RYTEN - LOFOTEN

Norjaan matkatessa olin miettinyt valmiiksi useammankin paikan missä haluan käydä, mutta ideana oli kuitenkin jättää Lofooteille mahdollisimman vapaa aikataulu yleiselle ihmettelylle. Mentiin fiiliksen mukaan ja se sopikin reissuun paremmin kuin mikään. Heti kun saavuttiin Lofooteille selvisi, että reissun odotetuin vaellus Reinebringenille ei tulisi onnistumaan lumisten huippujen takia. Ajankohtana meidän reissulla oli nimittäin toukokuu. Kyseinen reitti on jyrkkä ja vaarallinenkin jos olosuhteet eivät ole kohdillaan. Varasuunnitelmana tai enemmänkin avoimena vaihtoehtona olin miettinyt Ryteniä, koska johonkin korkealle oli tietenkin päästävä. 

Ryten sijaitsee Kvalvikan pohjoispuolella ja sinne päästääkseen pitää ensin nousta ja laskeutua vuorten välistä Kvalvikan rannalle, josta jatketaan kiipeämista 594 metriselle huipulle. Kyseinen reitti on suurimman osan matkasta niin kivinen, että ihan tosissaan pitää katsoa mihin astuu ainakin jos selässä on rinkka tai painoa ylipäätään.

Matka Kvalvikalle kestää reilun puolisen tuntia ja siitä Rytenin huipulle reilun tunnin ainakin, ja takaisin pitää tietenkin varata sama aika. Me jäätiin paluumatkalla yöksi rannalle ja jatkettiin matkaa vasta seuraavana päivänä. Maisemat on molempiin suuntiin aika älyttömät ja tuolla olisi helposti voinut fiilistellä pidempäänkin.

Ihan älyttömän upea reitti ja suosittelen kyllä ehdottomasti tuolla käymistä, kuten myös telttailua Kvalvikalla. Jos taas ei jaksa kiipeillä ylös asti niin pelkkä Kvalvikakin itsessään on todella upea.

RYTEN - LOFOTEN RYTEN - LOFOTEN RYTEN - LOFOTEN RYTEN - LOFOTEN RYTEN - LOFOTEN RYTEN - LOFOTEN RYTEN - LOFOTEN RYTEN - LOFOTEN RYTEN - LOFOTEN RYTEN - LOFOTEN RYTEN - LOFOTEN RYTEN - LOFOTEN RYTEN - LOFOTEN