PAKUNIKSIT OSA1: MILLAINEN PAKETTIAUTO

PAKUNIKSIT REISSUPAKUN HANKINTA

Pakuniksejä kysellään vähän väliä, joten koostin tänne blogiin kokonaisen pakuniksien sarjan. Tiedossa on meidän koostetut vinkit ruokailusta, hygieniasta, säilytyksestä, yöpymispaikkojen löytämisestä ja muusta pakuilun kannalta oleellisesta. Niksit pohjautuvat täysin meidän omaan kokemukseemme ja omiin mieltymyksiin, joten näissä ei oikeaa tai väärää tapaa ole.

Miksi pakettiauto

Meille oli alusta asti selvää, että haluamme reissupakun emmekä missään nimessä matkailuautoa. Olin itse tehnyt lukuisia autoreissuja teltan kanssa, yhdessäkin ehdimme tehdä muutamia ennen pakun ostoa. Matkailuautoilua pääsin kokeilemaan Norjan reissun verran ja kaikessa mukavuudessaan siinä oli yksinkertaisesti liikaa kaikkea itselle turhaa. Pakettiautoon päädyttiin siksi, että se oli tavallaan mukavuusluokan nosto tavalliseen teltta+henkilöauto yhdistelmään, mutta sopivan yksinkertainen meidän makuumme. Pakulla kulkeminen on halvempaa (autolautat, tiemaksut) ja omasta mielestämme vaivattomampaa (ei tarvitse miettiä asuntovaunupaikkoja, auton kokoa, sähköjä, vesien tyhjennyksiä jne.).

reissupaku

Meidän pakun ominaisuudet

Malli: Volkswagen Transporter T4 Syncro Kombi, pitkä malli

Vuosimalli: 1996

Moottori: 2.4 L Diesel

Vetotapa: Neliveto

Vaihteisto: Manuaali

Henkilömäärä: 2

Omamassa: 2125kg

Mukavuudet ja varusteet: Upotetut halogeenit, Eberi, kääntyvät penkit, sänky, kylmälaukku, lisäakku varavirtalähteenä, säilytyslaatikot, verhot, nahkaverhoilu, vararengas. 

reissupaku

Millainen pakettiauto

Jokaisen kannattaa miettiä hieman etukäteen millaisen pakun haluaa. Millaisia reissuja aiot sillä tehdä? Mitkä ovat minimivaatimuksesi? Kuinka paljon tiedät autoista ja niiden huoltamisesta? Mikä on budjettisi jne. En osaa neuvoa kenellekään täydellistä pakua, haluamme kaikki todennäköisesti eri asioita. Meidän pakumme on täydellinen meille, mutta jollekin muulle se ei välttämättä sovi lainkaan. Listaan tähän mitkä olivat meidän vaatimuksemme ja miksi.

Volkswagen t4 tai t3. Katsoimme aluksi muitakin ja kävimme koeajamassakin, mutta etsintöjen edettyä rajasimme ne näihin kahteen malliin yksinkertaisesti luotettavuuden, koon, ulkoisen ilmeen, saatavuuden, hintojen ja yleisyyden vuoksi. Hyvin yleisiä pakumalleja (tai lähinnä t4), joihin on helppo saada varaosia melkeinpä missä päin maailmaa tahansa, helppoja korjata vähäisen automatiikan vuoksi ja suuren saatavuuden vuoksi varaa valita eikä hinnatkaan olleet mahdottomia. Näistä myös löytyy netistä hyvin tietoa tyyppivioista lähtien. 

Täydet ikkunat ja avoin tila. Halusin täydet ikkunat ihan vaan valoisuuden vuoksi. Ikkunat tosin myös rajoittavat seinille kiinnittelyä, joten kannattaa miettiä miten ratkaisee säilytyksen. Avoin paku haluttiin siksi, että sängystä voi hypätä suoraa rattiiin ja toisin päin jos joku tilanne tulisi, seinättömyys myös tekee pakusta tilavamman.

Teknisiä vaatimuksia oli manuaalivaihteisto, joko turbodiesel tai vähintään 2.0 moottori, alle 300 000 ajokilometrejä, tyyppivioiltaan huollettu ja hyvässä kunnossa oleva paku.

Väri mikä tahansa muu paitsi punainen.

Hinta noin 3000 euroa.

Aika yksinkertaiset vaatimukset siis alunperin. Pitkä malli, neliveto, sisäverhoilu ja kääntyvät etupenkit olivat ehdottomia plussia pakun löytyessä, mutta niistä emme uskaltaneet haaveillakaan etsintöjä aloittaessamme. Kaikki muut vaatimukset täyttyivät paitsi, että tottakai paku oli nimenomaan punainen. On hyvä tiedostaa itsekin mistä asioista on valmis joustamaan pakua etsiessä, meillä (tai minulla) se oli väri.

reissupaku

Lainapaku/yhteispaku vai ihan vain oma pakusi

Hankittuamme reissupakun olemme saaneet siitä kyselyitä niin tutuilta kuin tuntemattomilta. Pakun omistajana on hyvä varautua siihen, että ihmiset haluavat lainata pakuasi niin muuttoon kuin milloin mihinkin kaapin kuljetukseen ja jopa vuokrata sitä reissukäyttöön. Meillä oli alusta asti tiukka linja, että pakua ei lainata (lähisukulaisia lukuunottamatta) kenellekään. Yksinkertaiset syyt ovat, että ensinnäkin vanhan pakettiauton huoltaminen maksaa usein jopa tuhansia euroja. Jokainen ajokerta kuluttaa sitä ja lisää riskiä, että se voi levitä tielle. Toiseksi, olemme sen verran spontaaneja tyyppejä, että saatamme lähteä muutaman tunnin varoitusajallakin reissuun. Kolmanneksi, valitettavan harvoin ihmiset pitävät lainaamistaan asioista yhtä hyvää huolta kuin omistaan, ja meille pakettiautoon liittyy myös vahva tunneside. Kannattaa siis miettiä etukäteen mitä vastaat ja miten itse haluat pakusi kanssa toimia, nämä samat ajatukset pätevät myös mahdollista yhteispakua hankittaessa.

reissupaku

Niksit

1. Listaa mitä haluat ja mistä olet valmis joustamaan. Mieti budjetti ja muutamat ominaisuudet mitkä ovat sinulle tärkeitä. Aloita etsinnät, hyvin nopeasti todennäköisesti listasi täydentyy ja alat itsekin hahmottaa paremmin mitä etsit. Näet nopeasti onko haluamaasi komboa olemassa ja voit kartoittaa mistä et ole valmis joustamaan ja oletko valmis joustamaan esimerkiksi ulkonäköseikoista. 

2. Varaa aikaa. Unelmien paku tuskin löytyy heti, etkä välttämättä aluksi edes tiedä mitä etsit. Käytä aikaa etsimiseen, käy rohkeasti koeajamassa erilaisia pakuja ihan vain siksikin, että saat hieman tuntumaan eri merkkien ja mallien ajamisesta, mikä fiilis niistä tulee ja saat itsekin kartoitettua mistä pidät ja mistä et. 

3. Kysy kaverilta. Aina kannattaa kysyä kaverilta. Joltain joka tietää autoista tai joltain jolla on jo sen merkkinen paku mistä haaveilet. Googlesta myös löytyy vaikka ja mitä hakemalla, kaikki tarjolla oleva tieto kannattaa hyödyntää mieluummin ennen ostopäätöstä.

4. Budjetoi. Muista, että ostohinta ei ole pakettiautosi lopullinen hinta. Tähän päälle tulee vakuutukset, verot, mahdolliset parkkimaksut jne. Varsinkin vanhan auton hankkiessaan kannattaa varata niin sanottu touhutonni, jolla korjauttaa vikoja ja ylläpitää autoa. Meille tuli ostohinnan lisäksi päälle vielä uusien renkaiden hankinta (kesä sekä talvirenkaiden), akun uusiminen ja muuta pientä remppaa ennen kuin lähdimme reissuun. On myös hyvä miettiä missä autoa säilytät, maksullisilla katupaikoilla auton täytyy olla rekisterissä koko ajan, kun taas omassa hallissa voit pitää autoa seisonnassa kun et käytä sitä. 

5. Asennoidu oikein. Jos ostat vanhan auton, otat tietoisen riskin. Aina on jotain mikä voi hajota ja hajoaakin. Yksikään reissumme ei ole sujunut ilman, että olisimme joutuneet korjaamaan jotain pientä. Tähän mennessä meillä on mennyt auton ostohinnan verran sen korjaamiseen ja remppaamiseen. Auto voi hajota reissulle ja on hyvä miettiä jo etukäteen onko valmis sellaisen riskin ottamaan ja miten toimit jos näin käy. 

reissupaku
reissupaku