NELIVETOAJELU THÓRSMÖRKISSA - ISLANTI

Thórsmörk, Thorin laakso, Þórsmörk, vieläkään en ole aivan varma miten tuon paikan nimi kuuluu lausua. Tämä luonnonsuojelualue rajautuu kahteen jäätikköön ja on noin 2,5 tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista, tästä syystä se on yksi Islannin suosituimpia vaelluskohteita. Alueen haasteena ovat sitä ympäröivät jäätiköt ja niistä muodostuneet joet jotka halkovat aluetta välillä. Joet myös elävät jäätiköiden muutosten mukana ja saattavat siirtyä useita metrejä tai jopa vaihtaa virtaussuuntaansa.

Oppaamme myös kertoi, että täällä suurin osa turisteista hukuttaa vuokra-autonsa, sillä jokien ylitykseen ei ihan tavallinen neliveto riitä ja jokien ylityksestä olisi myös hyvä olla jotain kokemusta tai ymmärrystä moiseen ryhtyessä. Monet ajavatkin paikalle ottamatta asioista selvää ja joutuvat pettymään kun laaksoon ei pääse edes puolimatkaan ilman kunnon ajoneuvoa ja ymmärrystä siitä mitä on tekemässä. Meillä oli ihan erityisesti tähän tarkoitettu auto ja todella kokenut kuski, mutta silti itseä välillä hirvitti kun mentiin isoimpien jokien yli. Yksi vaihtoehto laakson tutkimiseen on myös hypätä bussikuljetuksen kyytiin, oppaamme kertoi, että laakson kulkevat nelivetobussit rakennetaan Islannissa paikan päällä ja aikamoisia näkyjä ne olivatkin, harmi kun en saanut napattua teille kuvaa.

Laaksossa on paljon nähtävää kanjoneista jäätiköihin ja vaellusreittejä sekä mökkejä löytyy paljon. Olen nähnyt paljon kuvia kukkuloiden huipuilta ja laakso näyttää ylhäältä päin vieläkin upeammalta, ehkä sitten seuraavalla reissulla lähdetään tutkimaan näitä reittejä hieman laajemminkin. Tällä kertaa ajoimme laakson päähän Basarille ja teimme siellä sekä matkalla muutamia lyhyempiä tutkimusmatkoja.

ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI ISLANTI

Olimme matkalla ZO-ON Icelandin kutsumina, emmekä vastanneet matkakustannuksista itse.