VAELTAMAAN PUOLAN TATRAVUORILLE?

TATRAVUORET

TATRAVUORET

Tatran kansallispuisto sijaitsee Puolan ja Slovakian rajalla ja puisto onkin jaettu maiden kesken. Maiden raja menee näppärästi vuorijonon huipulla, jota pitkin vaeltaessa olet koko ajan toinen jalka Puolassa ja toinen Slovakiassa. Tatrojen korkein huippu on Slovakian puolella 2655 metrissä ja monet Puolankin huipuista kohoavat reilusti yli 2000 metrin. Tatrat muodostavatkin Karpaattien korkeimman vuoriston.

Tatravuorille pääsee helpoiten lentämällä Krakovaan ja siitä junalla Zakopaneen. Puolan puolella joko Zakopane tai Lysa Polana ovat hyviä tukikohtia, mistä lähteä tekemään vaelluksia. Kylien sekä suosituimpien reittien väleillä kulkee pakettiautobusseja, joiden kyytiin hypätään joko pysäkiltä tai lennosta kättä heilauttamalla. Bussien etuikkunassa on A4:nen jossa lukee niiden määränpää ja maksu annetaan käteisenä pois jäädessä. Meillä kahdelta puolen tunnin bussimatka maksoi yhteensä 3 euroa.

Vuorille pääsee joko vaellusreittejä pitkin tai halutessaan voi ottaa gondolin ylös Kasprowy Wierchin huipulle, Gondolilla kannattaa olla kuitenkin heti aamusta tai ostaa lippu netistä etukäteen sillä muuten joutuu jonottamaan helposti jopa tunnin.

tatravuoret puola

Matkalla Swinicalta alas Five Lakesille.

Kuznice ja sieltä lähtevä kaapelinousu näkyvät laakson pohjalla.

Kuznice ja sieltä lähtevä kaapelinousu näkyvät laakson pohjalla.

REITIT

Reittejä löytyy paljon ja vaikeusasteiltaan todella haastavista helppoihin. Suoranaisesti mitkään reitit eivät ole "mahdottomia", mutta pitkät nousut ja reittien apuna olevat kettingit saattavat olla monelle haaste. Tatrojen ainoa reitti mihin suositellaan kiipeilykokemusta on sen vaativin sekä vaarallisin reitti Orla Perc, joka kulkee Zawratista Krzyzneen seitsemän huipun kautta. Reitin alku Zawratista Kozi Wierchille on yksisuuntainen ja reitti kulkee koko 4,5km matkan yli 2000 metrin korkeudessa ja sen kulkemiseen suositellaan kuudesta kahdeksaan tuntia, puhumattakaan siitä, että reitin alku sekä loppupisteelle kestää useita tunteja päästä. Itse vaelsimme toisesta suunnasta Zawratille asti, mutta jatkoimme siitä kiltisti alas laaksoon katsomattakaan Orla Percin suuntaan.  Kerron tämän lähinnä siksi, ettei kukaan vahingossa mene tuolle reitille.

Reitit ovat Tatroilla värikoodattuja, mutta värit eivät kerro reittien haasteellisuudesta mitään. Vuorten vaativin reitti on punainen, mutta niin on myös Morskie Okolle vievä asfaltoitu reittikin. Reitit ovat hyvin merkattuja ja näkyvät maastosta hyvin. Matkalla löytyy paljon viittoja, jotka kertovat suunnan ja ajallisen keston määränpäähän. Kartoissa ja viitoissa olevia aikoja ei kannata tosin uskoa sillä meillä meni ripeästä vauhdista huolimatta melkein jokaiseen pätkään tuplat luvatusta ajasta. Reiteillä on paljon nousua sekä laskua ja ne ovat kivisiä, joillain jyrkillä osuuksilla menoa ovat auttamassa kallioon pultatut kettingit ja askelmat.

40934467461_9c1f9efb00_b.jpg
tatravuoret
tatravuoret

Reitti Swinicalta alas kohti Five Lakesiä oli täynnä kettinkejä ja jänniä paikkoja.

puolan tatravuoret

Kasprowy Wierchiltä (1985m) Kopa Kondrackalle (2005m) kulkeva reitti menee vuorten harjaa pitkin ja on samalla maiden raja. Oikealla Puola ja vasemmalla Slovakia.

puolan tatrat
tatravuoret

Matkalla kohti Swinican huippua.

YÖPYMINEN VUORILLA

Telttailu on lailla kiellettyä ja siitä seuraa tuntuvat sakot, sekä pahimmassa tapauksessa majoitteen takavarikointi. Yöpymispaikkoina toimivat siis vuoristomajat, joita Puolan puolelta löytyy vain kahdeksan. Majojen kapasiteetti vaihtelee 20-122 sänkypaikan välillä, osaan voi varata netistä etukäteen paikan (tai soittaa jos osaa kieltä) ja osaan taas mennään ja toivotaan etteivät huoneet ole täynnä.

Hintaluokkaper henkilö on jotain 20-50 zlotyn (5-15 euroa) väliltä riippuen huonetyypistä. Maksuna käy käteinen ja rahaksi pitäisi kelvata Zlotyt sekä eurot, mutta itse pelattiin varman päälle ja mentiin Puolan omilla rahoilla. Kaikissa paitsi Morskie Okolla olevassa majassa on myös mahdollisuus lattiamajoitukseen. Majoilta saa tarvittaessa vuodevaatteita, makuualustoja ja huopia paria euroa vastaan, mutta kokemuksen syvällä rintaäänellä suosittelen ottamaan oman makuualustan varmuuden vuoksi. Majoilla on hyvät vessat, suihkut, keittiö jota retkeilijät saavat käyttää ja ravintola josta saa ruokaa sekä aamiaista.

tatravuoret five lakes

Siellä se yöpaikka häämötti pilvien ja vuorten keskellä.

tatravuoret vaellus

Väsynyt, mutta iloinen vaeltaja 7 tunnin jälkeen Dolina Pięciu Stawów Polskich (1671 m) vuoristomajalla.

tatravuoret

Puolalainen olut maistui päivän päätteeksi.

HYVÄ TIETÄÄ

Suurimmassa osassa järvistä uiminen on Tatroilla kielletty, enkä oikein saanut selkoa päteekö sääntö ihan kaikkiin. Tämän lisäksi vuorilla tietenkin kaikki roskaaminen on kiellettyä ja siitä pitävät huolen myös muut vaeltajat, jotka kyllä heti huomauttavat jos teet jotain väärin.

Vastaantulijoita on kohteliasta tervehtiä ja täällä kaikki vastaantulijat sanoivatkin aina Cześć.

Alueilla puhutaan huonosti Englantia. Me turvauduttiin vuoristomajalla paikallisiin nuoriin, jotka jeesasivat meitä nukkumispaikkojen ja muiden asioiden kanssa, sekä selittivät säännöistä ja paikallisista tavoista.

Tatrat ovat hyvin suosittu lomakohde Puolalaisten, Slovakialaisten ja Tsekkien keskuudessa. Paras sesonki on heinäkuusta - syyskuuhun, jolloin myös kaikki reitit ovat auki. Tuona aikana on hyvä varautua pieniin ruuhkiin vuoristomajoilla, busseissa ja reiteillä.

tatravuoret vaellus

Näkymä Dolina Gasienicowan laaksoon (1952m korkeudesta).

vaellus puolassa

Five Lakesin laaksossa.

tatravuoret

Näkymä Swinican huipulta (2301 metriä) Slovakiaan, sillä Puolan puoli oli pilvien peitossa.

MINNE MENNÄ

Morskie Oko on Puolan Tatrojen suosituin vierailukohde. Reitti lähtee Palenica Białczańskan parkkiapaikalta ja on noin 10 km pitkä Tatrojen helpoin mutta myös tylsin reitti, sillä koko matka on loivaa nousua asfalttitietä pitkin. Pitkän pätkän matkaa voi halutessaan kulkea maksullisella hevoskyydillä. Morskie Okolta voi halutessaan jatkaa Czarny Stawille, jonne on noin tunnin matka ja siitä vielä hulluimmat voivat lähteä valloittamaan Puolan korkeinta vuorta Mount Rysyä.

Zakopanesta taas kannattaa suunnata Kuzniceen, josta lähtee reittejä kahteen eri laaksoon. Kuznicesta halutessaan lähteä Dolina Gasienicowaan laaksoon tai kohti Hala Kondratowaa, molempia reittejä pääsee ylös Kasprowy Wierchin huipulle, josta voi halutessaan tulla kaapelinousulla alas.

Jos haluaa upeita järvimaisemia ja on aikaa niin suosittelen ehdottomasti yhdistämään Morskie Okoon tai Kasprowy Wierchiin Five Lakesin alueen. Matka Kasprowy Wierchiltä Swinican kautta Five Lakesille kestää noin 7 tuntia. Palenica Białczańskan parkkipaikalta reitti kestää noin 4 tuntia ja etäisyys Morkie Okolle suunnilleen saman verran. Reitti on kuitenkin raskas kulkea sillä melkein jokaisesta suunnasta nousua tulee reilu 450 - 650 metriä. Tästä kuitenkin lisää myöhemmin omassa postauksessan.

tatravuoret

Matkalla Five Lakesiltä (1671m) vuorten yli kohti Morskie Okoa (1395m). Taustalla Five Lakesin laakso kuva traililtä jossain 1800m kohdalla.

puolan tatrat

Viimeisten vuorten ylitys ennen pitkää matkaa alas.

puolan tatravuoret

Hyvä parisuhdetesti tällaiset jännittävät ja haastavat paikat sekä tilanteet.

Onko Tatrat jo tutut? Moni kaverini on sanonut, ettei tällaisten vuorten olemassaolosta tiennytkään aikaisemmin. Ja pakko sanoa, että kyllä sitä itsekin olin hieman yllättynyt, että Puolassa oli näin upeita paikkoja. Tatroille on ehdottomasti päästävä uudestaan.