VINKIT MELONTARETKELLE + MITÄ MUKAAN

Helsingin edusta on täynnä saaria joihin pääsee nopeasti meloen. Googlettamalla Helsinki ja melonta löytyy myös useita paikkoja mistä voi kajakin itselleen vuokrata ja jos oikein innostuu niin varmasti joidenkin seurojen kursseillakin on vielä tilaa. Ajattelinkin nyt kuitenkin listata juttuja mitä on hyvä tietää jos haluaa meloa saareen joko retkelle tai yöpymään.

Nämä vinkit on tarkoitettu merellä melomiseen, mutta toimivat varmasti myös muissa vesistöissä. 

MELONTARETKI MELONTARETKI MALIGNE LAKE

HYVÄ TIETÄÄ

- Pakkaa kaikki kajakissa vedenpitävästi, jos sinulla ei ole vesitiiviitä pusseja niin sitten muovipussiin niin, että taittelee suuaukon ja teippaa kiinni. Aina on riski, että kaadut ja joku kansi vuotaa tai että vettä pääsee kulkeutumaan muuta kautta laipioihin (kajakin edessä ja takana oleviin ns. tavaratiloihin).

- Ota vaihtovaatteet, ne ovat yksi tärkeimmistä mukaan otettavista asioista sillä meloessa tulee hiki ja aina vettä roiskuu jonkun verran päälle jolloin saareen päästessä voi tulla nopeasti kylmä jos ei hikisiä/kastuneita vaatteita saa vaihdettua kuiviin. Vaihtovaatteet voivat myös pelastaa sinut hypotermialta jos kaadut ja joudut rantautumaan. 

- Pakkaa riittävästi vettä (eli paljon) melominen on urheilua, mutta siinä helposti saattaa unohtaa juomisen kun ympärillä roiskuva vesi usein viilentää niin mukavasti, nesteytyksestä kannattaa pitää huolta.

- Suojaudu auringolta, äärimmäisen tärkeää ettei iske auringonpistos tai pala. Aurinkorasva ja aurinkolasit käyttöön vaikka päivä olisi pilvinenkin (lasit kannattaa kiinnittää jollain etteivät tipahda mereen). 

- Rantautuminen ei ole sallittua armeijan alueille, mökkien rantoihin, eikä rauhoitetuille alueille tai lintujen pesimäpaikoille. Käytä järkeä ja valitse rantautumiseen mieluummin hiekkainen kohta kuin liukas kallio. Selvitä etukäteen mihin voi rantautua jos et tiedä.

- Pakkaa painavimmat tavarat peräosaan niin saat kajakista vakaamman ja mukavamman meloa, näin myös sen ohjattavuus paranee.

MELONTARETKI MELONTARETKI

- Saapuessasi saareen nosta kajakki kokonaan maalle foamien (eli pehmustetut pötköt, ne kannattaa muistaa ottaa mukaan lähtiessä) päälle reilun matkan päähän vedestä. Muuten kajakit voivat aalloissa hakkautua rikki kiviin tai toisiinsa, eikä tyhjän kajakin kiinni uiminenkaan ole mikään helpoin mahdollinen juttu. Ei paljon naurattaisi myöskään aamulla herätessä jos kajakit olisivat kadonneet.

- Tarkasta sää etukäteen. Katso miltä sää näyttää silloin kun lähdet, mutta muista myös varmistaa seuraavan päivän sää, ettet joudu melomaan esimerkiksi myrskyssä. Ilmatieteen laitoksen sivuilta löytyy kattavat tiedot erikseen merisäästä täältä.

- Huomioi vesiliikenne. Jos aikoo ylittää useita vilkkaasti liikennöityjä veneväyliä, kannattaa harkita myös retkelle lähtemisen ajankohtaa, ettei osu väylälle juuri silloin kun siitä porhaltaa läpi kaikki Helsingistä lähtevät risteilijät hupiveneilijöiden lisäksi. Älä myöskään lähde ylittämään väyliä jos näet risteilijän tai isomman veneen lähestyvän, se ei nimittäin ehdi väistää sinua ja jäät auttamatta kakkoseksi.

- Melo aaltoja kohti. Jos se risteilijä sitten osuu kohdalle ja joudut nauttimaan sen peräaalloista niin kajakin keula kannattaa suunnata aaltoja kohti, ettei aalto kaada sinua sivulta tullessaan. 

- Kerro minne menet, älä mene yksin ja aina kännykkä mukana. Muista aina kertoa jollekin mihin menet jos lähdet pidemmälle retkelle. Useilla seuroilla on kirja johon merkataan melonnan kohde, näin voit varmistaa, että joku tulee sinua myös etsimään jos eksyt tai jotain yllättävää tapahtuu etkä pääsekään palaamaan. Kännykkä on myös hyvä pitää mukana siltä varalta että tarvitsee apua ja se tulee pakata vesitiiviisti johonkin taskuun mistä se ei pääse putoamaan jos itse joudut veteen.

MELONTARETKI SAAREEN MELOMINEN

YHDEN YÖN MELONTAREISSULLE MUKAAN

Päälle puettuna: neopreenitossut (meloessa ei saa käyttää kenkiä, halutessasi voit laittaa villasukat), tekninen aluskerrasto, päähine, aurinkolasit, kännykkä ja kelluntaliivit/pelastusliivit.

Kajakkiin pakattuna vesitiiviisti:

 • Teltta
 • Makuupussi
 • Makuualusta
 • Otsalamppu
 • Pakkikeitin (trangia tai joku muu keitin)
 • Blåband ruuat x2 (joku muu pussiruoka, valmiiksi kuivattu safka tai mitä yleensä syöt retkillä)
 • Puuropussit x2 + piltit (aamiaiseksi itse syön aina puuroa ja heitän hedelmäpiltin sekaan)
 • Snäksejä (suklaapatukka, proteiinipatukka tai joku mistä tarviattessa saa energiaa, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, mitä ikinä haluat)
 • Lusikka ja haarukka
 • Mutteripannu + kahvi
 • Lämpökerrasto (toimi vaihtovaatteina, itselläni aina merinovillaa)
 • Alusvaatteet
 • Kuoritakki ja housut
 • Vesipullo (ylimääräistä vettä yhteensä noin 4-5 litraa, riippuen siitä miten pitkälle melot!)
 • Ensiapupakkaus

Halutessasi kannattaa ottaa mukaan laminoitu kartta sekä kompassi, jos meinaat meloa pimeällä tai hämärässä niin otsalamppu on suositeltava pitää päässä, jotta muut veneilijät näkevät sinut. 

SAAREEN MELOMINEN MELONTARETKI