Ruotsin Lappi on lähellä ja tarjoaa upeita erämaita sekä monia paikkoja erityisesti puuterista innostuville laskijoille.

 
ruotsin lappi

Yleistä

Ruotsin Lappi on suhteellisen lähellä, mutta vuoristoa on hieman enemmän kuin Suomen Lapissa. Ruotsi on saanut hyvän pätkän vuoristoa itselleen Norjalta ja Kuninkaantien lisäksi alueelta löytyy valtavasti niin vaellusreittejä kuin laskettelukeskuksia, joissa on panostettu nimenomaan vapaalaskuun. Todellinen outdoor paratiisi, jos kaipaa aktiviteettejä ja vuoristoista erämaata.

 

SIJAINTI

Ruotsin Lappi on kohtuullisen iso ja kattaa valtavan alueen. Helpoiten Suomesta paikalle pääsee joko Vaasasta Umeåån lautalla tai ajamalla Tornion kautta. Olen itse mennyt kerran Vaasasta lautalla matkalla eteläisimpiin osiin Ruotsin Lappia, mutta muuten olen joko lentänyt Kiirunaan tai ajanut Tornion kautta omalla autolla.

Vinkkejä - MINNE MENNÄ

ABISKO

ABISKO

Kuninkaantien pohjoisin päätepiste. Abiskon erämaa jatkuu silmänkantamattomiin ja alueelle tullaan usein kesällä vaeltamaan yöttömään yöhön.

HEMAVAN

HEMAVAN

Eteläisessä Lapissa sijaitseva laskettelukeskus, jossa sijaitsee Kuninkaantien eteläpää. Vapaalaskua, erämaata, heliskitä ja vaellusmaastoja.

KUNGSLEDEN

KUNGSLEDEN

Abiskon ja Hemavanin välissä kulkee 400 kilometrin pituinen vaellusreitti, jonka varrelta löytyy useita kansallispuistoja, jylhiä vuoria ja laaksoja. Reitistä voi kulkea myös pieniä pätkiä.

BJÖRKLIDEN

BJÖRKLIDEN

Ihan pohjoisessa sijaitseva laskettelukeskus, kaunis paikka ja helppo aloitus lähteä tutustumaan vapaalaskun ja puuterilumen maailmaan. Björklidenin alueella on paljon muutakin tekemistä, kuten koirarekiajelua ja luolastotutkimista ja siitä pääsee nopeasti myös Riksgränseniin. Laskettelukausi alkaa helmikuussa, mutta sitä ennen paikka on suosittu revontuliturismin keskuudessa.

RIKSGRÄNSEN

RIKSGRÄNSEN

Ihan Norjan rajan tuntumassa sijaitseva Riksgränsen on erikoistunut nimenomaan offareihin ja vapaalaskuun, täällä ei tykitetä rinteitä vaan mennään pelkällä luonnonlumella. Paikka on yksi Ruotsin sateisimpia, joten lunta riittää yleensä pitkälle kesään asti. Laskukausi alkaa kuten Björklidenissäkin yleensä helmikuussa.

VINKKEJÄ - MITÄ TEHDÄ

HIIHTOVAELLUS

HIIHTOVAELLUS

Tavallisen kesävaeltamisen lisäksi voi talvella samoja reittejä kulkea hiihtäen, reitit ovat usein todella hyvin merkittyjä ja erämökkeihin pääsee talvellakin leiriytymään kunhan huolehtii itse lämmityksestä.

REVONTULET

REVONTULET

Abiskon aluetta mainostetaan yhtenä parhaimpana paikkana bongata revontulia, enkä kertaakaan ole joutunut pettymään. Alueella tarjotaan paljon valokuvauskursseja sekä erilaisia revontuliretkiä.

LUMIKENKÄILY

LUMIKENKÄILY

Lumikenkäilemään pääsee kaikissa keskuksissa, voit osallistua joko opastetulle kierrokselle tai vuokrata itsellesi lainaan lumikengät vaikka yöllistä revontulibongailua varten.

KOIRAVALJAKKO

KOIRAVALJAKKO

Björklidenin lähellä pääsee koiravaljakon kyytiin, nämä kyseiset koirat käyvät juoksemassa myös maailmalla ja ainakin meidän kohdallamme vastassa oli oikein innokkaita ja onnellisen oloisia koiria.

JÄÄKIIPEILY

JÄÄKIIPEILY

Ruotsin Lapissa on useita paikkoja missä voi käydä kokeilemassa jääkiipeilyä, joko ihan aloittelijan tasolla tai halutessaan käydä pitkän vaativan kurssinkin aiheen tiimoilta. Lähimaastojen jäätiköt tarjoavat upeat puitteet kiipeilyyn.

HELISKI

HELISKI

Heliski on alueella myös suosittua, eikä edes niin kallista mitä voisi alunperin olettaa. Päästäkseen kokeilemaan ei tarvitse olla mikään ammattilaskija vaan kokonut opas räätälöi reitit laskijoiden taitojen mukaan.

LUOLASTOT

LUOLASTOJEN TUTKIMINEN

Björklidenin alueelta löytyy muutamia luolaverkostoja joita pääsee tutkimaan oppaan kanssa. Yksin ei missään nimessä ilman kokomusta kannata mennä, enkä kyllä suosittele jos ahtaat paikat ahdistavat.

LÅKTATJÅKKA

LÅKTATJÅKKA

Ruotsin korkein vuoristomaja Låktatjåkka sijaitsee Björklidenin ja Riksgränsenin välissä vuorten solassa. Täältä saa mielettömiä vohveleita ja mökissä voi myös yöpyä.

MOOTTORIKELKKAILU

MOOTTORIKELKKAILU

Alueella on myös paljon paikkoja missä moottorikelkkailla, reitit on merkitty hyvin ja lääniä riittää kunhan itsellä vaan taidot riittäväy. Toki tästäkin on opastettuja kierroksia useiden tahojen järjestäminä.

KAAMOS

KOE KAAMOS

Kesällä pitää kokea yötön yö ja talvella taas kannattaa mennä paikalle nauttimaan kaamoksesta. Pimeyden sijaan kaamos on kaunis ja valoisa eikä lainkaan tumma tai ahdistava. Kaamoksessa on ihan omanlaistansa tunnelmaa.

MATKAOPAS RUOTSIN LAPPI