MITÄ MAKSAA KUUKAUSI EUROOPASSA?

Ennen varsinaista reissun läpikäymistä päätin koostaa meidän reissubudjetin tänne blogiin. Rahaa meillä meni lopulta reissussa paljon vähemmän kuin oletettiin vaikka monissa maissa hintataso yllättikin korkeudellaan. Tarkka päiväkohtainen reitti löytyy seuraavista postauksista:

mitä maksaa euroopan road trip

Reitti

Helsinki - Viro (Tallinna) - Via Balticaa pitkin - Latvia - Liettua - Puola - Puolan Tatravuoret - Slovakia - Unkari - Kroatia - Bosnia & Herzegovina - Kroatia - Slovenia - Itävalta - Tsekki - Saksa - Puola - Liettuan Kuurin kynnäs - Latvia - Viro - Helsinki

mitä maksaa euroopan road trip
mitä maksaa euroopan road trip

Kustannukset

Matkustimme tosiaan omalla pakettiautolla johon meni ennen reissua toki myös rahaa. Autoon liittyneitä kustannuksia en ole laskenut reissun budjettiin mukaan sillä auto tulee olemaan käytössämme tuolla varustuksella vuosia ja se on käytössä ihan täällä kotimaassakin. Suoranaisesti mitään ei hankittu vain tätä yhtä reissua ajatellen vaan kaikki varustus on ja pysyy autossa tai kulkee meidän mukana reissuissa ilman autoa.

euroopan road trip

Majoitus: Yömme vietimme pääasiassa eri leirintäalueilla, mutta muutamia öitä tuli vietettyä myös AirBNB:n kautta vuokratuissa paikoissa. Satunnaisia öitä meni jossain teiden sivussa ja yksi vuoristomajassa sekä yksi hostellissa. AirBNB:t olivat noin 30-50 euroa yöltä ja lerinnät noin 12-25 euroa. Leirintäöitä meillä oli yhteensä 18 ja kaikkiin kuului poikkeuksetta sähkö. Suihkut kuuluivat yleensä hintaan ja vain yhdessä paikassa maksettiin ylimääräistä myöhäsestä lähdöstä. Keskihinta koko reissun 30 yölle oli noin 20 euroa kahdelta hengeltä, mikä on erittäin kohtuullinen.

Ruoka: Valmistettiin lähes kaikki ruuat itse. Käytiin paikallisissa kaupoissa ja ruuat kulki näppärästi coolerissa. Ostettiin yleensä vain se mitä syötiin, joten kaupassa käytiin lähes päivittäin. Paljon tuli myös tien päältä osteltua eväitä ja naposteltavia huoltoasemilta. Sloveniassa sekä Bosnia & Herzegovinassa käytiin syömässä viimeisen päälle olleet ravintoillalliset. Ruuan ja juoman kanssa ei kituutettu ollenkaan, ideana oli, että syödään hyvin ja kaikkea mitä mieli tekee. Retkikeittiössä valmistuikin paremmat ruuat kuin mitä kotona yleensä kokkaillaan ja joka ilta oli myös ruuan kanssa viiniä tai olutta. Ruokaan saatiin kulumaan kahdelta noin 24 euroa per päivä. (Ruokakuluihin lipsahti huoltoasemilta ostetut tiemaksut mukaan, jotka olivat noin 100 euroa).

Matkat: Matkakuluihin listasin laivamatkat ja tietullit. Noin 100 euroa meillä meni yhteensä laivamatkoihin Helsingistä Tallinnaan ja loput 100 menivätkin tietulleihin (lähes kokonaan Kroatiassa). Ostettiin myös vinjettejä, niitä vaativissa maissa ja niihin meni noin 100 euroa (mutta listassa se satanen on lipsahtanut samaan ruokaostoksien kanssa).

Auto: Koko reissun bensoihin sekä yhteen autokorjaamokeikkaan meni 724 euroa mikä oli vähemmän kuin oltiin aluksi ajateltu. Pakumme kulutti yllättävän vähän dieseliä ja 8000km taittui huokealla hinnalla. Korjaukseen ei myöskään mennyt kuin naurettavat 30 euroa, joten auton kanssa päästiin halvalla.

Aktiviteetit: Ei oltu kovin aktiivisia ja aktiviteettien summa koostuikin lähinnä sisäänpääsyistä, Tatrojen gondolihissistä ja Sloveniassa vuokratusta kanootista. Moniin paikkoihin pääsi ilmaiseksi ja ainoat maksulliset sisäänpääsyt meiltä veloitettiinkin Kroatiassa.

Yhteensä: Kahdelta henkilöltä kuukauden reissu pakulla Euroopassa maksoi siis 2462 euroa eli vähän reilu 1200 euroa per henkilö. Pärjättiin siis ihan naurettavan halvalla. Tuohon tuli itselle päälle vielä 200 eurolla tekemäni vaate/kenkäostokset, mutta silti budjetti pysyi enemmän kuin hyvin alustavasti laskemassamme 3000 eurossa.

mitä maksaa euroopan road trip
mitä maksaa euroopan road trip
 Processed with VSCO with m5 preset Processed with VSCO with m5 preset