TELTTAILLEN USA:SSA

Olen saanut muutamia kyselyitä telttailusta USA:ssa, joten päätin koostaa aiheesta ihan oman postauksensa. Ihan ensimmäisenä tulee muistaa, että jokaisessa osavaltiossa on hieman omat sääntönsä ja kansallispuistoissakin on valtavasti eroja siinä mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Pääasiassa kaikki maa-alueet kuuluvat joko valtiolle, osavaltiolle, yrityksille, yksityisille tai natiiveille, USA:ssa eivät tosiaankaan päde jokamiehenoikeudet, joten telttailla ei voi missä vain. Telttailla saa pääasiassa leirintäalueilla, luvan kanssa kansallispuistoissa (ei kaikissa) ja BLM (Bureau of land management) alueilla joissa saa yöpyä ilmaiseksi, näitä paikkoja monet pakureissaajat hyödyntävät.

Cedar Pass Campground - Badlands National Park

Cedar Pass Campground - Badlands National Park

Watchman Campground - Zion National Park

Watchman Campground - Zion National Park

TELTTAILUMUODOT USA:SSA

Leirintäalueet: Lähes kaikissa kansallispuistoissa on omat leirintäalueet, mutta näiden lisäksi on paljon myös yksityisiä leirintäalueita. Kansallispuistojen leirinnät ovat hyvin suosittuja ja niihin varataan usein netistä etukäteen oma telttapaikka. Useissa paikoissa parhaat paikat menevät heti puoli vuotta ennen kuin niiden varaaminen avautuu. Hinnat ovat noin 10-15 dollaria per telttapaikka ja paikat ovat yleensä aika isoja (meitä parhaimmillaan 4 hengen porukka yöpyi tuohon hintaan). Monissa paikoissa on varattavien paikkojen lisäksi pieni kiintiö paikkoja jotka myydään first come first served tyylillä paikan päällä samana aamuna. Palvelut ovat hyvin vaihtelevia, mutta lähes aina paikalta löytyy oma parkkiruutu, picnicpöytä, tulentekopaikka (jokaisella yleensä oma), karhukaappi ja vähintään lähistöltä vessat. Parhaissa paikoissa onkin sitten kaikki vesivessoista suihkuihin ja pyykinpesukoneisiin. Oltiin kerran jopa leirintäalueella mistä löytyi uima-allas.

Kaikki leirinnät eivät ole ympäri vuoden auki, joten kannattaa tarkistaa etukäteen kansallispuiston sivuilta leirintäalueiden tilanne ja niitä koskevat  säännöt. Usein myös leirintäalueelle tullessa saattaa paljastua, ettei tulta esimerkiksi saa tehdä lainkaan metsäpalovaaran vuoksi, näitä sääntöjä kannattaa noudattaa ellei halua sakkoja. Kansallispuistojen leirintäalueet voi varata täältä: https://www.recreation.gov Jos jokin leirintä on täynnä, kannattaa käydä välillä lähempänä omaa reissua tarkastamassa olisiko paikkoja vapautunut, sillä ihmiset myös peruvat varauksiaan. Yksityisiä leirintäalueita kannattaa etsiä googlen kautta, niille on useita omia sivuja ja usein parhaiten löytyy paikan nimellä ja hakemalla camping.

Kansallispuistot: Jos haluaa käydä vaeltamassa tai muuten vain yöpyä muualla kuin leirintäalueella kansallispuistossa, tulee siihen hakea erillinen lupa. Sen saa yleensä puistojen visitors centeristä, eikä kaikissa puistossa välttämättä ole mahdollista lupaan lainkaan. Monissa kansallispuistoissa on myös paikkoja joihin päästäkseen täytyy voittaa arpajaisista erillinen lupa, näistä kaikista löytyy kuitenkin tiedot kansallispuistojen omilta sivuilta. https://www.nps.gov/index.htm

Intiaanireservaatit: Ympäri jenkkien on monia Intiaanireservaatteja joiden alueella saa telttailla luvan kanssa, alueella voi olla joko virallinen leirintäalue tai sitten vapaasti rajattu alue telttailuun. Googlettamalla löytyy yksittäisten alueiden telttailuluvat ja mistä ne saa hankittua, yleensä ne haetaan samaan tapaan kuin kansallispuistoissakin, jostain pisteestä paikan päältä.

BLM - Bureau of land management: Valtion vapaata maata missä saa pystyttää teltan tai nukkua halutessaan autossa, joillain alueilla saattaa olla rajoituksia. Nämä alueet löytyvät täältä: https://www.blm.gov

Madison Campground - Yellowstone National Park

Madison Campground - Yellowstone National Park

The View Campground - Monument Valley Indian reservation

The View Campground - Monument Valley Indian reservation

KARHUT + VILLIELÄIMET

Leirintäalueilla työntekijät ovat usein hyvin tietoisia ympärillä asustelevista karhuista, he yleensä kertovat heti havainnoista ja kehottavat erityiseen varovaisuuteen tarvittaessa. Jossain paikoissa kehotetaan pakkaamaan karhukaappeihin jopa vaatteet jotka päällä valmistat ruokaa. Telttaan ei yleisestikään suositella vietäväksi mitään muuta kuin makuualusta, makuupussi ja ne vaatteet joissa aikoo nukkua, kaikki muu joko autoon tai karhukaappiin. Jos taas yöpyy backcountryssa, on mukaan otettava karhukanisteri, sen saa yleensä muutaman dollarin panttia vastaan (Visitors centeristä esim.) ja siihen pakataan kaikki ruoka-ainekset sekä kosmetiikka. Isoimmista tavarataloista sekä retkeilykaupoista saa myös ostettua karhusprayta, jonka käyttöön on hyvä tutustua ennen varsinaista vaaratilannetta. Noin muutenkin kannattaa lukea siitä miten karhun kohdatessa kannattaa toimia. Emme ole koskaan reissuilla vielä törmänneet karhuihin kuin autosta käsin, vaikka olemme olleet hyvinkin suurilla riskialueilla. Koskaan ei kuitenkin voi olla tarpeeksi varovainen. 

Colter Bay Campground - Grand Teton National Park

Colter Bay Campground - Grand Teton National Park

La Push Backcountry Camping - Olympic National Park

La Push Backcountry Camping - Olympic National Park

VINKKEJÄ LEIRIYTYMISEEN

  1. Varaa leirintäpaikat ajoissa (4-6kk etukäteen) jos suinkin mahdollista, first come first served paikoille kannattaa mennä heti aamusta varsinkin sesonkina.
  2. Leirintöjen suihkut ja pyykinpesu on lähes aina maksullista, joten kolikkoja kannattaa kerätä omaan pussukkaan aina kun niitä tulee.
  3. Joistain paikoista saa ostettua puita, mutta kannattaa pelata varman päälle ja ostaa huoltoasemalta niitä etukäteen, maastosta puiden kerääminen on usein kielletty.
  4. Ruuat kannattaa hankkia ennen kansallispuistoihin ajoa kaupasta, sillä vain isoimmista puistoista löytyy jonkin sortin kauppa, mistä saa muutakin kuin snäcksejä. Kaikkialla ei myöskään ole vesipistettä, joten vettä kannattaa pitää aina riittävästi autossa mukana.
  5. Omat jäljet tulee myös siivota ja jättää paikka siihen kuntoon kuin se oli saapuessasi. Roskapussi siis aina matkaan ja kaikki roskat mukaan lähtiessä. 
  6. Jos liikut karhualueella kysy aina henkilökunnalta tai park rangeriltä havainnoista tai suosituksista. Pakkaa kaikki kosmetiikka ja ruuat aina karhukaappiin, autoon tai kanisteriin. 
  7. Kaasukeittimen ja notskin voimin voi valmistaa lähes mitä vain ruokaa, joten kannattaa rohkeasti kokeilla muutakin kuin makkaranpaistoa. Netti on täynnä hyviä retkiruokareseptejä. Kaasuja ja spriitä löytyy hyvin ihan tavallisesta Walmartista.
  8. Varaa aikaa, leirin pystyttäminen on mukavampaa kun ei ole mikään kiire ja voi rauhassa kokkailla valosaan aikaan. Kunnioita muita telttalijoita ja anna muille rauha. Yleensä leirintäalueilla on hiljaisuus noin 22-06. Leirintäalueilla ei myöskään yleensä ole mitään valaistusta, joten oma taskulamppu on aina hyvä olla mukana. 
  9. Varaudu aina hieman liian lämpimillä varusteilla sillä vuorilla ja korkeammilla paikoilla voi Jenkeissä helposti olla vielä kesäaikaankin lunta. Samasta syystä kannattaa varmistaa teiden aukiolot.
  10. Mieti aina joku varasuunnitelma, meillä meni esimerkiksi puihin telttailu hiekka-aavikolla valtion ohjuskokeiden takia, jolloin jouduimme ajamaan toiseen paikkaan yöksi. Lisäksi luonnossa voi tapahtua mitä tahansa yllättävää jonka vuoksi alkuperäinen suunnitelmasi varauksesta huolimatta ei toteudu. 

Muuta hyödyllistä aiheeseen liittyvää luettavaa:

USA road tripit

Retkeilyvarusteet

USA:n kansallispuistot

Reissujen suunnittelun ABC

Canyon Campground - Yellowstone National Park

Canyon Campground - Yellowstone National Park

La Wis Wis Campground - Mount Rainier National Park

La Wis Wis Campground - Mount Rainier National Park