PARASTA NEW YORKISSA

Vaikka viihdynkin parhaiten luonnossa ja Jenkeissä lempikohteeni ovat poikkeuksetta kansallispuistoja niin kyllä noissa Jenkkien suurkaupungeissakin on sitä jotain. Lempikaupunkieni lista on muotoa Portland, Seattle, Los Angeles ja New York. Näistä ensimmäisissä on paljon muutakin yhteistä kuin sijainti länsirannikolla kun taas New York loistaa kirkkaasti ihan omana erikoisuutenaan. New York tuntuu edelleen ihan omalta maaltaan ja itseäni kiinnostaisi hirveästi mennä pidemmäksi aikaa tutkimaan mitä muuta New Yorkin osavaltiosta löytyy. Tein kuitenkin tässä listan siitä mistä itse pidin erityisesti kaupungissa ja mikä saisi minut matkustamaan tänne uudestaan.

Katukulttuuri

New York on tunnetusti hip hopin syntymän alku ja juuri. 1970-luvulla Bronxista lähtöisin ollut alakulttuuri, johon kuului musiikin ja tanssin lisäksi graffitit. Hip hop oli myös syy miksi aikoinaan kehitin itselleni pakkomielteen New Yorkiin pääsystä. Omistin aikoinaan kasoittain aihetta käsitteleviä kirjoja ja vanhat valokuvat New Yorkin kaduilta olivat syöpyneet mieleeni. Vaikka tänä päivänä ei täyteen bommattuja metrojunia enää näekään, voi silti meiningistä pienen häivähdyksen kuvitella mielessään ja hyvällä tuurilla jopa bongata seiniltä tuttuja tyylejä. Kaupungissa on myös paljon vanhoja aikoja kunnioittavia näyttelyitä, katukierroksia ja jopa musikaaleja aiheesta joita voi käydä katsomassa.

Arkkitehtuuri

Rakennusalalla työskentelevänä olen välillä vähän liiankin kiinnostunut rakennuksista vapaa-ajalla. Fakta on kuitenkin se, että pidän visuaalisesti näyttävästä ja monimuotoisesta arkkitehtuurista. New Yorkissa tästä parasta tekee rakennusten monimuotoisuus. Jättiläismäisten pilvenpiirtäjien välissä saattaa olla söpö pieni kerrostalo ja kaikki sillat ovat erilaisia omia nähtävyyksiä. Monet julkiset rakennukset ovat todella upeita ja niihin pääsee tutustumaan ilmaiseksi. Oli sitten kiinnostunut uudemmasta tai vanhemmasta rakennustyylistä, niin veikkaan, että Nykistä löytyy jokaiselle jotain.

Metro

Metrosta tein jo oman postauksen, mutta pitihän se tähän listalle silti nostaa. Pienen tutustumisen jälkeen ihan mielettömän toimiva konsepti ja metroissa oli todella tunnelmaa. Metroverkostokin yllättävän järkevä ottaen huomioon sen suuruuden ja paikkojen hajanaisuuden. Ehdottomasti paras tapa liikkua New Yorkissa.

Shoppailu

Vaikka en nykyään kovin materialistina itseäni pidäkään niin kyllä shoppailu ehdottomasti. Yksinkertaisesti siitä syystä, että New Yorkista saa ihan mitä vain. Löytyy tiettyihin juttuihin erikoistuneita kauppoja ihan kaikelle, legendaarisimmat katuvaatekaupat, kenkätaivaat, lähiruokamarketit ja kaikkea maan ja taivaan välillä. Shoppailua helpottamaan on New Yorkiin vielä myönnetty verovapaata alle 110$ ostoksille. Tämän summan yli meneviin ostoksiin ei tule veroa kuin 8,875%. Suosittelen kuitenkin ostelemaan silti tuon 110 dollarin alittavilla summilla niin säästää useita euroja.

Sulautuminen joukkoon

New York on niin täynnä ihmisiä, että sulaudut täällä joukkoon. Vaatetyylien ja erilaisuuden kirjo on myös niin valtava, että täällä mikään ei ole outoa. Täällä paikalliset tuntuvat olevan jatkuvassa liikkeessä, mutta sain silti aina ystävällisiä neuvoja niitä kysyessäni. Kertaakaan ei kukaan ollut epäkohtelias eikä törmännyt ruuhkaisilla kaduilla vaan kaikki kulkivat sulassa sovussa. New Yorkissa vallitsee sellainen tietynlainen vapaus olla ihan mitä vain tai halutessaan olla täysin huomaamaton, täällä jos jossain pystyy kuvittelemaan itsensä keskelle elokuvaa jonka pääroolia esität sinä itse.

NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK NEW YORK