PAKUNIKSIT OSA3 : RUOKA JA KOKKAUS

Pakukeittiön varusteet

 • kaasutaso (meillä Primuksen Kinjia) + kaasupullot
 • kattila
 • paistinpannu
 • emalikulho (tarvittaessa toimii kattilana)
 • paistolasta, kauha ja pihdit
 • mausteet pienissä purkeissa
 • aterimet
 • mukit
 • syvät ja matalat lautaset
 • yksi tarjoilulautanen
 • leikkuulaudat
 • veitsiä/puukko
 • tiskiaine ja pesusieni
 • tulitikut
 • roskapussit
 • pieni pyyhe tai keittiöliina
 • kosteuspyyhkeet (wetwipes) 
 • kahvinkeitin
pakukeittiö
reissupaku ruokailu
reissupaku ruokailu
reissupaku ruokailu

Ruuan säilytys

Meillä on käytössä ihan tavallinen autoon saatava kylmälaukku, sillä ollaan pärjätty jo 20 000 kilometriä ja useita kuukausia, joten siinä pysytään toistaiseksi. Kylmälaukun etu on helppokäyttöisyys, pieni koko ja se, että tarvittaessa sen saa sähköpiuhaankin kiinni. Pitää ruuan ihan hyvin kylmänä ja on helposti nostettavissa myös ulos autosta. Vaihtoehtona olisi toki myös autoon saatava kunnon kompressiokylmälaukku, mutta emme ole kyllä kokeneet tarvetta sille, ne ovat yleensä isompia ja tarvitsevat jatkuvasti sähköä, toistaiseksi emme ole saanet hupiakkua viriteltyä ja aurinkopaneelikin on vasta ajatuksen tasolla. Ruokaa ostamme yleensä vain muutaman päivän tarpeisiin, kylmää tarvitsevat ruuat hankitaan samana päivänä kokattaviksi. Ruokatarpeet kulkevat vakiona omassa muovilaatikossa takana ja mukana on aina perustarpeita sekä kuivamuonaa.

pakukeittiö vanlife
reissupaku ruokailu
reissupaku ruokailu
reissupaku ruokailu

Ruokailu eri olosuhteissa

Meillä ei ole erillistä pöytää, mutta retkituolit löytyvät. Usein istuskelemme niissä tai pakussa. Lisäksi ollaan rakenneltu muovilaatikoista pöytä jos ollaan sellaista kaivattu. Monissa paikoissa on retkeilypöytiä, joiden viereen ollaan parkkeerattu kokkailemaan. Olemme rakentaneet pakun takaosaan niin sanotun keittiötason, jossa voi takaluukun alla kokkailla säältä suojassa. Meidän pakussa ruokailu ei juurikaan eroa perinteisestä retkiruokailusta. Talvisin ruokailu on haastavampaa ja silloin kannattaa käyttää termoksia sekä nopeasti syötäviä ruokia, jos ei halua kylmää ruokaa syödä. Talvisin myös usein tulee syötyä suoraa kattilasta. Olemme tietoisesti rakentaneet pakun niin, että ruoanlaitto tapahtuu puoliksi ulkona, jolloin myös pitää pukeutua sään mukaisesti.

Ruuat

Perustarpeina meillä on aina mukana pastaa, reilusti vettä, papuja, tomaatteja (säilykkeenä), puuroa, oliiviöljy, hilloa, hunaja, balsamico crema, UHT-maitoja, sinappi, pussiruokia (retkeilyyn) , muita säilykkeitä, quinoaa ja kikherneitä. Kesäreissuilla meillä roikkuu yrttejä omissa pusseissaan. Tehdään paljon nopeita ja helppoja pastoja, keittoja, quinoapohjaisia settejä mihin voi laittaa sekaan mitä vain, täytettyjä leipiä, munakkaita ja sekalaisia wokkihenkisiä paistoksia. Ostetaan aika vähän lihaa, mutta esim. makkaroista saa loihdittua vaikka ja mitä ruokia. Kun Toni on mukana syödään usein puolet sen jauhelihasta, jota se saa päivittäin puolikkaan paketin.

reissupaku ruokailu
reissupaku ruokailu
reissupaku ruokailu
reissupaku ruokailu

Niksit

1. Hanki matkustamiseen tarkoitettu kauneuslaukku mausteille sekä irtotarvikkeille, meillä öljyt sekä mausteet ovat muovisissa matkapulloissa mitkä on tarkoitettu rasvoille ja shampoille. Tehdään usein reissuun valmiiksi yrttisekoitus, jota voi käyttää monissa eri ruuissa. Pussukasta löytyy aterimet, veitsiä, tulitikut, mausteet ja muuta pientä mikä muuten lojuisi irrallaan laatikossa.

2. Älä osta kylmää vaativia ruokia enemmän kuin aiot vuorokauden aikana syödä. Niistä tulee turhaa stressiä jos niitä ei saakaan pysymään kylmänä ja varsinkin kuumalla ruuat pilaantuvat nopeasti. Suosi siis ruokia mitkä säilyvät hyvin, kasviksia ja juureksia, kananmunia, ruuat kohdassa lueteltuja, riisiä, kuivattuja ruokia (sienet, liha jne).

3. Käytä mielikuvitusta säilytysratkaisuissa ja ruuissa. Kekseliäisyydellä valmistat melkein mitä vain ruokaa keskellä metsääkin, joten rohkeasti vain googlettelemaan reseptejä. Mieti vaikka lempiruokiasi ja niiden valmistusta, sitten vain sovellat valmistuksen luontoon tai pakussa kokkailuun. Mieti millaisia välineitä sinä tarvitset sellaisten ruokien tekoon mitä haluat syödä, jos esimerkiksi käytät paljon tuoreitayrttejä niin ota niitä reissuun rohkeasti mukaan. Jollekin puolet meidän varustuksesta olisi täysin turhaa kun taas joku voi kaivata lisäksi jotain muuta.

4. Hanki monipuolisia ruokailuastioita, emaliastioita voi esimerkiksi käyttää ruuan kuumentamiseen tarvittaessa ja puulusikat käyvät hämmentämiseen sekä syömiseen, yhdellä tosi hyvällä kattilalla ja paistinpannulla pärjää aivan mainiosti, jos kulhoja voi käyttää lisäksi ruuanlaittoon. Meidän retkikeittiö on tässä vuodessa kutistunut melkein puoleen alkuperäisestä, kun ollaan tajuttu että ylimääräiset pannut ovat turhia.

5. Pidä aina autossa mukana reilusti vettä ja hätämuonaa.

reissupaku ruokailu
reissupaku ruokailu
reissupaku ruokailu
reissupaku ruokailu