RETKEILYVARUSTEIDEN HUOLTO

TELTTA

- Muista aina kuivattaa ja tuulettaa teltta käytön jälkeen. Jos sitä ei ole ehtinyt ennen pakkaamista kuivattaa se kannattaa viimeistään kotiin päästyä avata pussista ja levittää kuivumaan. Pahimmassa tapauksessa teltta muuten homehtuu.

- Rullaa narut löysiin nippuhin, sulje vetoketjut, taittele ja rullaa teltta ilmavasti, mutta kuitenkin niin että se mahtuu säilytyspussiin.

- Likatahrat kannattaa pyyhkiä märällä rätillä heti kun mahdollista, jos reissussa teltta sotkuu niin mitä nopeammin isomman lian saa pois niin sitä parempi. Tarkemmin voi puunata sitten kotona ja tietty on myös ihmisestä kiinni miten tarkasti haluaa teltan siistiä.

- Taittele telttakepit kasaan aina keskeltä niin niiden sisällä kulkeva naru jakautuu tasaisesti eikä mene poikki niin helposti.

- Saumoja voi halutessaan tiivistää silikonilla ja telttoihin saa useita eri paikkaussarjoja. Korjaa reiät heti ja tarkasta että kaikki telttakepit sekä kiilat ovat kunnossa. Joidenkin telttojen mukana tulee ostettaessa silikoni, mutta se kannattaa käyttää vasta sitten jos saumat alkavat vuotaa. Saumaus tehdään AINA sisäpuolelle siksi, että silikoni haurastuu auringossa ja saattaa jättää rumat jäljet telttaan.

retkeilyvarusteiden huolto

MAKUUPUSSI

- Tuuleta makuupussi aina retken jälkeen.

- Jos omistat untuvapussin, niin sitä ei saisi koskaan säilyttää tiiviisti pakattuna suojapussissa vaan sen pitää antaa olla väljästi puuvillapussissa kotisäilytyksessä. Muidenkin pussien kohdalla väljä säilytys auttaa pitämään yllä pussin ominaisuuksia.

- Makuupussin iän pidentämiseksi kannattaa käyttää joko silkki- tai puuvillapussia makuupussin sisällä. Näin saat pidennettyä makuupussin pesutarvetta, joka taas pidentää pussin ikää.

- Muista pestessä noudattaa tarkasti pesulapun ohjeita ja käyttää oikeita aineita jos haluat pussin kestävän mahdollisimman pitkään.

retkeilyvarusteiden huolto

MUUT

- Retkiastiat kannattaa tiskata kotiin palatessa sillä leiriolosuhteissa niihin voi aina jäädä jämiä ja ylipäätään puhdistaminen on vaikeampaa metsässä.

- Taskulamppujen paristot on hyvä tarkistaa ajoittain tai pakata mukaan vaihtoparistot jos lähtee pidemmälle retkelle.

- Suutarilla voi tarvittaessa käydä huollattamassa kenkiä, teroittamassa puukon tai vaihtamassa hajonneen vetoketjun. Nahkakengät kannattaa välillä itse käyttää läpi vahalla.

- Rinkasta kannattaa katsoa ajoittain läpi remmit, narut ja pinnat ettei mikään ole päässyt kulumaan puhki. Kostealla rätillä selviää usein rinkankin kohdalla puhdistuksesta.

- Vaatteet tietenkin pesuun ja varsinkin merinovillan ja muiden teknisten vaatteiden kanssa kannattaa tarkistaa pesulapusta ohjeet. Kalvovaatteiden kanssa kannattaa käyttää nestemäistä pesuainetta ja villavaatteiden kanssa omaa villapesuainetta.

retkeilyvarusteiden huolto