MEIDÄN VAATEVALINNAT TALVIRETKEILYYN

Varusteista kysellään aina tasaisin väliajoin ja meidän retkeilyvaatteista olenkin postauksen kirjoitellut, kannattaa myös käydä katsomassa pakkauslista kaikelle ja vinkkejä retkeilyvarusteisiin. Kesäisin on kuitenkin hieman eri varustus kuin talvisella kelillä, joten ajattelin nyt kertoa millaisella kokonaisuudella me vedetään talvella tuolla ulkona.

Kaiken a ja o talvella on kerrokset ja kerrosten yhteensopivuus. Kerroksista ei kovin paljon ole iloa jos ne ovat liian tiukat tai liian löysät, väärää materiaalia tai väärässä järjestyksessä. Talvella materiaaleilla on paljon suurempi merkitys kuin kesällä, mutta lähes kaikkia retkeilyvaatteita voi käyttää ympäri vuoden nimenomaan kerrostamalla kunhan kerran ostaa järkeviä.

Tehtiin tässä huvikseen myös tällainen lyhyt höpöttelyäänite, jota ei suunniteltu lainkaan kunhan kokeiltiin miltä kuulostaisi kahdestaan juttelu. Näin saataisiin yhdessä tehtyä sisältöä tänne kun Antti kuitenkin aika vahvasti on mukana näissä jutuissa. Ajatuksen tasolla kiinnostaisiko teitä mahdollisesti satunnaiset äänitteet aiheista paku, reissut, valokuvaus, retkeily tai parisuhde. Tässä meidän ääninäyte hieman levottomista flunssaisista iltatunnelmista.

talviretkeily vaatteet
talviretkeily vaatteet

Aluskerrastot ja alusvaatteet

Aluskerrastot molemmilla on kesät sekä talvet merinovillaa ihan alushousuja myöten. Tykätään molemmat todella paljon Mons Royalen merinovilloista ja molemmilta löytyy kyseisen merkin alushousut, useammat pitkät kalsarit, pitkähihaiset paidat ja muutama paksumpi/erikoisempi merinovillavaate (Antilla merinovillahaalari ja tekninen merinovillapaita). Näiden mallit, värit ja laatu ovat koko hinnan väärti. Omassa käytössäni samat pitkät kalsarit ovat kestäneet kohta 5 vuotta eivätkä ole menneet miksikään. Nukutaan pakkasella aluskerrastot päällä ja yleensä öitä varten onkin vaihtoparit olemassa.

talviretkeily vaatteet
talviretkeily vaatteet

Jalat ja alaosat

Jalkoihin tulee laitettua usein tuplasukat merinovillaisina tai paksut villasukat. Yhdet villasukat itselläni on kotonakin nukkumiseen. Kenkinä meillä oli nyt viimeisimmällä reissuilla nahkaiset puolikorkeat goretex päiväretkikengät ja toisena parina talvikumisaappaat (erityisesti pakussa parhaat). Vaelluskenkiin meillä on erilliset villapohjalliset myös olemassa. Kengissä tärkeintä on se, etteivät ne päästä lunta tai vettä läpi ja tilaa on oltava hyvin villasukalle, että veri pääsee kiertämään ja varpaat eivät pääse jäätymään puristuksissa.

Aluskerraston päälle tulee laitettua joko fleeceverkkarit tai villahousut, päällimmäisenä ei oikeastaan kumpikaan käytä enää mitään muita kuin Sastan sarkahuosuja. Lämmittävät kastuessaankin, ovat aivan super mukavat päällä ja lämpöiset olematta hiostavan kuumat. Hullun hyvät housut ja Antti kulkee näissä päivittäin töissäkin. Tuulisella kelillä kuitenkin on hyvä olla joko kuorihousut tai kevyesti topatut tuulta pitävät housut.

talviretkeily vaatteet
talviretkeily vaatteet
talviretkeily vaatteet

Yläosat

Merinovillakerraston päälle on molemmilla vaihtoehtoina sekä Fleeceä, että villaa ohuemapana ja paksumpana. Niitä voi sitten yhdistellä lämpötilan mukaan tunkematta kuitenkaan liikaa päälle samaa aikaa. Itselläni se on vähän joko tai. Antilla on lisäksi villaisia kauluspaitoja joiden päälle mahtuu helposti fleece tai villapaita. Yksi parhaimpia villapaitoja on XXL:n metsästyspuolelta löytynyt paksu korkeakauluksinen villapaita joka maksoi aikanaan muutaman kympin. Paksut ja painavat villapaidat ovat yleensä kaikista lämpöisimpiä (sillä oletuksella, että ne ovat täyttä villaa huom!), mutta ne vievät myös eniten tilaa laukussa.

Kevytunsikkaa ilman ei voisi varmaan kumpikaan enää elää, usein se menee ihan sellaisenaan, mutta toisinaan päälle tulee vedettyä vielä kuoritakki. Kevytuntsikat menevät välikerrastona, päällystakkina, taukotakkina, tyynynä, lisälämmikkeenä makuupussissa ja oikeastaan kaikissa tarkoituksissa kunhan muistaa, että takki tarvitsee myös ilmaa lämmittääkseen (ei siis pidä ahtaa liian montaa kerrosta tiukaksi paketiksi). Kevyempänä ratkaisuna meillä on molemmilla Sastan Sarkatakit, jotka menevät hyvin myös kaupungilla, jos ei halua näyttää ihan täysin eräretkeltä karanneelta, niiden ainoa miinus on, että kovalla tuulella häviävät hieman kuoritakille. Äärimmäisenä ratkaisuna nämäkin voi toki heittää kaikki päälle.

Saatiin myös Zo-onilta Islanninreissulta molemmat talviparkat, Antin versio on untuvaa ja itse otin tuollaisen missä sisällä irrotettava fleeceosa. Nämä eivät ole mitkään parhaimmat jos on tarkoituksena on liikkua sujuvasti eikä halua tuntea oloaan tönköksi, mutta hyvät talvitakit kuitenkin ja varsinkin pakureissuillu hyvät. 

talviretkeily vaatteet
talviretkeily vaatteet

Asusteet

Pipot, hanskat ja kaulurit meillä on myös merinovillaa tai tavallista ja hanskoina päälle vedetään usein nahkaiset tai jotkin vettä hylkivät tuulta pitävät käsineet. Kaulahuiveja ei reissuilla käytetä kumpikaan vaan pidetään mielellään noita tuubihuiveja joiden lisäksi meiltä löytyy sellaiset aikuisten kypärämyssyt jotka voi laittaa yöksi päälle. 

talviretkeily vaatteet
talviretkeily vaatteet

Materiaalit ja merkit

Meidän ehdottomat suosikit ovat Sasta ja Patagonia, näiden lisäksi varustelekasta ollaan hankittu nimenomaan noita sukkia, käsineitä ja kypärämyssyt. Merkeillä ei sinänsä ole väliä, mutta nämä olemme itse todenneet parhaiten meillä toimiviksi. Materiaaleina meidän top 3 menee muodossa: merinovilla, untuva ja villa.

talviretkeily vaatteet
P1170879.jpg

Tässä vielä pienenä listana mitä otetaan yleensä mukaan pakureissulle, lyhyille reissuille ei tosin tuotakaan kaikkea:

 • Aluskerrastot merinovillaa x2 - Mons Royale
 • Alushousuja ja urheiluliivit merinovillaa - Mons Royale
 • Kevytuntuvatakki - Patagonia
 • Villapaidat (yksi ohuempi ja yksi tosi paksu pidemmälle reissulle) - Kirppiksiltä löydettyjä - Norjalaisia
 • Ohuet sukat merinovillaa x2 - Varusteleka
 • Paksut villasukat x2 - Mummojen kutomat
 • Villahousut - Hakaniemen halli
 • Kuorihousut ja kuoritakki - Haglöfs
 • Sarkahousut ja sarkatakki - Sasta
 • Pipo ja kypärämyssy - Vai-ko ja Varusteleka
 • Kauluri - Varusteleka
 • Hanskat, alle ohuet merinovillaiset päälle nahkahanskat tai tekniset - Varusteleka
 • Fleecet (ei aina mukana) - Patagonia, Sasta ja ZO-ON
 • Fleeceverkkarit (ei aina mukana) - Sasta