PAKUNIKSIT OSA2: YÖPAIKAT

PAKUNIKSIT YÖPAIKAT

Pakuelämän paras, mutta myös jännittävin osuus on ehdottomasti yöpaikkojen ja reittien valinta. Jokainen pakupaikka ei missään nimessä tule olemaan eeppinen vuorimaisema, vaan välillä täytyy tyytyä hakkuualueisiin tai motareiden levähdyspaikkoihin. Kaikissa maissa ei ole myöskään laillista yöpyä kuin virallisilla leirintäelueilla ja etukäteen onkin hyvä selvittää mikä on sallittua ja mikä ei. Hyvien tapojen mukaista ei ole myöskään parkkeerata kenenkään pihaan tai liian lähelle asutusta, vaikka toki tämäkin riippuu maasta. Jenkeissä esimerkiksi monet pakuilijat nukkuvat öitään walmarttien pihassa, koska niiden parkkiksilla on laillisesti lupa yöpyä.

HOTELLIT JA AIRBNB

Jos et halua leiriytyä tai kaipaat mukavuutta matkallesi niin aina voi varata hotellin tai vaikka airbnb:n. Me ollaan pidemmillä reissuilla yleensä oltu yksi tai kaksi yötä airbnb:n kautta jossain. Euroopan reissulla nukuttiin yksi yö jurtassa Unkarissa ja Mostarissa ihan perinteisessä airbnb:ssä kaksi yötä kun halusimme jalkaisin tutkia kaupunkia. Suosittelen varaamaan näitä reissunpäältä jos suinkin mahdollista, jotta voi vapaasti kulkea omaan tahtiin eikä ole päiviin sidottuna. 

LEIRINTÄALUEET

Euroopassa leirintäalueet ovat suhteellisen halpoja ja niissä on hyvät tosin hyvin vaihtelevat palvelut. Löytyy laidasta laitaan kaikkea uima-altaista pelkkään parkkiruutuun, eikä kannata heti rynnätä välttämättä ensimmäiseen jos se ei vaikuta hyvältä. Me ollaan käytetty leirintöjen etsimiseen googlemapsia. Googlen kartan avulla leirintöjen haku kaikessa yksinkertaisuudessaan toimii niin, että siirtää kartan sormilla haluamaansa sijaintiin ja tyhjälle kartalle hakukohtaan kirjoittaa camping. Google hakee kaikki leirintäalueet tuolta alueelta ja samalla pääset tarkastelemaan käyttäjien kuvia sekä arvosteluita paikoista. Veikkaan että tämän tavan takia jokainen leirintäalue jossa on oltu on ollut ihan hitti. Listasin kaikki meidän Euroopan reissun leirintäalueet omaan postaukseen.

MUUT

Hyviä ilmaisia paikkoja yöpyä ovat levähdyspaikat, hakkuualueet sekä jokien ja järvien varret. Näitä löytyy hyvin googlemapsista ja myös ajellessa monissa maissa lähestyvistä taukopaikoista informoidaan opastauluissa teillä. Taukopaikkojen ei tarvitse myöskään aina olla motarien varrella vaan pienellä etsimisellä löytyy paljonkin hieman syrjäisemmillä paikoilla olevia. Näitäkin etsin yleensä googlemapsista satelliittinäkymällä, sieltä näkee nopeasti löytyykö lähistöltä rakennuksia vai ei. 

Näyttökuva 2018-3-5 kello 19.26.02.png
reissupaku

NIKSIT YÖPAIKKOJEN LÖYTÄMISEEN

1. Usein järvien tai jokien reunoilta löytyy paikkoja joista lasketaan veneitä tai joihin menee pieni tie jostain muusta syystä, nämä ovat todella hyviä paikkoja olla hieman sivussa yötä.

2. Hyvän paikan löytyessä jää siihen, mieluummin muutama ylimääräinen tunti aikaa ottaa rennosti kuin tuntien ajeleminen ympäriinsä parempaa paikkaa etsiminen.

3. Aloita ajoissa miettimään missä yövyt, pimeän tullen paikkojen löytäminen on huomattavasti haastavampaa. Itse heräsimme kerran ennen pakuaikaa teltan kanssa jonkun pihalta kun emme yöllä nähneet taloa eikä sitä näkynyt kartassakaan.

4. Euroopassa on paikkoja joissa varoitetaan yöpymisestä tiensivussa, näitä kannattaa usein uskoa. Luota muutenkin omaan fiilikseen, jos paikalla on muitakin paikka todennäköisesti ei ole kovin vaarallinen, mutta jos tulee vähääkään huono fiilis niin jatka matkaa.

5. Leirintäpaikoilla tai muilla paikoilla toisilta automatkaajilta saa yleensä parhaimmat vinkit erikoisista majoituksista ja paikoista. 

6. Käytä googlemapsia apuna, voit katsella street viewstä miltä paikat näyttävät, mahdollisesti jopa valokuvia ja joissain paikoissa löytyvät myös taukopaikat merkittyinä karttaan. 

Näyttökuva 2018-3-5 kello 19.23.51.png
Näyttökuva 2018-3-5 kello 19.23.27.png
reissupaku
Näyttökuva 2018-3-5 kello 19.33.39.png
Näyttökuva 2018-3-5 kello 19.33.29.png
reissupaku
Näyttökuva 2018-3-5 kello 19.58.23.png
Näyttökuva 2018-3-5 kello 19.43.13.png
reissupaku
Näyttökuva 2018-3-5 kello 20.01.30.png
Näyttökuva 2018-3-5 kello 20.01.50.png
pakuniksit yöpaikat
pakuniksit