REISSUJEN SUUNNITTELUN ABC

Millaisia asioita otan huomioon reissuja suunnitellessa? Mitkä asiat helpottavat suunnittelua? Tässä reissujen suunnittelun ABC.

A Aika. Mieti milloin ja kuinka kauan. Itse pidän nyrkkisääntönä sitä, että yhtä monta tuntia kuin matkanteko kestää niin monta päivää kohteessa.

B Budjetti. Mieti kuinka paljon sinulla on varaa laittaa reissuun ja suunnittele sen pohjalta kohde, matka-aika ja se minkä tasoisen loman haluat. 

C Camping. Säästät pitkän pennin ihan missä tahansa reissussa jos teltassa nukkuminen onnistuu.  Leirintäalueet ovat halpoja ja niistä löytyy usein kunnon suihkut ja vessat + muita palveluita. 

telttailu

D Dokumentit. Varmista tarvitsetko viisumia, onko erityisiä vaatimuksia passien voimassaolosta. Hanki Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Lähetä tärkeistä dokumenteista itsellesi kopio sähköpostiin. Ota mukaan kaikki varausdokumentit ja maksutositteet. Monta kertaa ollaan jouduttu tulostettujen lappujen kanssa todistamaan autovuokraamossa, että olemme esimerkiksi maksaneet lisäkuskit jo tai hotellin varaukseen sisältyvästä aamiaisesta.

E Ennakoi. Varaa lennot mieluummin hieman aikaisemmin kuin viime tipassa, majoituksia paikoista mistä voi olla vaikea saada majoitusta. Selvitä etukäteen poikkeustilanteet ja poikkeukselliset tapahtumat mitkä saattavat vaikuttaa reissuun. Selvitä riskit niin tiedät mihin kannattaa varautua. Katso paikallinen sää, auringonlaskut jne.

 Processed with VSCO with c7 preset Processed with VSCO with c7 preset

F Fiilis. Luotan kaikissa asioissa fiilikseen, jos jostain paikasta jo tietoa kaivaessa tulee nihkeä fiilis jätä se suosiolla väliin. Jos jonkin jutun järjestely menee liian vaikeaksi ja hirveäksi säädöksi, keksi mieluummin jotain kivempaa. Olen oppinut, että siihen sisäiseen intuitioon kannattaa luottaa.

G Google Drive. Jokaisella gmailin omistavalla henkilöllä on oma netissä oleva google drive, johon voi kerätä tiedostoja, luoda omia dokumentteja Word, Excel ja Power Point henkisesti. Voit luoda reissukansion johon kutsut osallisiksi kaikki reissuun lähtijät, näin voitte tallettaa kaikki tiedot reissuista Driveen, muokata niitä yhdessä ja jokainen pääsee käsiksi matkanne dokumentteihin. Yleensä tänne olen laittanut kustannukset, lentoliput, passeista kopiot, reissusuunnitelmia, inspiraatiota, todo-listoja, pakkauslistoja jne. mitä ikinä on keksittykään.

googledrive

H Hintavertailu. Älä osta niitä ensimmäisiä lentoja vaan seuraa hintojen kehittymistä, sama autojen vuokrauksessa. Jos haluat tehdä jotain aktiviteetteja niin vertaile niissäkin hintoja ennen ostoa, voit säästää pitkän pennin.

I Inpiroidu. Itselleni monet reissukohteet ovat valikoituneet puhtaasti instagramin tai pinterestin kautta. Muiden kuvat ovat saanet minut innostumaan toinen toistaan upeammista paikoista, joita en välttämättä koskaan itse olisi osannut etsiä.

K Kysy. Onko joku tuttusi käynyt kohteessa jo? Tai joku bloggaaja? Kysy rohkeasti vinkkejä ja apua näin saatat saada yllättäviäkin paikkoja listallesi. 

L Listaa. Itse rakastan listoja ja teen niitä kaikesta. Teen ennen reissua listan hoidettavista asioista sekä siitä mitä pitää pakata. Listaan kohteista nähtävyyksien lisäksi vaatekaupat ja ruokapaikat missä haluan käydä. Niitä voi sitten reissussa hyödyntää jos tulee sellainen mitä tekisi fiilis. Pakkauslistat ja to do-listat myös helpottavat reissustressiä. 

M Maksut. Hoida kaikki riessun aikana erääntyvät maksut joko ajastamalla ne tai maksamalla ennakkoon. Maksa myös kaikki reissuun liittyvät maksut ennakkoon jos mahdollista. Reissussa voi aina tulla jotain yllättävää tai ei vain yksinkertaisesti pääse nettiin ja silloin stressi eräätyvistä vuokrista ei ainakaan helpota asiaa. Lomalle ei myöskään ole kiva ajatella kotona odottavia laskuja.

N Nukkuminen. Missä nukut ja miten suostut nukkumaan? Oletko valmis telttailemaan? Riittääkö halvin motelli vai tarvitsetko kalliimpaa. Motelleissakin on eroa vaikka kuinka ja jos tarkoitus on vain nukkua eikä viettää pitkiä aikoja paikoillaan voi halvempikin motelli riittää. Palveluissa on myös isoja eroja, kannattaa tarkistaa kuuluuko hintoihin aamiaista ja wifiä vai joudutko maksamaan niistä lisää.

O Ostokset. Itse tsekkaan aina etukäteen mistä löytyy mitkäkin kaupat ja mihin kohtaan reissua ne osuvat parhaiten. Näin ei mene aikaa ylimääräiseen kauppojen metsästykseen reissussa. Voi tehdä täsmäiskuja eikä tule tehtyä niin paljoa heräteostoksia kun on etukäteen miettinyt mitä tarvitsee. 

P Pakkaus. Vähemmän on aina enemmän, jos pakkaaminen tuntuu vaikealta tee valmiiksi lista hyvissä ajoin ennen reissua. Samaa listaa voi käyttää reissusta toiseen ja riski tärkeiden asioiden unohtumisesta pienenee. Listasta on myös helppo ruksia yli sen mitä on jo pakannut, eikä tarvitse täyttää ja purkaa laukkua kymmeneen kertaan varmistaakseen pakkasiko ne sukat vai ei. Jos tarvitset apua niin tsekkaa tekemäni pakkauslista kaikelle, jota päivittelen sitä mukaan kun keksin.

 Processed with VSCO with c7 preset Processed with VSCO with c7 preset

R Ruoka. Mieti haluatko tehdä itse reissussa ruokaa ja varaudu sen mukaisesti. Meidän Euroopan reissulla valmistettiin suurin osa ruuista itse ja siksi kasasimme matkaan kattavan retkikeittiön. Ruokaan meni vähemmän rahaa kuin kotona.

S Suunnittelu. Monet pitävät suunnittelua ahdistavana lomanpilaajana, mutta suunnittelunkaan ei tarvitse olla tuntitarkkuudella väsätty aikataulu vaan ihan yleinen suunnitelma vaihtoehdoista. Jos ei ole lähdössä täyden palvelun pakettimatkalle on myös ihan hyvä vähän etukäteen katsoa miten kentältä pääsee kätevimmin hotellille.

26525854440_caa97c6ff9_b.jpg

T Tekeminen. Museoita, teatteria, pelkkää oleilua vai aktiviteetteja? Selvitä mitä kohteessa voi tehdä ja samalla hinnat sekä aukioloajat. Helpottaa reissussa huomattavasti kuin ei tarvitse jokaista pientä tietoa hakea heikon netin avulla (jos nettiä on ylipäätään edes saatavilla).

U Ulkoilu. Omat reissut ovat aina enemmän tai vähemmän ulkoilmaan painottuvia, tällöin tulee ottaa huomioon sää ja sen vaikutus esimerkiksi teltassa nukkumiseen. Usein tuleekin syynättyä säätä vähän turhankin tarkasti sekä mukavuuden että valokuvauksen takia. Ulkona ollessa pitää muistaa oikeat varusteet ettei pääse sade tai kylmä yllättämään.

V Valokuvaus. Itse lainaan usein reissuille linssejä, joiden hommaaminen pitää hoitaa hyvissä ajoin. Sen lisäksi kannattaa tyhjennellä muistikortit, latailla akut ja varmistaa, että kaikkii toimii.

W Wi-Fi. Pitkillä reissuilla olen todennut hyväksi taktiikaksi paikallisen SIM-kortin minkä kautta saa nettiä, aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista ja silloin kannattaa varmistaa hotellin Wi-Fin olemassaolo, se ei nimittäin ole mikään itsestäänselvyys. Usein isoista kauppakeskuksista ja pikaravintolaketjuista ainakin löytyy Wi-Fi, jos iskee joku akuutti tarve. Ja aina on tietenkin vaihtoehto lomailla tosissaan ilman someja.

Y Ylläty. Lähde positiivisella asenteella matkaan, kaikki ei varmasti suju tai ole niin kuin ajattelit, jolloin helposti tulee pettymyksiä. Kun matkaan lähtee avoimin mielin saa reissustakin enemmän irti.

Ä Älä pelkää. Lähde rohkeasti paikkoihin missä muut eivät ole vielä käyneet äläkä turhaan pelkää lähtemistä. Monesti se ensimmäinen reissu on se kaikkein jännittävin, jonka jälkeen tajuaa että matkustaminen on oikeasti aika helppoa ja mukavaa.

Ö Ötökät. Varaudu henkisesti siihen, että kohtaat reissullasi muitakin kuin hyttysiä (joihin myös on hyvä varautua suihkeilla). Kun tiedostat mahdollisen riskin hämähäkkien ja torakoiden kohtaamisesta, et ehkä saa totaalista sydänkohtausta. Kummallisesti vaan se skorpioninkin löytyminen teltan alta tuntui ihan normaalilta kun tiesi odottaa niitä. Ota myös huomioon maakohtaiset rokotukset, öttiäiset levittävät nimittäin monia tauteja. Myös eläimiin on hyvä henkisesti varautua jos liikut paljon luonnossa, eikä esim Jenkeissä telttaillessa karhusumutteestakaan ole haittaa.

Tärkein vinkki vielä loppuun: Pienelläkin suunnittelulla saattaa säästää paljon rahaa ja aikaa mutta muista aina jättää suunnitelmiin tilaa spontaaneille seikkailuille!