VIISI SYYTÄ TYKÄTÄ TALVESTA

1. VALO

Talvella valoa on toki vähemmän, mutta yleensä siinä vaiheessa kun aurinko paistaa, se on sellaista täydellistä pehmeää valoa etenkin nyt joulukuussa. Pakkasen auringonlaskut ovat myös upeinta mitä tiedän, sillä yleensä koko taivas värjäytyy pinkin ja keltaisen eri sävyillä. Lumi myös heijastaa paljon valoa ja harvoin öisinkään on täysin pimeää lumen takia. Olen myös useasti ollut yöllä liikkeellä niin, että kuu on valaissut kirkkaana hankien kautta. Eikä ole mitään kauniimpaa kuin sellainen hiljainen lumisade auringon paistaessa, maagisia talvihetkiä. 

2. LUMI

Sitten kun sitä lunta on niin ei siitä pääse mihinkään, lumi on hemmetin kivaa. Pelkästään jo se ääni kun lumi narskuu kenkien alla saa hymyilemään. Itse en tykkää loskasta, mutta kaikessa muussa muodossa lunta kiitos ja paljon. En tiedä onko aika kullannut muistot, mutta lapsuuden talviin kuului Töölössäkin niin isot kinokset teiden vierellä ettei niistä nähnyt edes yli. Puhumattakaan siitä, että takapihojen roskakatoksilta hypittiin aina hervottomiin lumikasoihin. 

3. RAIKAS ILMA

Talvella kirpeä pakkasaamu on aina jotenkin täydellisen raikas. Syksyisin kun tulee ensimmäiset kylmät yöt voi ilmassa haistaa sellaisen talven tuoksun. Tykkään myös itse tuulettaa talvella vuodevaatteita ulkona ja kömpiä illalla raikkaaseen sänkyyn. Muutenkin tuntuu, että kunnon pakkasessa reippailun jälkeen nukkuu kuin tukki ja myös paraat unet olen nukkunut ujossa pakkasessa. 

4. KYNTTILÄT JA VILLASUKAT 

Ylipäätään sellainen kotitunnelmointi ja tietty rauhoittuminen. Tuntuu, että itse ainakin syksyn ja talven tullen vetäydyn entistä enemmän kotiin hengailemaan, enkä edes pode asiasta huonoa omaatuntoa. Kynttilöitä ja teetä rupeaa kuluttamaan ihan huomaamattaan aina ilmojen viilettyä. Villaan tulee kääriydyttyä päivin ja öin sillä olen toivoton vilukissa, joka kuitenkin viihtyy viileässä.

5. TALVIAKTIVITEETIT

Pulkkamäki, luistelu, hiihtäminen, laskettelu, revontulikuvaus, talviretket, lumikelkkailu, rekiajelu, lumikenkäily ja kaikki talvella tehtävät aktiviteetit ovat ihan oma lukunsa. Laskettelu oli vuosia oma ykkönen kaikissa talvilajeissa, mutta hiljalleen siihen fanaattinen suhtautuminen alkaa rauhoittumaan. Edelleen käyn vuosittain jossain pidemmällä laskureissulla, mutta kausikorttia en ole omistanut enää vuosiin. Talvella on niin paljon kaikkea muutakin kivaa tekemistä. 

Miksi te tykkäätte talvesta? Tai vaihtoehtoisesti ette tykkää?

LAUTTASAARI TALVI LAUTTASAARI TALVI LAUTTASAARI TALVI LAUTTASAARI TALVI LAUTTASAARI TALVI LAUTTASAARI TALVI LAUTTASAARI TALVI LAUTTASAARI TALVI LAUTTASAARI TALVI LAUTTASAARI TALVI