USA:N KANSALLISPUISTOT

Yhdysvaltojen kansallispuistoilla on pitkä historia. Maailman ensimmäinen kansallispuisto Yellowstone perustettiin nimenomaan Jenkeissä 1872. Nykyään virallisia puistoja on 59 ja niiden ylläpitämisestä vastaava National Park Service täytti elokuussa 2016 kokonaiset 100 vuotta.

Kansallispuistojen lisäksi National Park Service vastaa monista National Monumenteista, joista usein ajan kanssa tehdään kansallispuistoja. Näiden lisäksi löytyy myös pienempiä State Parkkeja, joista osavaltiot vastaavat pääasiassa itse.

MAJOITUKSET

Monissa puistoissa on mahdollista yöpyä joko hotellissa tai leirintäalueilla. Majoitukset varataan usein kuitenkin jo puoli vuotta etukäteen joten niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Leirintöjen hinta on yleensä 10-15 dollaria yhden auton seurueelta. Hotellien hinnat taas vaihtelevat jopa 100 - 500 dollariin yöltä.

YLEISTÄ

Kansallispuistot toimivat lähes aina samalla tavalla. Jokaiseen puistoon on vähintään yksi virallinen sisäänkäynti, jossa maksetaan sisäänpääsy. Puistoon tullessa saa kartan alueesta ja isommissa puistoissa paikan oman lehden. Jokaisessa puistossa on Visitor Center, josta löytyy tietoa puistosta ja sen historiasta, infotiski, pieni turistikauppa, puistokohtaiset kirjat, julisteet, paidat, magneetit ja tarvittaessa kalastus- sekä telttailuluvat.

Portilta saadusta kartasta selviää aina Visitor Centerin sijainti, vessojen sekä muiden palveluiden paikat sekä puiston kohokohdat. Kaikissa puistoissa on aina vessoja sekä vesipisteitä, liikkuminen on tehty helpoksi ja paikoissa on hyvät opasteet.

Ruokaa kannattaa varata mukaan jos suuntaa pienempiin puistoihin, isoimmissa palveluita löytyy bensa-asemista ruokakauppoihin asti. Nämä kannattaa kuitenkin tarkistaa etukäteen ja yleensä puistoissa tankkaaminen on kalliimpaa kuin niiden ulkopuolella.

kansallispuistot

HINNAT

Sisäänpääsy puistoihin maksetaan ajoneuvon mukaan ja perushinta henkilöautolle on 30 dollaria, sisäänpääsy on voimassa viikon verran ostopäivästä ja kattaa kaikki autossa olijat.

Tämän lisäksi kansallispuistoihin myydään vuosipassia joka maksaa 80 dollaria ja se antaa vapaan pääsyn vuoden ajan kaikkiin kansallispuistoihin. Passi on henkilökohtainen, mutta sille voi rekisteröidä kaksi eri haltijaa.

KANSALLISPUISTO-OPPAAT