USA ROAD TRIP - HYVÄ TIETÄÄ

Haaveiletko autoreissusta Amerikassa? Kiinnostaako länsirannikko? Mitä maksaa? Miten kauan? Monien suurin haave on päästä tekemään vanha kunnon road trip Jenkkeihin ja itse olen onnekkaana päässyt tekemään niitä jo kolmin kappalein. Päätin tehdä postaukset jokaisesta tekemästäni reissusta kustannuksineen päivineen ja lisäksi tälläisen yleisen osuuden.

YLEISESTI ROAD TRIPEISTÄ USA:SSA

Ennen reissua: Itse olemme aina tehneet niin, että hyvissä ajoin ennen reissua alkaa hintojen seuraaminen niin lennoista kuin autostakin. Ollaan mietitty hintakatto minkä alle laskiessa ollaan ostettu kaikki. Usein myös etukäteen ostellessa kustannukset jakautuvat pidemmälle aikavälille eikä tarvitse kerralla olla montaa tuhatta. Itse säästän rahan ensin lentoihin sitten autoon ja majoitukseen, jonka jälkeen itse reissukassaan.

Ennen reissua on hyvä myös varmistaa, että passi on voimassa vähintään puoli vuotta matkan jälkeen ja hankkia elektroninen matkustuslupa ESTA. Estan saa suhteellisen nopeasti ja sitä varten sinulla tulee olla tiedot passista, työnantajastasi sekä ensimmäisen yön majoituksen tiedot. Esta maksaa 14$ ja maksetaan luottokortilla, varmennettu Visa Electron toimii myös. Netti on täynnä huijaussivustoja joiden kautta Esta maksaa paljon enemmän joten kannattaa olla tarkkana.

usa road trip

Autoilu: Autoilu Jenkeissä on helppoa ja suhteellisen halpaakin kun tietää mitä tekee. Autovuokraamot yrittävät poikkeuksetta myydä sinulle ylimääräisiä vakuutuksia, joten tarkista etukäteen mitkä jo maksamaasi hintaan kuuluvat ja sano tiukasti ei kaikelle ylimääräiselle. Osavaltioittain on myös erilaisia lisämaksuja, älä erehdy maksamaan esimerkiksi Californiassa lisäkuskeista sillä niistä ei osavaltion lain mukaan tarvitse maksaa! Jos haluat todella säästää niin palauta auto aina samaan paikkaan mistä sen otat, auton palautus toiseen kaupunkiin maksaa usein satoja euroja ja jo pelkät sisäiset lennot Jenkeissä ovat yleensä halvempia.

usa road trip

Kansallispuistot: Kansallispuistoihin mennessä maksetaan aina autosta oli sen sisällä sitten yksi tai viisi ihmistä. Auto maksaa yleensä 30$ ja vuosipassin jolla pääsee kaikkiin kansallispuistoihin maksaa 80$, joten sitä kannattaa harkita. Kansallispuistoihin tullessa saat portilta aina kartan missä näkyvät tiet, puiston kohokohdat ja palveluiden sijainnit. Puistoissa ajaminen on todella helppoa, tiet aina asfaltoituja ja parkkipaikkoja löytyy riittävästi. Etukäteen kannattaa tarkistaa kuitenkin puistokohtaiset varoitukset esimerkiksi metsäpaloista tai lumitilanteista National Park Servicen sivuilta.

usa road trip

Majoitus: Jenkkeihin matkustaessa sinulla on oltava ensimmäiseksi yöksi aina joku majoitus tai osoite minkä voit antaa, muuten et pääse maahan. Siitä eteenpäin sitten tien päältä saa helposti motelleja, mutta itse olemme aina pelanneet hintojen kanssa varman päälle ja varailleet sekä maksaneet kaikki etukäteen. Vain kerran olemme joutuneet majoitusta muuttamaan reissussa juuri metsäpalojen vuoksi ja saimme ihan normaalin hyvityksen maksusta. Leirintäalueet taas ovat hankalampi juttu ja ne varataan usein jo puoli vuotta aikaisemmin täyteen. Niiden kanssa kannattaa siis olla tarkkana varsinkin jos haluaa leiriytyä suositummissa kansallispuistoissa.

usa road trip

Ruoka: Ruokaa löytyy hyvin ihan pikaruuasta kauppoihin asti. Useimmissa ruokakaupoissa on valtavat valmisruoka/snäksitiskit joista löytyy lähes mitä vain. Suosittelen esimerkiksi lähi/luomuruokamarkettia Whole Foodsia. Pikaruoka on road tripillä nopeasti ja halvalla saatava vaihtoehto. Oma suosikkini Californiassa on ehdottomasti In-N-Out, josta saa ns. "hieman parempia" burgereita. Toinen suosikkini ovat dinerit joita löytyy pilvin pimein, niistä saa autenttiset jenkkiaamiaiset yleensä todella halvoilla hinnoilla ja mikä parasta aamiaista myydään myös iltaisin jos iskee akuutti röstiperunoiden himo. Monet isot kaupat, huoltoasemat ja pikaruokalat ovat ympäri vuorokauden myös auki, joten nälkään ei road tripillä varmasti tule kuolemaan. Pikaruokaloissa ei tarvitse myöskään tipata, mutta hinnoissa on hyvä muistaa, että niihin lasketaan aina verot päälle kassalla.

dyrty.jpg

Navigaattori: Erittäin suositeltava ja kannattaa joko lainata kaverilta tai tilata Suomessa etukäteen vaikka Amazonista. Vuokraamot yrittävät rahastaa näillä aina todella paljon ja perus navin jolla pärjää useammatkin reissut saa netistä noin 50 eurolla.

Bedbugs: Yleinen vitsaus Jenkeissä joilta itse olen onneksi välttynyt. Luteet ovat vaarattomia, mutta inhottavia verenimijöitä. Ne myös kulkeutuvat vaatteiden mukana kotiin asti jos ei ole tarkkana.  Kannattaa motelleja varaillessa tarkastaa googlella onko kyseisestä paikasta löydetty luteita lähiaikoina. Hakusanoiksi bedbug ja hotellin/motellin nimi. Googlesta löytyy myös hyviä ohjeita miten varmistaa itse ettei huoneessa ole luteita.

Vakuutukset: Kannattaa varmistaa etukäteen kattaako matkavakuutuksesi autosta varastetut tavarat. Meillä murtauduttiin San Franciscossa autoon ja vietiin kaikki, osa meistä sai korvaukset ja osa ei sillä vakuutusyhtiöillä on erilaisia ehtoja näihin. Jos et ole varma niin soita ja kysy.

Kysy? Yritin kasata tähän yleisesti tietoa road trippailusta Jenkeissä, monet jutut ovat kuitenkin itselle niin peruskauraa, että ne ovat saattaneet unohtua. Jos joku asia jäi mietityttämään niin kommenttia tulemaan, voin sitten täydennellä niitä tänne.

ESIMERKKEJÄ REISSUISTA

Californian road trip - kaksi viikkoa - 3500 km

Northwest road trip - kolme viikkoa - 6400 km

Canyonlands road trip - kuukausi - 12000 km

HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ

Matkustuslupa ESTA:n virallinen hakusivu

USA:n Kansallispuistojen viralliset sivut

USA:n road trippien suunnitteluun tehty sivusto Roadtrippers

Rentalcars autovuokrauspalvelu joka sisältää yleisimmät autovuokraamot

Kayak - lentojen hankintaan (saa tehtyä helposti kiertomatkoja ja hintavahdin)

Auto Europen kuljettajan opas USA