka ei ole koittanut jotenkin hyötyä minusta, tai siltä minusta tuntuu. Halutaan ilmaisia kuvia, ideoita, sponsoreita, suhteita, verkostoitua. Mitä enemmän verkostoidut sitä enemmän sinulla on ympärillä ihmisiä keistä hyötyä. Epäilen nykyään lähes poikkeuksetta somen kautta tulevien ihmisten motiiveja. Saan viikoittain joltain puolitutulta kyselyjä yhteyshenkilöistä, "kuka se oli kenen kanssa teit kamerayhteistyötä" "kenen kautta minäkin pääsen tuollaiselle reissulle" "mitä kautta sait sitä ja tätä". Eikä näistä samoista henkilöistä kuulu mitään muuta ikinä, he kalastelevat pelkkiä yhteystietoja aloittaen keskustelun aina aluksi teennäisellä mitä kuuluu kysymyksellä, johon eivät edes odota vastausta. Mitä enemmän sinulla on seuraajia sitä enemmän saat myös kavereita, jokainen haluaa palan onnistumisestasi ja aina sopivan tilanteen tullen antaa ymmärtää teidän olevan ystäviä, vähän kuin uusi versio "melkein sukua julkkikselle."

Kaikki on myytävänä kunhan hinnasta sovitaan

Kaikessa pitää olla mieletön ja kaikessa pitäisi olla ensimmäinen, jokainen asia pitää brändätä eikä työtään saa missään nimessä antaa ilmaiseksi. Kaikella on hintalappu joka vähintäänkin tuplataan koska ei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa. Kaiken pitää olla suunniteltua instagramin feediä myöten, laskelmoitua, googleoptimoitua ja laadukasta sisältöä. Ihan kaikki on myös myytävissä kunhan hinnasta sovitaan, mainostetaan ihan mitä tahansa kunhan saadaan rahaa. Luen nykyään aivan minimaalisesti blogeja, sillä en kerta kaikkiaan jaksa lukea pelkkiä mainoksia. Kaikki ei mitenkään vaan voi olla myytävänä jos sisällön halutaan tuntuvan edes etäisesti aidolta.

HORSESHOE BEND HORSESHOE BEND

Moralisoi, kiillota sädekehää ja kritisoi

Sinä et tee koskaan virheitä, kaikki valintasi ovat eettisiä ja ekologisia, AINA. Jos ja kun teet jotain hyvää niin muistakin kertoa se somessa, eihän kukaan muuten tiedä mikä hyväntekijä sinussa asuukaan. Muista myös kertoa kaikista omista hyvistä valinnoista ja korostaa niitä. Kritisoi kaikkien muiden toimintaa, käy mieluiten vaikka vaahtoamassa jonkin lehden kommenttilaatikossa. Keksi kaikista ihmisistä jotain arvosteltavaa, jokaisen asian olisi voinut ja pitänyt tehdä paremmin. Sinä tiedät mitä kaikkien ihmisten elämässä tapahtuu silloinkin kun he eivät ole somessa. Muista myös, että kaikki mitä luet internetistä on täysin totta, tarinoilla ei koskaan ole toista puolta, on vain yksi ja absoluuttinen sometotuus.

Mitä somelakosta jäi käteen?

Tiedän että some on monelle työ ja ihmiset tekevät työkseen kaikkea sen ympärillä, silti joku pieni osa minusta toivoisi, että meininki vähän rauhottuisi. Ihmiset ottaisivat rennosti, eivät riehuisi somessa ja tekisivät asioita jotka tekevät heidät onnelliseksi, eivät rahan tai trendikkyyden takia. Kaikkea ei tarvitse myydä ja itse vihdoinkin oivalsin ettei kaikkea tarvitse lukea tai seurata. Mitään ei tarvitse lukea, yhtään mitään ei oikeasti tapahdu vaikka somesta jättäytyisikin pois. Puhelimen voi ja pitääkin jättää kotiin. Kaikkea ei tarvitse kertoa somessa, kaikesta ei tarvitse kuvia, ei varsinkaan ruuasta mitä syöt. Kaverille pitää sanoa suoraan jos toinen vain tuijottaa puhelinta kahvilassa. Ei ole mitään järkeä käyttää aikaa turhien uutisten lukemiseen, facebookin/instan selaamiseen tai tyhjänpäiväisten blogien seuraamiseen, kaikki tämä on kuitenkin pois SINUN ajastasi.

Itse huomasin vaikutuksen aikaan jota oli paljon enemmän, ei tullut istuttua kännykkä kädessä aikaa tuhlaten. Sain paljon ideoita ja inpiraatiota muista asioista, ehdin myös toteuttaa monia niistä. Mielialani oli myös huomattavasti parempi ja virkeämpi, puhelimen olemassaolon jopa unohti ja muiden puhelimiin kiinnitti enemmän huomiota. Toki sorruin muutaman kerran käymään facebookissa olosuhteiden pakosta (eventtien tietojen hakeminen, dropboxin jakaminen jne.) ja Snapchatinkin latasin viikko sitten takaisin. Kaikin puolin tämä lakko kuitenkin toi esiin vain positiivisia asioita ja vaikka en uskokaan lopettavani somen käyttöä niin varmasti vähennän sitä myös jatkossa.

Pidä sometauko

Olit sitten ärsyyntynyt someen tai et niin suosittelen aivan kaikille sometaukoa. Kirjaudu ulos kaikilta tileiltä, voit halutessasi ilmoittaa pitäväsi taukoa, poista kaikki somesovellukset puhelimesta (siis aivan kaikki uutisia myöten), jätä puhelin tietoisesti pois ja vältä sen selailua, laita pois ihan kaikki ilmoitukset (jatkuvasti ei tarvitse olla tavoitettavissa), piilota nettiselain viimeisimmälle sivulle, älä käy tietokoneella somessa, älä mieluiten käytä tietokonetta lainkaan, nauti somevapaastasi vähintään kaksi viikkoa. Some tuo parhaimmillaan inspiraatiota ja uusia ideoita, helpottaa elämää ja auttaa pitämään yhteyksiä yllä. Älä kuitenkaan anna somen viedä mukanaan vaan nautitaan siitä oikeasta elämästä jossain ihan muualla kuin somessa. Kesä on tällaiseen itsensä haastamiseen täydellistä aikaa.