MITÄ MUKAAN RETKELLE?

Käyn lähes joka viikko jossain metsässä päiväretkellä ja sillon tällön tulee vietettyä öitäkin teltassa. Olen saanut valtavan määrän kyselyitä siitä mitä otan mukaan retkeillessä ja monesti reissuissa vähemmän eräilleet ystäväni ovat ihmetelleet mitä minulla on mukana ja seuraavalla reissulla onkin voinut bongata samoja hyviksi todettuja kamoja heiltä. Ensimmäisen kerran pakkasin oman rinkkani yli 20-vuotta sitten ja vuosien saatossa on aika hyvin selkiytynyt mitä kannattaa raahata metsään ja mitä ei.

Kolme hyvää muistisääntöä metsään mennessä: 1. Vähemmän on enemmän. 2. Se minkä metsään kannat, kannat sieltä myös itse pois! 3. Kunnioita luontoa, älä roskaa, älä tuhoa luontoa, äläkä missään nimessä koske eläimiin tai lintuihin. Valitettavan usein ihmiset luulevat tekevänsä palveluksen nostamalla tippuneen linnunpoikasen takaisin pesään, mutta emot hylkäävät poikaset jos niihin tarttuu ihmisen hajut. Älä vie metsään mitään mistä voi olla haittaa luonnolle.  

image.jpg

Päiväretkelle:

1. Kamera yhdellä objektiivilla + maajalusta + kaukolaukaisin. Itselleni tämä on ehdoton, jollekkin muulle tarpeeton. Onneksi omistan kaksi kameraa toinen on isompi järkkäri ja toinen taskukokoinen mikrojärkkäri, reissusta riippuen lähtee mukaan se mikä on järkevämpi.

2. Vedenpitävät pakkauspussit. Näistä joku kysyy AINA, koska nämä ovat mulla mukana aivan kaikkialla, jopa matkalaukussa kaupunkilomalla. Parasta näissä on se, että nää saa tyhjiöpakattua kunhan vaan puristaa ilmat pihalle ennen näiden sulkemista. Tällöin vaatteet vievät huomattavasti vähemmän tilaa laukussa ja ovat muutenkin kätevästi valmiiksi lajiteltuina eikä irrallisina kassissa. Kaikille tavaroille on omat pussit pidemmillä retkillä ja päiväretkillä otan yleensä yhden pussin reppuun ihan vaan siksi, että saan sinne tarvittaessa kamerakamat vedenpitävästi jos rupeaa satamaan. 

image.jpg

3. Kerrastot tekninen hikoiluun + lämmin paita. Yleensä puen teknisen hengittävän kerraston suoraa päälle ja lähden aina urheilutrikoissa metsään. Kassiin heitän ohuen tai paksumman villapaidan ihan vaan taukoja ajatellen. 

4. Känken tai muu reppu. Johon siis tietenkin pakkaan nämä kaikki, tärkeintä on, että reppu on hyvä kantaa. Kånkenissa plussana istuinalusta ja se että repun saa kokonaan auki jolloin sieltä saa helposti tavarat mitä tarvitsee. Kånkenin on itselläni hyvin vahvasti syrjäyttämässä Camelbackin juomareppu missä on tilaa myös tavaroille, hyvät kiinnitysremmit ja kahden litran vesisäiliö juomaletkulla.

image.jpg

5. Vesipullo. Joko ihan perus muovipullo kaupasta tai sitten joku kestävämpi versio. Mulla on useampi, kolme erikokoista termaria (mitä ei tosin juuri koskaan tarvitse), ja 3 ihan perus vesipulloa jotka saa korkista sulkurenkaalla kiinni mihin vaan. Tärkeintä kaikessa ehkä se, että vesipulloihin laittaa vain vettä niin ne pysyvät parempina (ellei sitten halua joka välissä olla niitä tiskaamassa).

6. Retkiveitsi. Tarvitsee aina johonkin, mulla kokoontaitettava retkiversio jonka saa vyöhön kiinni ja 20 vuotta vanha uskollinen puukko joista toinen aina mukana.

7. Sytytyspaloja + tikut. Sytytyspalat on todella hyväksi todettuja, pakkaan retkestä riippuen aina pari mukaan minigrippussiin. Joskus saattaa olla tilanne, että puut ovat märkiä eikä löydy mitään sytykkeeksi kelpaavaa niin näillä saa tulen aina aikaan. Tulitikut aina mukana sillä sytkäreihin ei voi luottaa, tulitikut myös vedenpitävään omaan pussiin pakattuna, eikä ikinä sytytyspalojen kanssa samaan paikkaan!

image.jpg

8. Ruuat. Oon täysin hurahtanut Blåbandin retkiruokiin kiitos Eevan. Ne ovat järjettömän hyviä ja käteviä kun niihin ei tarvitse kuin keittää vettä, kaataa se pussiin ja antaa hautua 10min. Sitten ruuan voi lusikoida pussista suoraan, jonka jälkeen vaan pussi kiinni ja roskiin. Tämän lisäksi muita hyviä on pikapuurot, piltit, kuivamuona, kaikenlaiset energiapatukat, aina pitää olla purkki Scho-ka-kolaa (kofeiinisuklaata), pähkinät ja säilykkeet. Riippuen retkestä tai reissusta voi retkikeittimellä tehdä melkein mitä vain ruokaa, vinkkejä retkiruokailuun tulossa.

9. EA-pakkaus. Mulla on sellainen pieni metsästäjän EA-pakkaus, josta löytyy aikalailla kaikki perus jutut. Minulla on periaate että EA-pakkaus on aina mukana oli retki minkä pituinen tahansa. Partiovuosista olen oppinut, että tapaturmat käyvät aina silloin kun niitä vähiten odottaa. Olen itse lisäillyt pakettiin vielä rakkolaastareita ja hydrokortisonin.

10. Kuoritakki + housut. Jos vähääkään näyttää siltä, että sää ei suosi niin mulla on Haglöfsin kuoritakki ja kuorihousut mukana. Ne ei paina juuri mitään ja menevät ihan älyttömän pieneen tilaan, ne pitää myös hyvin tuulta ja näin ollen pitää myös lämpöisenä.

image.jpg

11. Päähine, hanskat + aurinkolasit. Mulla on usein lippis kun lähden. Aurinkolasit satunnaisesti, jotkut eivät osaa olla ilman ja lisänä laukusta löytyy vettä hylkivät hanskat, joissa kämmenpuoli on nahkaa.

12. Vessapaperi + muovipussi. Vessapaperia tarvitsee aina johonkin, oli se sitten puskapissa tai ruokahommissa ja muovipussi mihin saa kerättyä roskat. Vinkkinä: kannattaa vessapaperirullasta poistaa se pahvinen keskiosa niin menee huomattavasti pienempään tilaan.

image.jpg

Yöretkelle:

1. Kaikki päiväretken kamat, jonka lisäksi seuraavat:

2. Rinkka. Joka siis tietty korvaa päiväkamojen repun. Omani ostin noin 10 vuotta sitten Intian reilun kuukauden reppureissua varten ja hyvin valitsin. Halusin kiipeilyrinkan jolloin tavaroihin pääsee käsiksi vain yläkautta, säädettävyyttä löytyy joka suunnassa ja kokona on 35+ litraa, eli tiiviisti pakattuna 35 litran rinkka, mutta mun se on laajennettavissa ylöspäin sekä siihen saa joka suuntaan kiinnitettyä asioita jolloin sinne mahtuu helposti vklopun kamat.

image.jpg

3. Teltta. Sain Scandinavian Outdoor Storelta juuri mun unelmien teltan. Olen haaveillut jonkun aikaa jo Fjällrävenin Akka View 2 teltasta, joka vastaa kaikkia mun hulluja vaatimuksia. Älyttömän hyvistä matskuista valmistettu itsestään seisova kolmen kauden teltta joka painaa 3 kiloa. Nopea pystyttää ja kestää kovemmassakin tuulessa. Siisteimpänä juttuna tässä teltassa on kuitenkin se, että sen saa auki molemmilta puolilta ja verkon ansiosta se on täydellinen näköalojen ihailuun. Teltasta on tulossa oma postaus, jossa myös kuulette miten se pärjäsin kuukauden jenkkireissulla.

4. Makuupussi. Multa löytyy tällä hetkellä neljä makuupussia. Yksi välikausien eli syksyn ja kevään untuvamakuupussi Rabilta. Kesämakuupussi Haglöfsiltä. Vanha talvimakuupussi Haltilta ja uusimpana ostoksena mun oli pakko saada Polerin Napsack eli puettava makuupussi joka on auki molemmista päistä, koska olen koko pienen ikäni haaveillut vastaavasta. Retkistä riippuen mukaan lähtee joku näistä.

5. Ilmatäytteinen alusta. Mulla on Expedin puhallettava alusta ollut puolentoista vuoden verran ja se on ollut kyllä joka sentin arvoinen, en ole koskaan nukkunut yhtä hyvin kuin tuon alustan kanssa. Sama alusta on saanut myös kaveripiirissä suuren suosion ja useampikin ystävä on hommannut samanlaisen tänä kesänä.

image.jpg

6. Pakki + siihen sopiva keitin + aterimet. Olen raahannut partiossa vuosia trangiaa ja pakkia mukana. Näiden vuosien myötä olen todennut trangian turhaksi jos haluaa reissata kompaktisti, siinä on ihan liikaa kaikkea mitä ei tarvitse. Nyt kun mulle sitten selvisi, että pakkiin saa varustelekasta keittimen ja tuulensuojan joka menee pakin kanssa sisäkkäin huusin riemusta. En ole nimittäin koskaan tykänny myöskään muoviastioista, sillä niitä on leiriolosuhteissa ollut aina vaikea saada kunnolla puhtaiksi, oon 20 vuotta käyttänyt samaa pakkia ja se toimii edelleen täydellisesti. Tällä voi tehdä ruuan, keittää vedet ja sitä voi käyttää samalla ruoka-astiana. ylimääräisen kaman kantaminen minimoitu. Kansi taas toimii juomakuppina jos haluaa juoda muusta kuin pullosta. Aterimina toimii yhdistettävä lusikka haarukka setti.

7. Otsalamppu. Ihan pakollinen aina. Ilman ei pärjää.

8. Villasukat. Villasukat on aina mukana.

9. Dödö, puhdistusliinat ja rasva. En raahaa metsään kosmetiikkaa, mukana on paketti puhdistusliinoja joilla saa pahimmat hiet pois ja dödö. Rasva on mukana siksi, että aina kuivuu kädet, jalat tai naama, siihenkin mulla perus apteekkirasvan minikoko. Hammasharja kulkee myös mukana ja sen kanssa minikokoinen hammastahna.

10. Villapaita tai fleece, lämpökerrasto. Jos lähden yöretkelle niin mulla on aina mukana mun merinovillaiset aluskerrastot. Villapaitaa korvaamassa kulkee usein mukana Patagonian kevyt untuvatakki, joka on myös vettä sekä tuulta hylkivä.

image.jpg

11. Vaihtokerrasto + alusvaatteet. Riippuen reissun pituudesta yhdet tai useammat vaihtoalkkarit, sukat ja kerrastot. Laadukkaille kerrastoille riittää (merinovilla esim), että ne tuulettaa yön aikana teltan katosta roikkuen, et siis niitäkään tarvitse joka päivälle omaa.

12. Lisäakku. Yleensä puhelin kaipaa jossain vaiheessa virtaa ja hyvä olla mukana, ei vie paljoa tilaa.

13. Vaelluskengät. Tarpeeksi kevyet ja mukavat kengät joissa jaksaa hengailla ja kävellä. Päiväretki menee hyvissä lenkkareissakin.

14. Mustekakaloja, sulkurenkaita, yleistä. Laukusta löytyy aina pari sulkurengasta jostain pohjalta ihan vaa että saa kiinniteltyä vaikka vesipulloa rinkkaan, perinteisiä mustekaloja (joustava naru missä koukut päissä) löytyy myös pari sillä niillä saa mitä vain kiinni mihin vain. Näillä on tullut kannettua puita, sidottu tavaroita, kiinnitetty Eevan kamera jalustaan jnejne. Lisäksi mukana on pätkä narua Paracord rannekkeen muodossa. Korjaussarja on myös hyvä eli pieni paketti jossa perus ompeluhommat, tämä on sitten kuitenkin enemmänkin noita vaellushommia. Harvemmin päiväretkellä tulee akuuttia tarvetta ompelemiseen.

image.jpg

Näillä kamoilla pärjäisi helposti jo vaikka viikonkin matkassa, jos matkapäiviä olisi useita niin lisäisin vielä pakettiin retkipyyhkeen. Muuta yleishyödyllistä on kompassi jos menee kartan kanssa metsässä (ja jos osaa käyttää), se kartta tietenkin, pelikortit ja riippumatto kulkee mukana silloin tällöin + kaikkea ylimääräistä mitä tulee raahailtua hetken mielijohteesta. Yleensä tulee kuitenkin mentyä ihan minimikamoilla, sillä en itse jaksa kantaa mukana turhaa painoa. Metsässä ei myöskään oikeasti tarvitse juuri mitään. Jos tiedän hyvin sään ja tulevat olosuhteet, eikä tiedossa ole kuin nopea yhden yön retki (esim illalla johonkin ja aamulla pois) niin saatan karsia tuosta yllä olevasta listastakin osan pois. Ja otetaan myös huomioon, että noita kamoja voi jakaa eikä tarkoituksena olekaan yhden ihmisen kantaa kaikkea.

Mitä ilman te ette lähde metsään?

image.jpg